Kutyameleg: Vigyázz a négylábú kedvencedre a hőségben!

Borítókép: Kutyameleg: Vigyázz a négylábú kedvencedre a hőségben! Forrás: Pixabay.com/584652
Nem csak minket, embereket, a velünk élő kisállatainkat is megviseli az extrém forróság. Az Ürömi Duhajdombi kutyaiskola és állatotthon vezetőjét arról faggattuk, hogyan segíthetjük át a kutyusainkat ezeken a nehéz napokon.

„Ha sétálni indulunk a kutyával, lehetőleg ne betonon tegyük, inkább a földön. Ha ez nem megoldható, akkor inkább csak reggel 8 előtt és este 8 után vigyük ki kedvencünket. Benti kutyusnak kapcsoljunk légkondit, cserélgessük gyakran az ivóvizét, fürdessük, vagy ha van rá lehetőség, legyen előtte egy kismedence, amiben pancsolhat, megmártózhat. Négylábú kedvenceinket a leghatásosabban a tappancsain és a mellkasán keresztül keresztül tudjuk lehűteni. Ezeket a testtájakra akár hideg vizes borogatást is tehetünk” – tanácsolja Szücsné M. Adrienn.

„Ha mégis tűző napon kellene mennünk valahová a kutyával, akkor vizezzünk be egy fehér törölközőt, vagy egy textilpelenkát és azt tegyük a hátára. Alapvetően az a lényeg, hogy extrém hőségben igyekezzünk a kutyát (is) hűvösebb helyen tartani. Ne zárjuk ketrecbe, vagy csakis olyan helyen, ahol árnyék van. A legjobb, ha bent lehet a lakásban.

Semmi szín alatt ne hagyjuk kocsiban őket sem; egy percre sem!

Az ablakot úgysem tarthatjuk lehúzva miattuk, mert félő, hogy azon kiszöknek.

Honnan tudjuk, ha már baj van?

A kutya szédülni, szédelegni és zihálni kezd. Ha ezeket tapasztaljuk, állítsuk be a kádba, először csak langyos vízbe, amihez szép fokozatosan hideget keverünk - mintha csak a lázas gyerekünknek készítenénk hűtőfürdőt. Vigyázzunk arra, hogy a víz ne legyen hirtelen túl hideg, jeges, mert attól az állat akár még hősokkot is kaphat.

A priznicelős módszerrel is segíthetünk rajta ilyenkor: csavarjuk az egész testét hűvös, vizes ruhába, hogy minél nagyobb felületen hűlhessen. Viszont amilyen gyorsan csak lehet, vigyük állatorvoshoz, aki ilyenkor hideg infúziót fog neki adni, hogy elejét vegye komolyabb, problémák, esetleges szervi károsodások kialakulásának. De persze ne jussunk el idáig…" - teszi hozzá Adrienn.

Ne csak a sajátra, minden állatra legyünk tekintettel

Ne csak a saját kedvenceitekre, hanem minden állatra legyetek tekintettel! Ha tudtok, tegyetek a kaputok elé - árnyékos helyre - egy tál vizet a kóbor állatok, madarak számára. A kocsitkban legyen egy kisebb műanyag tál és egy üveg víz arra az esetre, hogy segíteni tudjatok, ha kell. Ha olyan kutyát láttok, amelyik mondjuk ki van kötve és nincs vize, árnyéka; akkor kérjetek segítséget és ne hagyjátok sorsára! Ha pedig kocsiba zárt állatot láttok, hívjátok a helyi közterület felügyeletet vagy rendőrt – hívják fel a figyelmet az Ürömi Állatotthon gondozói.

Ha már sétáltatás: galériánkban olyan 4 gazditípust mutatunk, amellyel már lehet, hogy te is összefutottál az utcán!