JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

A Földdel csak egyszer játszhatsz! Hogyan neveljünk környezettudatos gyereket? - podcast beszélgetés

Borítókép: A Földdel csak egyszer játszhatsz! Hogyan neveljünk környezettudatos gyereket? - podcast beszélgetés Forrás: Getty Images (Alistair Berg)
A Játékidő a REGIO JÁTÉK és a Mesélj, Anyukám! közös podcast-sorozata, melyben hónapról hónapra, adásról-adásra a játékok csodálatos világát járjuk körbe. Ebben az adásban azt a témakört vettük górcső alá, hogyan nevelhetünk játékos eszközökkel környezettudatos gyermeket.

A REGIO JÁTÉK és a Mesélj, Anyukám! közös podcast-sorozata, a Játékidő a múlt évben nyolc epizóddal indult. Ebben az évadban 12 részen keresztül járjuk körbe a játékok csodálatos világát vendégek és szakértők bevonásával. Újdonság, hogy vlogcasttá alakultunk: idén már videófelvételen keresztül is beleshetnek a kedves hallgatók a stúdióba.

A második évad negyedik epizódja

A Földdel csak egyszer játszhatunk! A környezettudatosság napról napra égetőbb kérdés, a bolygónk környezeti állapotának romlása és a már számunkra is érzékelhető éghajlatváltozás elengedhetetlenné teszi, hogy a következő generációt környezettudatos szellemben neveljük.

Ebben az epizódban egy olyan kétgyermekes édesanya volt a vendégünk, aki küldetésként tekint arra, hogy minél több formában és csatornán hirdethesse a lehetséges zöldebb, szebb jövőt.
Mohácsi Nusival beszélgetünk arról, hogyan nevelhetünk környezettudatos gyermeket.

Nusi azt vallja, hogy először nekünk, felnőtteknek kell megtanulnunk visszatalálni a természethez, és ebből az állapotból a legkönnyebb jó példát mutatni utódainknak.

Milyen hatása van a természettől való elhatárolódásnak? Hogyan beszélhetünk a gyerekek nyelvén az óceánszennyezésről? Tanítható-e a szelektív hulladékgyűjtés? A játékok befolyásolják-e a környezettudatos szemléletmódot?

Az új podcast-epizódot akár már most rögtön itt (alább) vagy Google Podcasts-on, Apple Podcaston, esetleg a Spotify-on keresztül is meg tudjátok hallgatni!

Ebben az epizódban bemutatott játékok:

A Mattel egyik legújabb babája, a Barbie Ocean 90%-ban újrahasznosított óceáni műanyag hulladékból készült. Az óceánok védelme így szóba kerülhet otthon, a gyerekek kedvenc játéka mellett: miközben a szülő a bolygóvédelem fontosságáról és az újrahasznosítás lehetőségeiről mesél, Barbie boldogan öltöztethető, fésülhető és szerethető.

A SES ECO termékcsalád nagyobb százalékban tartalmaz természetes alapanyagokat és újrahasznosított műanyagot. A gyurmázás, vágás a legjobb módja a finommotorikai készségek fejlesztésének. A márka gyurmakészlete fából készült eszközöket és állatformákat tartalmaz.

Az ECO ujjfestékek környezetkímélő anyagokból készült, egészségre ártalmas vegyületeket nem tartalmaz. Az sem baj, ha a ruháját összekeni a gyerkőc, hiszen a festék pillanatok alatt bárhonnan kimosható.

Az ÉVA Magazin tippje:

Hogyan taníthatjuk meg játszva a szelektív hulladékgyűjtést? Töltsd le ingyenesen a lent látható 3 oldalas sablont. A letöltés után nyomtasd ki. Ezután akár a gyerekek is segíthetnek egy olló segítségével kivágni a kártyákat, és kezdődhet a játék!

Mi az a komposzt? Mi kerül bele? Mit dobunk a papír és a műanyag hulladékgyűjtőbe? Mi megy a kommunális hulladékok közé? Az elhasznált főzőolaj hova kerül? És a nem használt ruhadarabok? A fehér és a színes üveg egy konténerben landol?

A Játékidő második évadának beszélgetéseit már videós formátumban is megnézheted, a második adásról készült felvételt akár most rögtön: