Miért visznek haza a macskák döglött állatokat?

macska,vadászat,zsákmány Forrás: Getty Images
Szép gesztus, de vajon miért nem tesz inkább virágcsokrot a cicád a küszöbre?

Ha a macskádat időnként kiengeded a szabadba, akkor sanszos, hogy többször előfordult már ez a helyzet: amikor kinyitottad az ajtót, egy nem túl kellemes látványt nyújtó, jobblétre szenderített egeret (patkányt/aranyhalat a szomszéd kerti tavából stb.) találtál a küszöbön. Remélhetőleg szerencsés voltál és észrevetted, mielőtt beleléptél volna. De ha nem, akkor valószínűleg eltöprengtél már azon, miért ragaszkodik a macskád ehhez az undorító szokáshoz és vajon le tudod-e valahogy szoktatni róla.

Miért ölnek meg a macskák más állatokat?

Bár a macskák háziasítása valószínűleg már 10 ezer évvel ezelőtt elkezdődött, a vadászösztönük még ma is erős. A szabadban élő egyedeknél a macskamama megtanítja a kicsinyeit arra, hogyan kell a táplálékról úgy gondoskodni, hogy elejtett vagy sérült prédát visznek haza – ez az ösztön pedig még mindig erős a macskákban. Hiába nem kell már önellátó életmódra berendezkedniük, hajtja őket a vérük: élvezik a vadászatot és a hajszát. Az ösztöneik azt súgják nekik, hogy ezt kell tenniük a túlélésért és ezeket a fontos, életmentő készségeket az utódaiknak is át kell adniuk.

macska,egér,zsákmány,vadászat
Forrás: Getty Images

Miért viszik haza a macskák az elejtett állatokat a gazdáiknak?

A macskáknak azt diktálja az ösztönük, hogy a bázisuktól távol vadásszák le a prédát, aztán vigyék egy biztonságos helyre, ahol nyugodtan megehetik. Van egy rossz hírünk: ez a biztonságos hely valószínűleg éppen az ajtód előtt van. A macskák gyakran visznek haza állatokat előrelátásból, későbbi fogyasztásra, vagy pedig azért, hogy a kölykeiknek demonstrálják a vadászat folyamatát.

Az az ösztön, hogy biztonságos helyre hurcolják a megszerzett zsákmányt azt is jelenti, hogy a préda sokszor még nem múlt ki. A jóllakott macska nem olyan vehemensen vadászik, így aztán nem is ér a folyamat végére és nem öli meg áldozatát.

Visz a macska más “ajándékot” is a gazdájának az elejtett állatokon kívül?

Vannak cicák, akik a játékaikat viszik oda a gazdájuknak – ez persze legtöbbször felhívás keringőre, vagyis arra, hogy játssz vele. Neki ugyanis a játékai egyértelműen ahhoz kötődnek, hogy valaki játszani fog vele. Ha ezt az összefüggést megtanulta, akkor időnként maga is kezdeményezni akarja ezt a közös szórakozást azzal, hogy eléd cipeli a játékait.

Le lehet szoktatni a macskát arról, hogy vadásszon és döglött állatokat hordjon az ajtód elé?

Nem tudod megakadályozni, hogy a macska a természetes ösztöneit kövesse. Nyilván nem fogod pórázon sétáltatni, mint egy kutyát. Tehetsz esetleg egy kis csengőt a nyakába, hogy ezzel ijessze el az állatokat és így ne tudja elejteni őket. De a legjobb, ha minél többet játszol vele, így nem fogja olyan erősen szükségét érezni annak, hogy öljön. A legjobbak erre a célra a játékpálcák, ezek segítik a cicát a leginkább abban, hogy kiélje vadászösztöneit.

És mi legyen, ha már odakerült az ajándék hozzád? Ne vegyél tudomást szerencsétlen zsákmányról. Vondd el a macskád figyelmét (például egy játékkal) és szabadulj meg a kellemetlen ajándéktól.

A galériában megnézheted, hogyan tehetsz meg mindent, hogy a macskád jól érezze magát nálad.