Ettől függ, hogy fiad, vagy lányod lesz

Borítókép: Ettől függ, hogy fiad, vagy lányod lesz Forrás: Getty Images
Nem, nem tőled. Génjeid helyett pusztán a véletlen dönti el, milyen nemű lesz a gyereked, egy újabb tanulmány szerint legalábbis.

A szülői gének nem határozzák meg az utódok nemét – bizonyították be nemrégiben a Queenslandi Egyetem tudósai. Ez volt a témában végzett eddigi legátfogóbb kutatás, mely az eredmények alapján arra a következtetésre jutott, hogy a gyerekek nem szerinti megoszlása lényegében véletlenszerű.

Azt találtuk, hogy az egyes embereknek nincs velük született hajlamuk arra, hogy lányuk vagy fiuk legyen
mondta a tanulmány egyik szerzője

Nagyjából 51 százalék az esélye, hogy fiú, és 49 százalék, hogy lány születik, azonban az anya vagy az apa génjei ebben nem játszanak szerepek. Tudományos elméletek hosszú sora bizonyult tévesnek az eredmények tükrében - tette hozzá Brendan Zietsch, az egyetem pszichológiai karának kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

A szakemberek svéd anyakönyvek alapján elemezték minden, 1932 óta született svéd, szám szerint 3 543 243 szülő és 4 753 269 gyerekük adatait. Feltérképezték a családi kapcsolatokat, és megvizsgálták, hogy egy ember gyerekeinek neme kapcsolatba hozható-e a testvérek gyerekeinek nemével, de nem találtak összefüggést.

Ha viszont már tudod, és meg akarod osztani, íme néhány trendi ötlet a születendő gyerek nemének leleplezésére