Csak rajtad múlik! Nem igaz. Ha eléggé küzdesz, meggyógyulsz! Nem igaz. A szívedre hallgass, és tudni fogod, mit kell tenni! Nem igaz.

Csak rajtad múlik! Nem igaz. Ha eléggé küzdesz, meggyógyulsz! Nem igaz. A szívedre hallgass, és tudni fogod, mit kell tenni! Nem igaz.
Forrás: pixnio.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

P

Persze sokáig sorolhatnám a motiválónak szépített, frázispuffogtató mondatokat. Ha például angolul írom a keresőbe, hogy váltsd valóra az álmaid, a végtelennél is több találatot látok. Mire jók ezek a tartalmasságukban Kozso-szövegeket is alulmúló gondolatok? Nos, arra, hogy még nyomorultabbul érezd magad, mint előttük, arra biztosan!

Ezek a mára már dogmákká szilárdult, orbitális közhelyek és instant bölcseletek általában olyan komplex, külső tényezők által is meghatározott kontextusokban hangzanak el, amelyekben a legkevésbé sem mi egyedül vagyunk a helyzet megoldásának kulcsai. Az a bajom az Engedd el!, a Küzdj, és meggyógyulsz! típusú mondatokkal, hogy elviselhetetlenül nagy terhet és felelősséget helyeznek az egyénre, olyan mennyiségű elvárást támaszt vele szemben, amelyeknek lényegében képtelenség megfelelni. Mintha a megoldatlan (élet)helyzetünk végtelenül egyszerű lenne, mi pedig olyan tehetetlenek, intellektuálisan oly satnyák, hogy a kétszer kettő műveletének elvégzése is megterhelné az agyunkat, hát még egy érzelmi szituáció értelmes, felnőtt megoldása. Mert ha eléggé fájna, változtatnál, ugye. De te szenvedni szeretsz, ahelyett, hogy továbblépnél, elengednéd a rosszat, és az álmaidnak élve végre boldog lennél!

Mintha bárki tudná rajtam kívül, mi a jó nekem, és mit jelent számomra a boldogság.

A problémás mondatok által generált elvárás-halmaz kevés teret ad az egyéni megélésnek, szabadságnak, az érzelmi intelligenciának és munkának, s szűk marékkal méri a lehetőséget a különbözésre, a többségtől eltérő álmokra.

Legyél sikeres! Élj teljes életet, persze, hogy számodra esetleg ez mást jelent, mint az aforizmát posztoló, sokat idézett futballistának, az tökéletesen mindegy. Légy felhőtlenül szerelmes, mindenesetre, közben tudatosan építsd a karriered, tudd, hogy felelős vagy önmagadért és az emberi kapcsolataidért! Időben tervezz családot, nehogy kifuss az időből, legyen hobbid, meditálj sokat, és lehetőleg tökéletes legyen a tested, amit minden reggel vidáman, energikusan öltöztess szuperkreatívan összeállított szettbe!

Mások megvalósult álmainak, hibátlan életének képeit mindennap megnézhetjük mellé a közösségi média összes felületén, ahol természetesen minden nő jobban néz ki nálunk, s ezt a párunk is pontosan látja, mi több lájkolja is, amit a felület rendre az orrunk alá dörgöl. A legyél ilyen és olyan felszólítások, ezek az egyszerűnek hangzó, az énre kizárólagos és teljes felelősséget helyező frázisok mára az egyénben óriási feszültséget és stresszt okozó elvárásokká hatalmasodtak, amik újra és újra a tökéletlenségünket hangsúlyozzák. Ráadásul arra ösztönöznek, hogy másokhoz hasonlítsuk magunkat, miközben a versengés az énértékelés vonatkozásában a legtöbb esetben nem épp kedvező.

De vegyük például a „Valósítsd meg az álmaid!” esetét!

Sokfélék vagyunk, sokféle álommal. Sőt, olyan is van, akinek semmiféle álma nincs. Ő rossz ember lenne? Boldogtalan? Nem hiszem. Sőt, tovább megyek. Azt feltételezem, mindannyiunk közül tán ő a legelégedettebb. Ha ugyanis elérjük az álmunkat, új cél után kell néznünk, ám a folyamatos hajsza a legritkábban jár kielégüléssel.

Elegem van az elvárásokból. Elegem van az inspirációnak és motivációnak szánt, valójában becsmérlő, nem vagy elég jó-érzést generáló megnyilvánulásokból. És azokból a korlátokból, kényszerekből is, amiket ezek váltanak ki belőlem.

Nem akarok sanda mészárossá válni, aki jobbra kacsint, miközben balra vág, és egy istenes frázispuffogtatással befejezni a kifakadásomat. Egyszerűen csak el akarom mondani, milyen felszabadító megélni azt, ha nem kell megfelelned valakinek. Amikor egy barát azt mondja, igen, ez most fáj, aztán holnap lehet, hogy nem fog fájni, de az a jó hírem van, hogy jogod van holnap mást gondolni, mint amit tegnap gondoltál.

Egyazon napon két barátommal beszélgettem egy számomra megterhelő érzelmi helyzetről. Mindkettőjüket szeretem, de kétségtelen, hogy a nem bántónak szánt „Te szeretsz szenvedni! Tudnál változtatni, ha tényleg akarnál!” mondat kevesebb teret engedett az őszinteségnek, a problémák valódi gyökere feltárásának, mint az az üzenet, amit pár órával később egy másik barátom küldött:

Azt és addig, úgy csinálod, ahogy jól esik.

Mivel nem igaz, hogy arra van időd, amire akarod, már csak annyit szeretnék mondani, hogy semmit se kell, és semmit se muszáj. És ezt megélni baromi felszabadító.

A szerző író, a Corvina Könyvkiadó szerkesztője. A róla készült fotót Kaszás Tamás készítette.

Tovább olvasok
50 lett Jennifer Lopez – tizenkét dolog, amit nem tudtál róla

1969. július 24-én született Jennifer Lopez. Nehéz elhinni, hogy ötven éves, hiszen éppen ezerrel turnézik, sztriptíztáncosnőt alakít a közelgő filmjében és nemrég eljegyezte a szerelme.

Muszáj néha hagynod a gyereket egyedül játszani – az ő fejlődése érdekében is

Elmúltak már azok az idők, amikor az anyukák csak kicsapták a kölköket az utcára játszani, aztán naplementéig nem is látták őket viszont. De tényleg így kell ennek lennie? Tényleg a szülő feladata, hogy reggeltől estig szórakoztassa a gyerekét?

Ezért érinti a te gyerekedet is a budaörsi iskolaigazgatók ügye

Vasárnapi hír, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemrégiben visszadobta két budaörsi iskola igazgatójának pályázatát. Aki nem budaörsi, vagy a két iskola valamelyikébe jár a gyereke, azt hihetné, hogy ez az ő életére sehogy nem lehet hatással. Ezért mondom el, mit gondolok erről érintett szülőként.

Napi horoszkóp július 23.: a Mérlegek tudatosan tervezik a jövőt, a Nyilasok váratlan helyről kapnak segítséget

Ma se feledkezz meg a napi horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Napi horoszkóp július 23.: a Mérlegek tudatosan tervezik a jövőt, a Nyilasok váratlan helyről kapnak segítséget

Ma se feledkezz meg a napi horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

A hatéves György herceg ezen a paradicsomi helyen ünnepel

Legalábbis ha a bennfentesek célzásainak hinni lehet. Katalin hercegné ugyanis már átlagos állampolgár korában is egy Karib-tengeri magánszigetre járt a szüleivel, és Vilmos herceggel is többször leruccantak már ide, mióta családot alapítottak.

Segítség, rajongó a gyerekem!

Te is reménykedsz abban, hogy a Villám MCQueen-es pólókat lassan felváltják a Rolling Stones-os minták? Lehet, addig viszont jó eséllyel végig kell böjtölnöd egy Marcus & Martinus-korszakot és olyan rapperek matinékoncertjeire kell vinned a srácaidat, akikről sosem hallottál. Hogy minél jobban értsd és tudd, hogyan és miért rajong a gyereked, megkérdeztük a téma legnagyobb szakértőit.

Szokatlan ízpárosítások egészséges reggelikhez

Tökmag juharsziruppal és tahinivel, karfiol csokival, spenót ananásszal – senki sem mondhatja, hogy a reggeli a világ legunalamasabb étkezése, ha ilyen bevállósan párosítod az ízeket. És az egészségedre is jó hatással van a következő 3 édesség.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem