Segítség, agresszív a gyerekem! Meddig oké, ha üt-vág, rúgkapál?

agresszív gyerek,gyermekpszichológus,Herczegh Tímea
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Normális-e, ha a kétéves csapkodja a játékait, hátba vágja a bölcsis társát, ha az ötéves dühében megrugdossa a bútorokat? Meddig elfogadható a kisgyermekkori agresszió? Herczegh Tímea gyermekpszichológust kérdeztük.

Ez a cikk az Éva magazin egy korábbi számában jelent meg.

Ördögtől való dolog az agresszió?

Dehogy! Az állatvilágban az életben maradás záloga. Velünk született természetes ösztön, ami bizonyos esetekben a felszínre kell, hogy törjön. A dackorszakban például teljesen egészséges és normális, hogy a kisgyerek harcias, mint egy kis tigris, hiszen a kialakuló egóját védi. Az agressziónak egyébként rengeteg oka lehet a kistestvér születésétől kezdve a félelmekig. Egyénileg kell kideríteni, mi állhat a háttérben.

Mikor van baj?

Ha nagyon eldurvul a dolog, például ha egy kisgyerek már a testvérét vagy a szüleit karmolja, nagy fájdalmat okoz másoknak vagy éppen magának. Ezt meg kell állítani. Nehéz megmondani, mi fér bele, és mi nem, de az anyai (és apai) szív azért többnyire megérzi, ha gond van. Akkor fordulnak szakemberhez.

Mi történik a pszichológus rendelőjében?

Első alkalommal a szülőkkel beszélgetünk a gyermekükkel kapcsolatos témákról. A következő három alkalom azzal telik, hogy a rajzai, játékai tartalma alapján igyekszünk megérteni a gyermekben zajló folyamatokat. Például ha a kisgyermek szétveri a maciját egy husánggal, akkor teret adok ennek a késztetésnek, de a rendelőt azért nem szedheti szét. A határtartásban segítünk neki, de fontos, hogy az agresszióját valamilyen módon kiadhassa.

A dackorszakban teljesen egészséges és normális, hogy a kisgyerek harcias, mint egy kis tigris, hiszen a kialakuló egóját védi.

Például hogyan?

Rengeteget kellene mozogni! Úgy látom, drasztikusan lecsökkent a mai gyerekek lehetősége a mozgásra. Autóból ki, bolti bevásárlókocsiba be… Szaladgálniuk kellene, dobogni, focizni, a szabadban kiabálni, hemperegni az avarban... A foci nagyon jó feszültség-levezető, hiszen egy labdát kell rugdosni. Nagyon jónak tartom a harcművészeteket is (kisiskolás kortól), hiszen ezeknek sok-sok rúgás és harci kiáltás is a része: ezek mind olyan szelepek, amelyeken keresztül távozhat a frusztráció. Nem mellesleg a küzdősportok nagyon sok keresztező mozdulatot is alkalmaznak, amelyek az agy kéregtestjén fontos érzelmi központokat fejlesztenek. (Hát nem érdekes, hogy a keleti emberek kevésbé viselkednek idegbeteg módjára, mint mi itt, Európa közepén?).

agresszív gyerek,gyermekpszichológus,Herczegh Tímea
forrás: Getty Images

Miért van rossz hatással a gyerekekre a sok tévézés, gépezés?

Egyrészt nem levezeti, hanem inkább gerjeszti a feszültséget. Másrészt a gyerekek számára sokáig összemosódik az irrealitás és a valóság. Az elhíresült németországi esetben egy hatéves kisfiú az édesapja fegyverével lelőtte a kisöccsét, majd a lábával megbökdöste, mondván: “Kelj már fel!” A videojátékokban egy lepuffantott figura fel tud pattanni a következő másodpercben, a valóságban azonban ez a lelőtt kisgyerek soha többé nem kelt fel.

A kütyüzésnek egy külön interjút is szenteltünk pszichológus szakértőnkkel itt:
A kütyüzésnek egy külön interjút is szenteltünk pszichológus szakértőnkkel itt: A te gyerekeid mennyit kütyüzhetnek? – kérdeztük a pszichológust

Az agresszív kisgyerek a szüleinek is tükröt tart.

Bizony! Érdemes nekünk, szülőknek is magunkba néznünk. A szülők feszültségét a gyerekek sajnos átveszik. Vagy vezessük le mi is normális módon, futással, úszással a bennünk felgyülemlő feszültséget, vagy uralkodjunk magunkon, de otthon semmiképpen ne nyomjuk rá a gyerekünkre. Azt látom, hogy sok szülő nagyon durván beszél a gyerekével: ez verbális agresszió. A gyerek egy ilyen helyzetben teljesen megsemmisül – majd odébb megy, s leveri a feszültséget egy kisebben.

Ne is lásson otthon a gyerek szülői konfliktust?

Dehogynem, az olyan természetes konfliktusnak, ami aztán szemmel láthatóan megoldódik, abszolút tere van a családban. A gyerek így tanulja meg, hogy a befelé fojtás helyett mi a módja a levezetésnek, kivezetésnek és a megoldásnak, a konfliktusok kezelésének.

Ezt is érdemes elolvasnod a témában:
Ezt is érdemes elolvasnod a témában: Miért harap a gyerek?

Apropó – nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat>12 kép
Sírjunk vagy nevessünk? 12 újabb mém a gyereknevelésről
Tovább olvasok
Kép
Csak biciklizni indultam a férjemmel, de belekerekeztem a halál torkába

Nem lehet úgy élni, hogy folyton arra gondolsz, talán ez az utolsó napod. A halál az mindig csak mással történik, nem? És mégis, elég egyetlen apró baleset, hogy megértsd, ennek az egésznek tényleg bármelyik pillanatban vége szakadhat...

Kép
Tünetmentesen is fertőz a koronavírus, de sokan félreértik, mit jelent a tünetmentesség!

A ProPublica egészségügyi szakújságírója, Caroline Chen alaposan utánajárt, mit érdemes tudni a COVID-19-ről, a tünetmentes hordozókról és arról, mit tehetünk a vírus leküzdéséért. És többek között arra is felhívja a figyelmet, hogy sokan nem is tudják pontosan, mit jelent a tünetmentesség!

Kép
Napi horoszkóp szeptember 27.: a Mérlegek pihenéssel tölthetik az idejüket, a Halaknak új terveik vannak

A hét utolsó napján se feledkezz meg a horoszkópodról, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
6 faktor, ami növeli a ráncok megjelenését – már fiatalabb korban is

Mindenki annak örülne a legjobban, ha a ráncok csak bőven 40 felett válnának problémává, de hogy ez tényleg így legyen, tenni kell a megelőzésért! A joy.hu összeállítása.

Kép
Eljött az őszi szortírozás ideje, mutatjuk, miktől szabadulj meg még ma

Alig várom, hogy legyen pár szabad órám, amikor végre megtisztíthatom az otthonomat a felgyűlt kacatoktól.

Kép
Mikor az anyós naponta kérdezett meg, hogy terhes vagyok-e már, muszáj volt megszabadulnom tőle

Kláriék nagyon akartak gyereket. Nagyon várták már az érkezését, ők is, és a család is. De egyáltalán nem segített nekik az, hogy az anyósa minden nap megkérdezte tőle, hogy megfogant-e már az unoka?

Kép
Próbáld ki Főrdös Zé házi energiaszeletét!

A legfrissebb Runner's World címlapján Fördős Zét láthatod, aki a belső oldalakon megmutatta kedvenc futóhelyét és a legjobb Street Kitchen futókaja receptjeit. Ízelítőnek íme a házi energiaszelet:

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem