Egyedül nevelte fel Downos gyermekét a Down-szindrómás anya

Borítókép: Egyedül nevelte fel Downos gyermekét a Down-szindrómás anya Forrás: Getty Images
A Down-szindrómás Lisának mindenki azt tanácsolta, vetesse el a gyermekét, ő azonban mégis megszülte a babát és egyedül felnevelte. A ma 27 éves Nick boldog és kiegyensúlyozott felnőtté cseperedett és nagyon hálás azért, hogy édesanyja akkor úgy döntött, megtartja őt.

A barátok, hozzátartozók és az orvosok is azt tanácsolták a Down-szindrómás édesanyának, hogy vetesse el a betegségét ugyancsak hordozó gyermekét. Ám Lisa hajthatatlan volt és nem hallgatott rájuk, nagyon akarta ezt a kisbabát, és tudta, képes lesz, ha kell, akár egyedül is felnevelni.

A társadalom a mai napig nem fogadja el, ha egy Down-szindrómával élő gyermeket szeretne és arra vágyik, hogy a szülőséget épp úgy megélhesse, mint egészséges társai. Régebben a kromoszóma-rendellenességgel születetteket akaratuk ellenére sterilizálták és bár a rendeletet, ami ezt előírta, hatályon kívül helyezték, a sztereotípiák és előítéletek velük szemben a mai napig megmaradtak.

Lisa 30 évesen esett teherbe, boldog párkapcsolatban élt és stabil munkahellyel is rendelkezett. Ennek ellenére, amikor a barátai megtudták, hogy babát vár és nem akarja elvetetni, minden kapcsolatot megszakítottak vele.

Csakúgy, mint Lisa és a párja, a kisfiuk, Nick is Down-szindrómával született. A fiatalok Lisa munkahelyén ismerkedtek meg, egymásba szerettek és randevúzni kezdtek. Amikor kiderült, hogy babájuk lesz, a férfi végig ott volt Lisa mellett és a szülést is végigasszisztálta, ám Nick születése után nem sokkal az útjaik elváltak.

Lisa édesanyja, Patti nagyon megdöbbent, amikor lánya – aki akkor már külön élt – felfedte előtte a terhességét:„Munka közben megnéztem az üzeneteimet, és ez az üzenet várt a lányomtól:

Szia, anya! Csak el akartam neked újságolni, hogy nagymama leszel.

Patti ugyan tisztában volt vele, hogy Lisának komoly kapcsolata van, de ő azt hitte, a Down-szindrómás férfiak sterilek, nem lehet gyerekük.

„Sokan, még a közeli barátok, is azt mondták, hogy nem szabad magamra vállalnom ezt a hatalmas felelősséget, inkább válasszam a nyílt örökbefogadást, és akkor figyelemmel követhetem a baba életét, meglátogathatom, amikor csak akarom, de ne engedjem Lisának, hogy megtartsa.”

Ám Lisa hallani sem akart az örökbeadásról. Patti végül úgy döntött, hogy támogatja a lányát és segít neki felnevelni a fiát. Pedig a 48 éves nő akkoriban házasodott újra és azt tervezte, hogy beutazza a világot. Az élet azonban más forgatókönyvet írt neki.

Nic and his mom Lisa ready to shine at Nite to Shine a few years ago.

Posted by Patti White on Sunday, October 30, 2022

A két nő megosztotta egymás között a feladatokat: Lisa cserélte Nick pelenkáját, és Patti felügyelete mellett fürdette. Lisa 2 hétig szoptatta a babáját, majd később tápszerre váltott, az etetést felváltva végezték.

Patti most 75, Nick 27 éves.

„Sokan nem is gondolják, mennyi szeretetet tudnak adni a Downos emberek. Nick a második férjemet, Normot, édesapjaként szerette, és amikor 2021-ben elhunyt, az mindannyiunk számára hatalmas veszteség volt. Az unokám a nehéz hetekben végig ott volt mellettem, sokszor vigasztalt és már a puszta jelenlétével, kedves személyiségével is sokat segített” – meséli Patti.

Me, Nic,Lisa,& our leader Norm

Posted by Patti White on Saturday, October 22, 2022

Nick a mai napig nagyon szeret a nagymamájánál lenni és olyankor sokat segít neki: bevásárolni, megszerelni ezt-azt, takarítani. Patti pedig hálája jeléül finomakat főz, süt az unokájának.

De nem csak a nagymama és unokája viszonya ilyen harmonikus, Nick és Lisa kapcsolata is nagyon jó. Valahányszor Nick az anyukájáról beszél, az arca felragyog, és ugyanez a szeretet jelenik meg a szemében, amikor a nagymamájáról beszél.

Patti és Lisa a két biztos pont a fiú életében, akik minden jeles eseményen ott vannak és támogatják őt. Együtt járnak nyaralni is, évente kétszer bepakolnak a bőröndbe és irány az óceánpart!

„Szerencsésnek tartom magam, mert két fantasztikus anyukám van. Hálás vagyok mindazért a szeretetért és támogatásért, amit tőlük kapok. Azért pedig különösen, hogy az édesanyám nem mondott le rólam” – mondja Nick.

Sunset sail in Waikaloa in August 2022 Nic, Lisa, & I Loved it

Posted by Patti White on Wednesday, October 12, 2022

A kis család azóta is boldogan él, nem törődve a rosszindulattal és a sztereotípiákkal, amelyek olykor megtalálják őket is. Lisa története azt bizonyítja: szeretettel és elszántsággal minden lehetséges, még akkor is, amikor mások nem hisznek benned.

Nézd meg, mely hírességeket diagnosztizálták autizmussal! Le fogsz döbbenni, ha átlapozod a galériát!

Ebben a galériában pedig 7 olyan híres embert mutatunk, akik az abortusz mellett döntöttek és nem tartották meg a babát.