Mik azok a Montessori játékok? Hogyan segítik a gyerekeket? Szakértő válaszol! Podcast-beszélgetés

Borítókép: Mik azok a Montessori játékok? Hogyan segítik a gyerekeket? Szakértő válaszol! Podcast-beszélgetés Forrás: Getty Images (Jatuporn Tansirimas,Grafissimo)
A Játékidő a REGIO JÁTÉK és a Mesélj, Anyukám! közös podcast-sorozata, melyben hónapról hónapra, adásról-adásra a játékok csodálatos világát járjuk körbe. Ebben az adásban a Montessori játékok kerültek górcső alá.

A REGIO JÁTÉK és a Mesélj, Anyukám! közös podcast-sorozata, a Játékidő a múlt évben nyolc epizóddal indult. Ebben az évadban 12 részen keresztül járjuk körbe a játékok csodálatos világát vendégek és szakértők bevonásával. Újdonság, hogy vlogcasttá alakultunk: idén már videófelvételen keresztül is beleshetnek a kedves hallgatók a stúdióba.

A második évad hatodik epizódja

Maria Montessori (1870-1952) egy kivételes nő volt! Orvosi pályafutása alatt az olasz oktatási rendszer megreformálását tűzte ki zászlajára. Az ismert Montessori-módszer megalkotója, amely egy forradalmi pedagógiai megközelítés az óvodák és iskolák számára. Montessori az első nő, aki Olaszországban orvosi diplomát szerzett. Ezt követően az oktatás területére váltott, és az alulprivilegizált gyermekek oktatásának javítására összpontosított.

Montessori alapvetően abban hitt, hogy a gyermekek természetükből fakadóan aktív tanulók, akik képesek felfedezni a világot és saját tanulási útjukat építeni. A módszerében hangsúlyt helyez az önállóságra, az érdeklődésre és a gyermek által irányított tevékenységekre. A Montessori-módszer szerint a tanulásnak szabadon kell áramolnia, és a tanítónak inkább a környezet biztosításában, a gyerekek támogatásában és a fejlődésük figyelemmel kísérésében kell részt vennie.

Maria Montessori, a róla elnevezett pedagógiai-pszichológiai iskola megalkotója.

Montessori munkássága jelentős hatással volt az oktatás területére, és a Montessori-módszer szerte a világon elterjedt. A mai napig számos Montessori-iskola és óvoda működik, amelyek az ő elveire és módszereire épülnek. Maria Montessori hagyatéka továbbra is inspiráló és befolyásos a pedagógiai gyakorlatban.

Montessori játékok a XXI. században

Az alternatív pedagógiai módszerekkel - úgy mint a Waldorf, a Pikler vagy a Montessori - a gyakorló szülők már a gyermekük első pár életévében találkoznak könyvek, játékok vagy alapelvek formájában.

A legújabb Játékidő podcast-epizódban a Montessori játékokkal, pedagógiával ismerkedtünk meg. Ez az a módszer itthon, amivel leggyakrabban találkoznak az anyukák, apukák: ha bemegyünk egy boltba a babáknak készült könyveken, az bölcsiseknek készült tanulótornyon, az óvodásoknak gyártott foglalkoztatófüzeteken biztos hogy ott áll a "Montessori-jelzés".

De vajon a szülő tudja-e, hogy mi az a Montessori?

A podcastban szakértőként segítségünkre volt Szanyi Emese, diplomás Montessori pedagógus, aki a munkáján túl online kurzusokkal, személyes és szakmai workshopokkal, egyéni tanácsadásokkal segíti a szülőket, bölcsődéket, óvodákat.

Az új podcast-epizódot akár már most rögtön itt (alább) vagy Google Podcasts-on, Apple Podcaston, esetleg a Spotify-on keresztül is meg tudjátok hallgatni!

Ebben az epizódban bemutatott játékok:

A Montessori szemléletbe jól illeszkednek a tudományos kísérlettel foglalkozó játékok, a mikroszkópok, a földgömbök, térképek, atlaszok. A pedagógia támogatja az állatok valódi megismerését: a Schleich állatok pont ilyen játékok, az állatkák méretarányosak és még a lábnyomuk is olyan, mint az élőlényeknek.

A Játékidő második évadának beszélgetéseit már videós formátumban is megnézheted, a második adásról készült felvételt akár most rögtön: