Az ember nem angyal, bár néha úgy tűnik, egyesek titokban szárnyakat növesztettek

angyal,wim wenders,karácsony,advent
Forrás: Vékony Dorottya

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

I

Idén először nem vettem adventi koszorút. Gyertyát sem gyújtottam: elfelejtettem. Advent első vasárnapján reggel tíztől este tízig dolgoztam, utolsó utáni gondolatom volt az ünnep, ami pedig már mindent átjár a városban, nem is viszolygok tőle különösebben.

Vannak fenntartásaim a kizárólag ezekre a napokra tartogatott, kötelező szeretetet illetően, de azért legalább karácsony napjain jut egy kis idő az odafordulásra. Addig meg tűrni és várni kell. Várni az angyalt: nekem ez a karácsony. Időt tölteni velük, ha ugyan vannak még angyalok.

Olvasd el ezt is!

Szóval gondolkodni kezdtem ezen az angyal-dolgon, beütöttem a nagy internetekbe, kijött, hogy angelológia. Ezt például halovány teológiai előképzettségem ellenére sem tudtam, hogy létezik. Ez egy kizárólag az angyalokkal foglalkozó tudományág. Igen, diszciplína. Ha ugyan vannak angyalok. Egy barátom említette különben egyszer, sajnos viccnek gondoltam el, a társadalomtudományokon nevelkedett ember tapasztalati körét nem szívesen lépi túl. Egy null doktor Google-nek.

A következő találatok ezoterikus oldalakat mutatnak, angyalkártyák sora, megnézem azt is rendesen. Hogy a belső értékekre koncentráljak, azt üzenik a lapok, és állítják, van egy valami az életemben, amit nem értek tisztán. Bájos elgondolás, de nem egy van, kedves angyalok, ha vagytok egyáltalán, akkor elmondom: ma például úgy érzem, az egész életemből egy mukkot nem értek, ha hinnék bennetek, most mindenféle bárgyú kérdésekkel rohamoználak meg benneteket, mondanám, hogy ebben segíthetnétek kicsit többet. Így viszont nem kérek semmit, de legalább nem kell ígérnem vagy hazudnom sem.

Nem így a youtube-nak: „Egy angyal hangját rögzítették Jason Upton koncertjén” – ez az első videótalálat a keresőszóra.

Kép
forrás: Vékony Dorottya

Aztán eszembe jut Wim Wenders és a Berlin felett az ég, Peter Handke osztrák író szövegkönyvével. Maga a csoda, karácsonyi filmnézéshez például szeretettel ajánlom. Az ilyen angyalokra érdemes várni, nem igaz? Mire még? Mondjuk mindarra, amiről a filmben ódákat zengnek:

Az eső első cseppjének foltja,
A Nap,
A kenyér és a bor,
Az ugróiskola,
A Húsvét,
A levelek erezete,
A hullámzó fű,
A kövek színei,
Az örvénylés a patak alján,
A fehér abrosz a szabadban,
Az álom a házról a házban,
A kis szobában alvó kedvesek,
A vasárnap békéje,
A látóhatár,
A szobából kiszűrődő fény a kertben,
Az éjszakai repülőgép,
A kormányt elengedve biciklizés,
A szép ismeretlen,
Az apám, az anyám.

paul klee,angelus novus,új angyal,new angel
forrás: wikimedia commons
Paul Klee: Angelus novus (1920)

Ha ugyan vannak angyalok, most már maradjunk a művészetnél: Paul Klee Angelus Novus című képe. És Walter Benjamin írása róla, legalábbis ezek a mondatok:

Angyalt ábrázol, aki mintha rámeredne valamire és el akarna hátrálni tőle. (…) Időzne még, hogy feltámassza a holtakat és összeillessze, ami széttörött.

És itt nem bírok szólni arról, amikor valaki szerint tényleg vannak angyalok. Valaki, aki fontos nekem, azt írja a kérdésemre, mi jut eszébe az angyal szóról, hogy a klinikán a gyerekek, akiknek az életét orvosként nem tudja már megmenteni. Róluk angyalokként beszélnek. A szívemig hatol a válasz, kicsit meg is könnyezem.

tudatom mélyén fénylesz örökre mozdulatlan
s némán, akár az angyal, ha pusztulást csodál

- Radnóti Miklós: Razglednicák

Az ember nem angyal, ezt például biztosan tudom, de mindannyiunknak vannak embereink, akiknek néha egészen úgy tűnik, szárnya is akad. Ők azok, akik nemcsak karácsonykor szeretnek minket, hanem holnap és holnapután is, a ködös, csúszós latyakban is. Az egyik emberem, akiről bizonyos, hogy titkon szárnyakat növesztett, nemrégiben felhívott, míg a fotósként megkapott ösztöndíja során készített képanyagán dolgozott. Azt mondta: építek egy házat. Szó szerint és képletesen is. És ez az érzés tartja össze a képeket: a tapasztalat, a gondolkodás és tudás, amit megoszt a szeretteivel. Megmutatom ezeket a képeket, Vékony Dorottya barátnőm fotói egy sajátságos, a képzelet határtalanságával telített világról, ahol minden lebegés ellenére a szeretetnek mindig van helye. „A mi házunkban a gondolat és képzelet szabadsága határtalan, pusztán a tagok egymáshoz való viszonya, ami a lehetőségekhez mérten állandó. És a megélés és megértés akarása, a jelenlét utáni vágy. Hogy azt mondhassam: I was there when it happened. És veled éreztem.”

Nézd meg a galériánkat> 6 kép
Angyalok – Vékony Dorottya képei

Muszáj lesz végül egyezkednem ott fenn valakivel: ha kérhetek mégis, már tudom, hogy időt szeretnék kérni karácsonyra, az év bármely szakaszában felhasználhatót és beválthatót. Legyen könnyű suhanás az ünnep, mintha egy kedves, angyali vendég járna köztünk, akiről tudjuk: nem marad. Az ajándékbeszerző körút, a plázák neonfényei és a súlyos fejfájást okozó karácsonyi slágerek között azért gondoljuk arra is: miért van az egész. Adhatnánk például a szárnyas embereinknek pizsama helyett minőségi együtt töltött időt ajándékba. Nem extra ötlet, de legalább emberi. Bár nem mutat olyan jól a karácsonyfa alatt, azért a teljes figyelem és odafordulás még legyűrheti az elektromos szájzuhanyszettet.

Szóval bár semmi időm vásárolni egy adventi koszorút, azért várni szeretném az angyalt. Aztán a fa alatt időt tölteni velük.

A szerző író, a Corvina Könyvkiadó szerkesztője. A róla készült fotót Kaszás Tamás készítette.

Tovább olvasok
Hollywoodi csillagok, akiknek ugyancsak bejött Magyarország

Annyi bajunk van a szülőhazánkkal, hogy folyton elfelejtjük, milyen jó hely. Sophie Turnernek és Luke Evansnek kell emlékeztetnie minket erre.

3 jegeskávé recept, ami kiváltja a desszertet

A jegeskávéban nem csak az a jó, hogy remekül felfrissít, de kiválthatod vele az édességet is, mikor napközben rádtör az éhségroham. Mutatunk három receptet, egyik sem bonyolult, de garantáltan feldobják a hangulatod.

Napi horoszkóp július 15.: a Bikák végre bátran hallathatják a hangjukat, a Halak váratlan helyzetbe kerülnek

A hét első munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

A párom lelépett az exével, aki a lánya lehetne

Arra számítottam, hogy megkéri a kezem, erre két nap múlva eltűnt.

A 14 legkínosabb hollywoodi pillanat az internet népe szerint

Celebbotrányok jönnek-mennek, többségük nem is marad a reflektorfényben néhány napnál tovább – utána jön a következő. De azért van egy-két híresség, aki csak nem bírja elfeledtetni a múltat.

5 távoli ország, ahol igazi törzseknél vendégeskedhetsz

Egyre többen hanyagolják Balit és a Kanári-szigeteket és keresnek fel mind-mind eldugottabb helyen élő és archaikusabb szokásrendszert követő törzseket. Csakhogy ez többet árt, mint használ.

A technika beszivárog a hálószobánkba, de jó lesz ez nekünk?

Ha alaposabban a virtuálisvalóság-pornóról és a robotszeretőkről szóló szenzációs hírek mögé nézünk, kiderül, hogy a szex és a technológia kapcsolata jóval árnyaltabb annál, mint hogy két kocka a garázsban megépíti álmai nőjét.

4 mediterrán recept, ha itthon nyaralnál

Varázsold a konyhádba Dél-Európát ezekkel a tipikus ételekkel!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem