Csak rajtad múlik! Nem igaz. Ha eléggé küzdesz, meggyógyulsz! Nem igaz. A szívedre hallgass, és tudni fogod, mit kell tenni! Nem igaz.

Csak rajtad múlik! Nem igaz. Ha eléggé küzdesz, meggyógyulsz! Nem igaz. A szívedre hallgass, és tudni fogod, mit kell tenni! Nem igaz.
Forrás: pixnio.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

P

Persze sokáig sorolhatnám a motiválónak szépített, frázispuffogtató mondatokat. Ha például angolul írom a keresőbe, hogy váltsd valóra az álmaid, a végtelennél is több találatot látok. Mire jók ezek a tartalmasságukban Kozso-szövegeket is alulmúló gondolatok? Nos, arra, hogy még nyomorultabbul érezd magad, mint előttük, arra biztosan!

Ezek a mára már dogmákká szilárdult, orbitális közhelyek és instant bölcseletek általában olyan komplex, külső tényezők által is meghatározott kontextusokban hangzanak el, amelyekben a legkevésbé sem mi egyedül vagyunk a helyzet megoldásának kulcsai. Az a bajom az Engedd el!, a Küzdj, és meggyógyulsz! típusú mondatokkal, hogy elviselhetetlenül nagy terhet és felelősséget helyeznek az egyénre, olyan mennyiségű elvárást támaszt vele szemben, amelyeknek lényegében képtelenség megfelelni. Mintha a megoldatlan (élet)helyzetünk végtelenül egyszerű lenne, mi pedig olyan tehetetlenek, intellektuálisan oly satnyák, hogy a kétszer kettő műveletének elvégzése is megterhelné az agyunkat, hát még egy érzelmi szituáció értelmes, felnőtt megoldása. Mert ha eléggé fájna, változtatnál, ugye. De te szenvedni szeretsz, ahelyett, hogy továbblépnél, elengednéd a rosszat, és az álmaidnak élve végre boldog lennél!

Mintha bárki tudná rajtam kívül, mi a jó nekem, és mit jelent számomra a boldogság.

A problémás mondatok által generált elvárás-halmaz kevés teret ad az egyéni megélésnek, szabadságnak, az érzelmi intelligenciának és munkának, s szűk marékkal méri a lehetőséget a különbözésre, a többségtől eltérő álmokra.

Legyél sikeres! Élj teljes életet, persze, hogy számodra esetleg ez mást jelent, mint az aforizmát posztoló, sokat idézett futballistának, az tökéletesen mindegy. Légy felhőtlenül szerelmes, mindenesetre, közben tudatosan építsd a karriered, tudd, hogy felelős vagy önmagadért és az emberi kapcsolataidért! Időben tervezz családot, nehogy kifuss az időből, legyen hobbid, meditálj sokat, és lehetőleg tökéletes legyen a tested, amit minden reggel vidáman, energikusan öltöztess szuperkreatívan összeállított szettbe!

Mások megvalósult álmainak, hibátlan életének képeit mindennap megnézhetjük mellé a közösségi média összes felületén, ahol természetesen minden nő jobban néz ki nálunk, s ezt a párunk is pontosan látja, mi több lájkolja is, amit a felület rendre az orrunk alá dörgöl. A legyél ilyen és olyan felszólítások, ezek az egyszerűnek hangzó, az énre kizárólagos és teljes felelősséget helyező frázisok mára az egyénben óriási feszültséget és stresszt okozó elvárásokká hatalmasodtak, amik újra és újra a tökéletlenségünket hangsúlyozzák. Ráadásul arra ösztönöznek, hogy másokhoz hasonlítsuk magunkat, miközben a versengés az énértékelés vonatkozásában a legtöbb esetben nem épp kedvező.

De vegyük például a „Valósítsd meg az álmaid!” esetét!

Sokfélék vagyunk, sokféle álommal. Sőt, olyan is van, akinek semmiféle álma nincs. Ő rossz ember lenne? Boldogtalan? Nem hiszem. Sőt, tovább megyek. Azt feltételezem, mindannyiunk közül tán ő a legelégedettebb. Ha ugyanis elérjük az álmunkat, új cél után kell néznünk, ám a folyamatos hajsza a legritkábban jár kielégüléssel.

Elegem van az elvárásokból. Elegem van az inspirációnak és motivációnak szánt, valójában becsmérlő, nem vagy elég jó-érzést generáló megnyilvánulásokból. És azokból a korlátokból, kényszerekből is, amiket ezek váltanak ki belőlem.

Nem akarok sanda mészárossá válni, aki jobbra kacsint, miközben balra vág, és egy istenes frázispuffogtatással befejezni a kifakadásomat. Egyszerűen csak el akarom mondani, milyen felszabadító megélni azt, ha nem kell megfelelned valakinek. Amikor egy barát azt mondja, igen, ez most fáj, aztán holnap lehet, hogy nem fog fájni, de az a jó hírem van, hogy jogod van holnap mást gondolni, mint amit tegnap gondoltál.

Egyazon napon két barátommal beszélgettem egy számomra megterhelő érzelmi helyzetről. Mindkettőjüket szeretem, de kétségtelen, hogy a nem bántónak szánt „Te szeretsz szenvedni! Tudnál változtatni, ha tényleg akarnál!” mondat kevesebb teret engedett az őszinteségnek, a problémák valódi gyökere feltárásának, mint az az üzenet, amit pár órával később egy másik barátom küldött:

Azt és addig, úgy csinálod, ahogy jól esik.

Mivel nem igaz, hogy arra van időd, amire akarod, már csak annyit szeretnék mondani, hogy semmit se kell, és semmit se muszáj. És ezt megélni baromi felszabadító.

A szerző író, a Corvina Könyvkiadó szerkesztője. A róla készült fotót Kaszás Tamás készítette.

Tovább olvasok
Hét felület az otthonodban, amit soha ne tisztíts ecettel

Dicséretes, hogy ma már egyre többen takarítanak olyan természetes szerekkel, mint az ecet. A baj csak az, hogy nem minden felületre használható.

Színészek, akik egy szerep emlékére tetováltattak

Egy tetoválás örökké tart. Nem lehet csak úgy letörölni vagy visszacsinálni. Így van ez bizonyos filmszerepekkel is. Van akit ez zavar, más színészek viszont mindent megtesznek, hogy soha ne felejtsenek el egy-egy szerepet. Akár tetováltatnak is magukra az emlékére.

Híres emberek, akiket egy rajongójuk ölt meg

A sztárok iránti rajongás egyeseknél beteges fanatizmushoz vezet, ami féltékenységet, haragot vagy épp tévképzeteket vált ki az adott személyből. Sajnos az sem ritka, hogy egy rajongó annyira kifordul magából, hogy végez imádott ikonjával.

Zöld városok, amelyek érdemben reagáltak a klímahelyzetre

Még csak nem is kell messzire menni a jó példákért, ha zöld városokat keresgélünk Európában.

Őszi trendek: öt szokatlan, mégis könnyen hordható motívum

Mint minden szezonnak, az idei ősznek is megvannak az uralkodó trendjei – ideje megismerkedned velük. Ne aggódj: ezek a darabok valószínűleg már mind-mind megtalálhatóak a gardróbodban. Lássuk!

Malála nővérei: nyolc világhírű aktivista gyereklány

A 2012-ben Nobel-díjjal jutalmazott Malála Júszafzait, akit a tálibok sem tudtak megállítani a lányok oktatásáért vívott küzdelmében, már mindenki ismeri. Az utóbbi időben a környezetvédő Greta Thunberg is – jól megérdemelten – egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. De nincsenek egyedül a harcukban, sorra ismerhetünk meg gyereklányokat, akik azért kampányolnak, hogy a világunk jobb hely legyen.

És te jógaoktató vagy már?

Ha beírod az Instagram keresőjébe, hogy #yoga, 70 millió bejegyzést dob fel az oldal. A képek nagy részén csinos, trendi nőket látsz majd. Van ott minden: mérlegállás a sziklán, gyertya a vízesésnél. Nálunk rövid két évtized alatt zajlott a bumm, de manapság mintha mindenki jógázna, és egyre több ismerősödről derül ki, hogy maga is jógaoktató. Sokarcú, érdekes világ ez, mesélünk róla kicsit – a teljesség igénye nélkül.

Napi horoszkóp szeptember 16.: az Ikreknek semmi nem szegheti a jókedvét, a Szüzek a szeretteikre számíthatnak

A hét első napján is érdemes néhány percet a horoszkópodra szánnod, hisz ismét izgalmas üzeneteket olvashatsz, amelyek egyenesen a csillagoktól jöttek!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem