A kutyuli-mutyulizás határai, avagy mit ne engedj a gyereknek, ha kisállat kerül a családba

gyerek,kölyök,házi kedvenc,kutya,macska Forrás: Getty Images
Ha kutyával bővül a család, remek lehetőség adódik, hogy megtanítsd a gyereknek, mit jelent vigyázni a gyengébbekre.

Bármilyen kicsi a gyerek, képes finoman és óvatosan bánni az állatokkal, ha megmutatják neki, hogyan tegye. Nem szabad ráhagynod, hogy cipelgesse, nyúzza, mert nem fogja egyhamar kinőni a rossz beidegződéseket.

A lógatás

A kutyus mellső lábai nem alkalmasak arra, hogy a teljes testsúlyát elbírják, amikor ezeknél fogva – mint egy játék babát – felemelik a levegőbe. Ilyenkor természetellenesen nagy erő nehezedik a váll- és térdízületeire, ami ficamot, rosszabb esetben pedig csonttörést okozhat.

A cipelés

Tény, hogy élete első heteiben az anyja is így cipeli a kölyköt, de egy nagyobb kutya számára ez kényelmetlen pozíció. Amúgy is, ha a teste felső szakaszánál fogva lógatják, akár sérvet is kaphat, mivel a test lelógó részének túl nagy a súlya.

kutya,gyerek,család
Forrás: Unsplash/ Alicia Jones
A kutyuli-mutyulizás határai, avagy mit ne engedj a gyereknek, ha kisállat kerül a családba

Az emelés

A domináns karod helyezd a két mellső lába között a mellkasa alá, finoman emeld magadhoz, és hagyd, hogy a hátsó felét befészkelje az alkarod és a törzsed közé. Ha az állatnak láthatóan kényelmetlen az emelgetés, ha ficánkol, hagyd menni.

A jelzések

A vakkantás; a morgás; a közeledő gazdi elkerülése; az ellenkezés, amikor magadhoz akarod ölelni; ha elfordítja a tekintetét vagy nyalja a szája szélét, esetleg egymás után többször is ásít; a félig leeresztett szemhéjak vagy szeme fehérjéjének a kivillantása – mindezekkel azt közli: hagyd abba, amit éppen vele csinálsz.

A cikk további észét a famiily.hu-n olvashatod.

Ilyen, amikor a szülők úgy érezhetik, hogy a házi kedvencük a második gyerekük! - 12 vicces kép