Mit adjunk a gyereknek ballagásra? 15 tipp a bölcsődés kortól az iskoláskorig

Borítókép: Mit adjunk a gyereknek ballagásra? 15 tipp a bölcsődés kortól az iskoláskorig Forrás: Getty Images (gece33)
Persze, akár tízezreket is költhetünk egy ballagásra, de jöjjenek most a legjobb ballagási ajándék ötletek, ha apróságokkal készülnél.

Bár sok víz lefolyt a Dunán az első, 1870-es években Selmecbányán rendezett ballagás óta, egy dolog biztos: azóta is különleges napnak és minden családban jelentős ünnepnek számít a gyerekek ballagása. Hogy ki hogyan ünnepli, arra persze, ahány ház, annyi szokás. De általában családi összejövetel is szerveződik, ami lehet ebéd, vacsora, de akár lazább kerti grillezés is, és valamilyen ajándék is vár a ballagókra. Igen ám, de mivel lehet örömet szerezni a bölcsitől, ovitól, általános iskolától búcsúzóknak? Az alábbi ballagási ajándék ötletek neked is segíthetnek, ha valami aprósággal szeretnél örömet szerezni.

Bölcsődei, óvodai ballagás: milyen ajándékkal készüljünk?

Már egy bölcsis is tudja, megérti, hogy a ballagás egy jeles nap: egy olyan alkalom, amikor a család őt ünnepli. És bár ez minden családnak különleges esemény, hiszen mégis csak a kicsi első ballagása, felesleges belőle világra szóló dínomdánomot csinálni. Bőven elég lehet egy közös fagyizás vagy grillparti a legszűkebb családdal.

Az ajándékozást sem kell túltolni: nyár közeledtével nagy örömet szerezhet valamilyen kinti játék, például egy vicces óriásbuborékfújó, egy focilabda vagy egy homokozójáték-készlet. De aki kicsit mélyebben szeretne a zsebébe nyúlni, a szülőkkel egyeztetve meglepheti a kicsit egy hintával vagy egy névre szóló mesekönyvvel is.

A bölcsisekhez hasonlóan a ballagó ovisok sem értékelik még a drága ajándékokat, felesleges lehet tehát százezreket elszórni egy óvodai ballagásra. Mi eddig mindig azt láttuk, hogy még ők is ugyanolyan örömmel bontogatják a ballagótarisznyát, mint a sok tízezer forintos ajándékokat, szóval a nagy költekezés helyett inkább kis ajándékokkal érjük el, hogy a gyerekek arcát mosoly ragyogja be az ovis ballagásuk napján.

Nagy sikere lehet például egy saját kis sátornak vagy bunkernek (ezeket akár otthon már meglévő alapanyagokból is megépíthetjük nekik), egy doboz Duplónak vagy Legónak. De akik várják az iskolát, azok örülhetnek egy sulikezdő kis csomagnak is, zsírkrétákkal, többféle szép színes ceruzával.

Mielőtt bármit vásárolnál, érdemes a szülőkkel egyeztetni arról, minek örülne igazán a gyerkőc. Nehogy a nagy lelkesedéssel és szeretettel összeválogatott sulis szettre nézve sírásra görbüljön a pici száj, mert a gyerkőc még nem várja az iskolát. Vagy egyszerűen egy plüssmacinak jobban örült volna.

Ballagási ajándék ötletek nyolcadikosoknak

Sok családban hagyomány pénzt vagy arany ékszert ajándékozni nyolcadikos ballagásra. De talán szerencsésebb lehet valami olyat kitalálni, ami arról árulkodik, hogy valamennyire azért ismerjük a ballagót, és tudjuk, minek örülne. Itt sem szégyen a szülők segítségét kérni.

Jó ötlet lehet például valamilyen kuponnal vagy élményutalvánnyal készülni, ami a kamasz hobbijához kapcsolódik. Ha imádja a számítógépes játékokat, egy VR-vidámpark-látogatásért biztosan odáig lesz. A művészetek szerelmeseit meglephetjük egy kiállítás- vagy koncertbelépővel (Anya majd súg, kik az aktuális kedvencek), esetleg a szülők beleegyezésével egy fesztiváljeggyel. Míg a könyvrajongóknak továbbra is bevált ajándéktipp lehet a könyvutalvány.

Ha valami kézzel fogható, maradandó ajándékot szeretnél adni, a lányoknak készíthetsz egy csajos kis csomagot (szempillaspirállal, könnyű hidratáló, valami szolid rúzs, körömlakk, stb.). A fiúk közül pedig elég sokan örülnének egy különleges dartsnak a szobájukba.

A lenti galériában pedig 8 8 pénzmegtakarítási tippet mutatunk az iskolakezdéshez.