Segítség, agresszív a gyerekem! Meddig oké, ha üt-vág, rúgkapál?

agresszív gyerek,gyermekpszichológus,Herczegh Tímea
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Normális-e, ha a kétéves csapkodja a játékait, hátba vágja a bölcsis társát, ha az ötéves dühében megrugdossa a bútorokat? Meddig elfogadható a kisgyermekkori agresszió? Herczegh Tímea gyermekpszichológust kérdeztük.

Ez a cikk az Éva magazin egy korábbi számában jelent meg.

Ördögtől való dolog az agresszió?

Dehogy! Az állatvilágban az életben maradás záloga. Velünk született természetes ösztön, ami bizonyos esetekben a felszínre kell, hogy törjön. A dackorszakban például teljesen egészséges és normális, hogy a kisgyerek harcias, mint egy kis tigris, hiszen a kialakuló egóját védi. Az agressziónak egyébként rengeteg oka lehet a kistestvér születésétől kezdve a félelmekig. Egyénileg kell kideríteni, mi állhat a háttérben.

Mikor van baj?

Ha nagyon eldurvul a dolog, például ha egy kisgyerek már a testvérét vagy a szüleit karmolja, nagy fájdalmat okoz másoknak vagy éppen magának. Ezt meg kell állítani. Nehéz megmondani, mi fér bele, és mi nem, de az anyai (és apai) szív azért többnyire megérzi, ha gond van. Akkor fordulnak szakemberhez.

Mi történik a pszichológus rendelőjében?

Első alkalommal a szülőkkel beszélgetünk a gyermekükkel kapcsolatos témákról. A következő három alkalom azzal telik, hogy a rajzai, játékai tartalma alapján igyekszünk megérteni a gyermekben zajló folyamatokat. Például ha a kisgyermek szétveri a maciját egy husánggal, akkor teret adok ennek a késztetésnek, de a rendelőt azért nem szedheti szét. A határtartásban segítünk neki, de fontos, hogy az agresszióját valamilyen módon kiadhassa.

A dackorszakban teljesen egészséges és normális, hogy a kisgyerek harcias, mint egy kis tigris, hiszen a kialakuló egóját védi.

Például hogyan?

Rengeteget kellene mozogni! Úgy látom, drasztikusan lecsökkent a mai gyerekek lehetősége a mozgásra. Autóból ki, bolti bevásárlókocsiba be… Szaladgálniuk kellene, dobogni, focizni, a szabadban kiabálni, hemperegni az avarban... A foci nagyon jó feszültség-levezető, hiszen egy labdát kell rugdosni. Nagyon jónak tartom a harcművészeteket is (kisiskolás kortól), hiszen ezeknek sok-sok rúgás és harci kiáltás is a része: ezek mind olyan szelepek, amelyeken keresztül távozhat a frusztráció. Nem mellesleg a küzdősportok nagyon sok keresztező mozdulatot is alkalmaznak, amelyek az agy kéregtestjén fontos érzelmi központokat fejlesztenek. (Hát nem érdekes, hogy a keleti emberek kevésbé viselkednek idegbeteg módjára, mint mi itt, Európa közepén?).

agresszív gyerek,gyermekpszichológus,Herczegh Tímea
forrás: Getty Images

Miért van rossz hatással a gyerekekre a sok tévézés, gépezés?

Egyrészt nem levezeti, hanem inkább gerjeszti a feszültséget. Másrészt a gyerekek számára sokáig összemosódik az irrealitás és a valóság. Az elhíresült németországi esetben egy hatéves kisfiú az édesapja fegyverével lelőtte a kisöccsét, majd a lábával megbökdöste, mondván: “Kelj már fel!” A videojátékokban egy lepuffantott figura fel tud pattanni a következő másodpercben, a valóságban azonban ez a lelőtt kisgyerek soha többé nem kelt fel.

A kütyüzésnek egy külön interjút is szenteltünk pszichológus szakértőnkkel itt:
A kütyüzésnek egy külön interjút is szenteltünk pszichológus szakértőnkkel itt: A te gyerekeid mennyit kütyüzhetnek? – kérdeztük a pszichológust

Az agresszív kisgyerek a szüleinek is tükröt tart.

Bizony! Érdemes nekünk, szülőknek is magunkba néznünk. A szülők feszültségét a gyerekek sajnos átveszik. Vagy vezessük le mi is normális módon, futással, úszással a bennünk felgyülemlő feszültséget, vagy uralkodjunk magunkon, de otthon semmiképpen ne nyomjuk rá a gyerekünkre. Azt látom, hogy sok szülő nagyon durván beszél a gyerekével: ez verbális agresszió. A gyerek egy ilyen helyzetben teljesen megsemmisül – majd odébb megy, s leveri a feszültséget egy kisebben.

Ne is lásson otthon a gyerek szülői konfliktust?

Dehogynem, az olyan természetes konfliktusnak, ami aztán szemmel láthatóan megoldódik, abszolút tere van a családban. A gyerek így tanulja meg, hogy a befelé fojtás helyett mi a módja a levezetésnek, kivezetésnek és a megoldásnak, a konfliktusok kezelésének.

Ezt is érdemes elolvasnod a témában:
Ezt is érdemes elolvasnod a témában: Miért harap a gyerek?

Apropó – nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat> 12 kép
Sírjunk vagy nevessünk? 12 újabb mém a gyereknevelésről
Tovább olvasok
A szülői értekezlet valójában egy háromórás kabaré

Valahogy nagyon hamar eljött megint az idő, amikor nekünk, szülőknek is be kell ülni az iskolapadba kornyadozni... Ilyenkor csak úgy záporoznak a poénok – még ha nem is mindig annak szánták őket.

A kor csak illúzió – szívdöglesztő férfi modellek 40 felett

Egyeseknek igenis jót tesznek az eltelt évek. Amíg sok esetben a saját stílus megtalálására is hosszú éveket kell várniuk, úgy az érettség, a sárm is bizonyos kor felett érkezik meg igazán a férfiak életébe.

„Még 12 évünk van megmenteni a Földet” – mi ez az Extinction Rebellion és miért kelti itt a pánikot?

Mi a radikálisabb, egy partra sodródott bálnatetem a gyomrában harminc kiló műanyag hulladékkal vagy egy csapat aktivista, aki halottnak tetteti magát a köztereken? Az Extinction Rebellion ennél fontosabb kérdésekre is választ kínál, illetve követel.

Napi horoszkóp szeptember 19.: a Bikák az álmaikat igyekeznek megvalósítani, az Oroszlánok új lehetőség előtt állnak

Mára is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Tervezzünk telefontokot ajándékkal!

Ha egyedi tok tervezésére adjuk a fejünket, akkor alaposan nézzünk körül, mert nem mindig az a jó, ami a legolcsóbb. Egy igazán megbízható webáruház a legtöbb esetben rendelkezik referenciával, ahol a már elkészült munkáikat vehetjük szemügyre.

Hogyan észlelhető a túlterheltség?

Gyermekek esetén fontos, hogy a túlterheltség jeleit időben észrevegye a szülő. Szerencsére napjainkban sok gyermek sportol rendszeresen, sajnos azonban néha a komoly, feszített edzéstempó túlterheltséget okoz.

Hogyan növeljük ingatlanunk értékét modern világítás megoldással?

Egy ingatlan piaci értéke folyton változik. Rajtunk kívülálló okok is befolyásolják, úgymint elhelyezkedés vagy a környék változása. Ám az érték növekedését vagy csökkenését befolyásoló tényezők legtöbbje az ingatlanban lakókon múlik.

A leghíresebb UNICEF-nagykövetek

A hírnevet és a pénzt jó dolgokra is lehet használni. Így tesznek a következő sztárok is, akik az Unicef jószolgálati nagyköveteiként segítenek a világ rászoruló gyermekeinek.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem