Kristen Bell kőkemény antirasszistának neveli a kislányait

Borítókép: Kristen Bell kőkemény antirasszistának neveli a kislányait
A színésznő 5 és 7 éves lányainak nyíltan elmagyarázta, mi történik a rendszerszintű rasszizmus elleni tüntetéseken az Egyesült Államokban.

Kristen Bell lassan a példaképünk lesz, ami a gyereknevelést illeti; na jó, ez talán túlzás, dehát mindig lehidalunk, olyan találóan meg bírja mondani a frankót bármilyen témában, legyen szó koronavírus elleni védekezésről vagy szobatisztaságról.

A Jégvarázs sztárja most a George Floyd halála és általában a rasszista rendőrségi túlkapások ügyében szólalt meg arról, hogyan kell szerinte nyíltan beszélni a gyerekekkel ezekről a kérdésekről annak érdekében, hogy felnőve érzékenyen reagáljanak az ilyen témákra. Bell és férje, Dax Shepard színész két lányt nevelnek: Lincoln 7, Delta 5 éves.

„Sokat beszélgettem a gyerekeimmel arról, hogy mi történik most, mert a problémát szerintem részben a diszkomfort okozza – magyarázta a színésznő egy csütörtöki rádióinterjúban. – Sokan nem tudják pontosan, hogyan beszéljenek erről a gyerekeikkel és ettől kényelmetlenül érzik magukat.”

A Floyd-gyilkosság és az ezt követő tüntetéshullámok ráirányították a figyelmet a feketékkel szembeni rendszerszintű megkülönböztetésre, és Bell szerint a fehér amerikaiak felelőssége, hogy szembenézzenek ezzel a problémahalmazzal például úgy, hogy nyíltan beszélnek róla a gyerekeikkel.

„Megmutattam a lányaimnak néhány fotót a mostani történésekről. Szerintem jobban bírják a strapát, mint amire számítottam. Mutattam nekik képeket a karanténellenes michigani megmozdulásokról, arról, ahogy fehér emberek üvöltenek a rendőrök arcába, fegyvert fognak rájuk és nem történik semmi, és arról, ahogy emberek ülnek a földön, békésen tüntetnek és könnygázt kapnak cserébe.”

Tudniillik az elmúlt hetekben számos olyan tüntetés is lezajlott, amelynek résztvevői azt követelték, hogy az amerikai kormányzók vessenek véget a lezárásoknak. Bell szerint a karanténellenes tüntetéseken a rendőrök egész másképp viselkedtek, mint az antirasszista demonstrációkon. „Mit látsz ezeken a képeken, szerinted mi történik?”, ilyen feladatokat adott a gyerekeinek.

„Őszinte, kemény, kellemetlen beszélgetést folytattunk arról, ami most történik, merthogy én – és ezt ráírhatjátok a sírkövemre is – antirasszista embereket fogok nevelni. Örökké beszélni fogok velük erről” – jelentette ki Kristen, majd hozzátette:

Amikor majd kilépnek a világba, kemény, határozott, kedves, morális iránytűvel rendelkező nők lesznek, és hálás vagyok ezért.

Azoknak a szülőknek, akik bizonytalanok, hogy kitegyék-e a gyerekeiket ezeknek az információknak az erőszakos történésekről, rasszizmusról és összecsapásokról, Kristen ezt tanácsolja:

Meg fogják érteni. Meg fogják érteni és ha felnőnek, oda fognak állni a fekete fivéreik és nővéreik elé, hogy megvédjék őket a támadásoktól, ha szükséges lesz. Én tudom, hogy a lányaim ezt fogják tenni, és ők még csak 5 és 7 évesek.

Híres emberek, akik gendersemleges vagy transznemű gyereket nevelnek: