Felfelé vagy lefelé megy ez a cica?

cica,optikai illúzió Forrás: 9gag.com
Jaj, ezek az optikai illúziók. Mint például a lépcsőn felfelé sétáló macskáról készült grafika. Akarjuk mondani, lefelé sétáló macskáról. Most akkor melyik?

Időnként az agyunk a valósággal és a józan ésszel ellentétes dolgokat láttat velünk. Ha te is találkoztál meg ezzel a virális fotóval a macskáról, amely fölfelé vagy lefelé (ki tudja?) halad a lépcsőn, nyilván megkérdezted magadtól: miért ilyen ellentmondásos módon érzékeljük, amit látunk?

Az biztos, hogy az optikai illúziók az agy „önbecsapási képességére” épülnek: az idegrendszerünk sokszor a korábban beépült tapasztalatokat használja és olyan színeket, formákat lát bele a képekbe, amik valójában nincsenek ott. Ez okozta többek között a kék-fekete vagy fehér-arany ruháról szóló vitát is.

A közösségi média korában az optikai illúziók éppen azért olyan népszerűek, merthogy annyira megosztóak és könnyen gerjesztenek vitát. A cicás mém évek óta gerjeszt újra és újra véget nem érő vitákat: egyes kommentelők szerint a lépcsők szélének formája enged következtetni arra, hogy a cica lefelé halad, mások szerint a fotó föntről, a lépcső tetejéről készült és a kamera lefelé néz.

És szerinted felfelé vagy lefelé megy a cica?
Felfelé
Lefelé

Még 14 optikai illúzió, amit az agyad nem fog helyesen látni, akárhogy is erőlködik: