Diana titka: fény derült rá, Károly melyik 6 szóval traumatizálta őt élete végéig

Borítókép: Diana titka: fény derült rá, Károly melyik 6 szóval traumatizálta őt élete végéig Forrás: Getty Images/Princess Diana Archive
Károly herceg és Lady Di 1981. február 24-én szerepeltek először együtt egy TV-interjúban. A felvétel apropója az eljegyzésük volt, de boldogság helyett valami egészen mást lehetett rajtuk érezni. Károly egy bizonyos, a mai napig sokat idézett mondata mindenkit megdöbbentett, Diánát pedig élete végéig elkísérte.

A britek sokáig várták ezt a pillanatot: Károly herceg végre hivatalosan is bemutatta választottját és együtt álltak a kamerák elé, hogy megválaszolják a hozzájuk intézett kérdéseket.

Az első kérdésre, hogy hogyan érzi magát Károly, a 32 éves trónörökös a következőt válaszolta: „Varázslatosan és boldogan.” Majd Diánához fordulva így folytatta: „Bár véleményem szerint nagy bátorságra vall Diánától, hogy velem kezd közös életet.”

Ha szeretnél még többet megtudni Dianáról és az életéről, hallgasd meg a Micsoda nők voltak! podcastunk róla szóló részét:

A riporter a következő kérdését mindkettőjüknek címezte: „Szerelmesek?” Erre Diána habozás nélkül azt válaszolta: „Igen, természetesen.” És ehhez tette hozzá Károly:

Valószínűleg, bármit is jelentsen, hogy szerelmes.

Ez a mondata tele volt cinizmussal és sokaknál a mai napig kiveri a biztosítékot.

Bár Károly reakcióját Diána látszólag méltósággal viselte és próbálta humoros megjegyzésként felfogni vőlegénye romantikusnak egyáltalán nem mondható válaszát, évekkel később azonban beismerte, nagyon rosszul estek neki Károly szavai:

„Az eljegyzésünk hivatalos bejelentése napján kellett azon a borzalmas TV-interjún részt vennünk” –idézi fel rossz élményeit Diána évekkel később, a róla készült „Diana: In Her Own Words” című dokumentumfilmben. – „Emlékszem arra a nevetséges kérdésre, hogy szerelmesek vagyunk-e. Én persze azt gondoltam, micsoda ostoba kérdés, hát persze, hogy azok vagyunk, hiszen az eljegyzésünk napja van. De úgy tűnik, ez csak számomra volt evidencia. Károly fura válasza nagyon megdöbbentett és megsebzett.”

Károly oda nem illő mondatát azóta sokan megpróbálták megmagyarázni. A királyi család hivatalos szerzője, Sally Bedell Smith 2017-ben a People-nak így nyilatkozott:

„Ezeket a szavakat semmiképpen sem szabad önmagukban, kontextus nélkül vizsgálni. Figyelembe kell venni az előzményeket, vagyis Károllyal a ’70-es években felvett interjúkat, amelyekben arról beszél, mit tart fontosnak egy kapcsolatban és mit jelent számára a szerelem.”

Károly akkori nyilatkozataiból kiderült, hogy számára a szerelem sokkal többet jelent magánál a boldogító érzésnél: barátságot, közös érdeklődést és egymás kölcsönös megértését. Szerinte egy kapcsolat sokkal inkább kemény munka, semmint érzelem.

Sally Bedell társszerzője, Tina Brown azonban egészen másként látja a szituációt és ennek a véleményének saját, „The Diana Chronicles” című könyvében hangot is adott. Elmélete szerint Károly tulajdonképpen elszúrta az interjút, mert nem volt még eléggé jártas abban, hogy az érzéseiről nyilvánosan beszéljen.

Ezt a teóriát igazolja az a levél is, amelyet Károly egy nappal az eljegyzését követően írta barátjának, melyben azt taglalja, mennyire boldog, hogy egy olyan különleges nőt jegyezhetett el, aki őt ennyire szereti, és akivel megoszthatja az élete nagy és kis dolgait, örömét és bánatát.

Persze ezek a sorok sem azt igazolják, milyen szenvedélyesen szerette Károly Diánát és sajnos, házasságuk évei alatt sem az bizonyosodott be, mennyire tökéletes és boldog párt alkotnak. Pedig akár jól is alakulhatott volna a kapcsolatuk és akkor talán Lady Di még ma is élne.

Nézegess fotókat, amelyeken Diána és Károly együtt vannak! Felfedezed, mi olyan furcsa mindegyiken?