Ha ez így megy tovább, mind megőrülünk: 1 hét ovi után itthon a gyerek

Borítókép: Ha ez így megy tovább, mind megőrülünk: 1 hét ovi után itthon a gyerek Forrás: Pexels/Andrea Piacquadio
Az ügyeleti hetet is beleszámítva 7,5 napot járt a gyerekem óvodába. De mivel 2 napja picit köhög, itthon kell tartanom. Itthon kell vele lennem. Elvileg 10 napig. De orvoshoz nem kell vinnem, amíg orvosi ellátást nem igényel.

Nem zártak be - egyelőre - sem az ovik, sem a bölcsik, sem az iskolák. (Párnak a kivételével legalábbis, amelyeket úgy tudom, hogy pár hétre bezárnak.) De nagy szigorúság van. A Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus miatt frissített Eljárásrendje szerint ha a legapróbb, valamilyen betegségre való tünet is van, a gyerek nem mehet intézménybe. Vagy ha ott jelentkeznek először a tünetek, akkor azonnal elkülönítik és telefonálnak a szülőnek, hogy bárhol is van, bármit is csinál, azonnal uzsgyi a gyerekért. Akit aztán hivatalosan 10 napig otthon kell tartanom, de legalábbis akkor mehet újra intézménybe, ha három napig tünetmentes és gyógyultságáról orvosi igazolásom is van.

Nekem szombat óta köhögött kicsit a gyerekem és néha picit folyt az orra. Úgy voltam vele, hogy biztosan elmúlik majd hétfőre, de nem. Ma reggel is, amikor felkelt, picit köhögött. Be se vittem az óvodába, mert az első köhintés után úgyis hazaküldték volna. Úgyhogy ha minden igaz, jövő szerdáig itthon vagyunk. (Mondjuk azt még nem tudom, hogy élete első, pénteki fociedzésére, amit már annyira várt, hogy fog eljutni. Illetve hogyan fogom neki elmondani, ha nem mehet...)

Felhívtam a gyerekorvost, hogy kérjek időpontot, nézzen azért rá, de azt mondta, hogy amíg orvosi ellátást nem igényel, addig ne is menjünk a rendelőbe. És ha 3 napig tünetmentes, utána állít ki igazolást arról, hogy közösségbe mehet. Persze megkérdezte az ilyenkor megkérdeznivalókat, hogy milyen tünetei vannak, voltunk-e külföldön, vannak-e fertőzöttek a környezetünkben, érintkezhetett-e esetleg bárkivel, aki tünet hordozó. De mivel nem, így maradtunk abban, hogy jelentkezem 3 tünetmentes nap után az igazolásért.

Addig a tavaszi karanténra emlékeztető módon itthon nyomjuk. Ő home oviban, én home office-ban. Hadd ne mondjam, hogy reggel óta talán ha kétszer köhögött. Viszont annál többször mondta, hogy megeszi az unalom. Én pedig talán még ennél is többször feleltem azokra a kérdéseire már, hogy mikor végzek és miért kell ennyit dolgoznom...

Aztán ha 10 nap múlva visszatérünk az oviba, gyógyultan, gondolom majd újabb (jobb esetben) 7 nap után újra maradhatunk itthon 10 napot. Biztos így lesz, hiszen tudom, hogy az ő korukban az ősztől tavaszig tartó szezon erről szól. Az orrfolyásról, a köhögésről. De hát nincs mit tenni. Igyekszünk gyorsan túllenni ezen, addig visszaemelem a napi Magne B6 és a kávé adagomat, hogy ne őrüljek meg, amikor a főnök is SOS várja a feladatot és a gyerek is, hogy figyeljek rá.

"Remélem", hogy mikorra visszatérhet az oviba, addigra a 2,5 éves húga is elkezd köhögni, hogy legalább felváltva legyen velem valaki itthon és gondoskodjanak a túl alacsony vérnyomásomról. :)