Afázia: mintha egyszercsak külföldiként ébrednél fel

afázia, stroke
Forrás: Hámori Zsófia

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nyolc mosolygó ember énekel a Városligeti-tó partján - így néz ki az afáziások kórusának, a Hangadó Énekegyüttesnek a próbája a koronavírus idején. De vajon mi az az afázia, és miért fontos, hogy te is tudd, hogy mi az?

Hétfő kora délután van, a városligeti tó partján üldögélünk Hámori Zsófival, a fotóssal: fél óra múlva kezdődik az afáziások kórusának, a Hangadó Énekegyüttesnek a próbája. Korán jöttünk, és kicsit izgulunk, mert az égen viharfelhők gyülekeznek. Kisvártatva csöpög is, mire én őrült telefonálgatásba kezdek: Fekete Zsófia zeneterapeutát hívom, a kórus vezetőjét. “Látlak, itt állunk már az út túloldalán” - mondja. Odaát öt-hat ember gyülekezik, középkorúak, néhányuknál esernyő. “Tegeződhetünk?” - kérdezem tőlük. “Igen! Én mást nem is tudok” - feleli Zsolt, egy kékszemű, magas férfi, az arcán óriási vigyorral. Kicsit küzd a szavakkal és nagyokat gesztikulál, és ahogy rám néz, világos, hogy nem viccelt. Én pedig kezdem megérteni, mit is jelent az afázia.

“Mi legyen a következő dal?” - kérdezi Zsófia, aki vezeti és gitáron kíséri a közös éneklést. A kórustagok a tóra néző lépcsőn ülnek, ügyelve a koronavírus-járvány miatt előírt másfél méteres távolságra. Andi, egy negyvenes hölgy válaszol, de senki sem érti. Háromszor elismétli, nem pontos szavak, de a hangzásuk mégis emlékeztet valamire. “Á, Az első villamos, ugye?” - kérdezi Zsófia. Andi felnevet, igen. “Nagyon jó. Andi csak 300 szót tud” - súgja oda nekem Attila, egy másik kórustag, és közben elismerően bólogat. “Tördelő volt a stroke előtt.”

Az afázia beszédfogyatékosságot jelent: egy olyan nyelvi zavar, amit legtöbbször agyvérzés vagy valamilyen fejsérüléssel járó baleset okoz.

A szakértők szerint olyan ez a betegség, mintha egyszercsak külföldiként ébrednél fel és újra meg kellene tanulnod magyarul.

“Ennyi éve volt a stroke” - mondja Zsolt, és az ujjain hetet mutat. “Lebegés, kóma, tizenöt napig. Felébredtem, mondtam az orvosoknak, hogy kimegyek pisilni. De nem segítettek. Kikeltem az ágyból, összeestem. De azért nem segítettek, mert igazából nem mondtam.” Az afáziások döntő többsége tökéletesen érti a körülötte élőket és azt is tudja, mit akar mondani - de kimondani mégsem tudja. Az eset súlyosságától függően van, akinek a szókincse többségében hamar visszatér és olyan is, aki évekig vagy akár egész életére néma marad. A korábban Waldorf-tanárként dolgozó Zsolt a stroke után két évig egyáltalán nem beszélt, ma viszont már nagyrészt el tudja mondani, amit szeretne.

“Mondanád, és nem! Ez kész!” - foglalja össze a szalmakalapos Heni, és a kezét ökölbe szorítja, az egész testéből árad az indulat. “Dühít, hogy nem tudod elmondani, amit szeretnél?” - kérdezem. “Igen! Ez kész! Ez kész!” - mondja. A többiek bólogatnak. “Eleinte mindenki nagyon-nagyon dühös ettől. És még utána is sokszor” - mondják.

afázia,tünetek
forrás: aphasie.hu
Jobbklikkel nagyobb méretben is megnyithatod a plakátot.

A Hangadó Énekegyüttes az Afázia Egyesület égisze alatt azért dolgozik, hogy fejlessze az afáziások beszédkészségét. “Az Egyesületben heti egyszer van logopédia, van pszichológus is, és persze ez a csodálatos kórus” - meséli Kosztasz, egy őszes úr, aki a lányát, Vangit kísérte el a próbára. Vangi szintén ápolónőként dolgozott, két éve kapott stroke-ot, még szinte egyáltalán nem tud beszélni. “Az éneklésben az a jó, hogy hamar ad sikerélményt az afáziásoknak. Máshol van a központja az agyban, mint a beszédnek, ezért hamarabb visszajön, de eközben persze a beszédközpontot is stimulálja” - mondja Zsófia, aki Eckhardt Fanni zeneterapeutával közösen 2016 nyara óta vezeti az énekegyüttest.

A kórus egy nagyon aktív közösség, amely az egész karanténidőszakot is végigpróbálta zoomon, és eddig tizennégy nyilvános fellépést tudhat a háta mögött. Most is van, aki zoom-on csatlakozik, Bíró Tamás, az Afázia Egyesület informatikusa végig tartja a laptopot, hogy az illető jól lássa, mi történik. Ráadásul a világ afázia-kórusai egymással is tartják a kapcsolatot, a Hangadó nemrég csinált egy szülinapi videót az ausztrál Stroke the Chord-nak. Az alapítók mellett állandó és alkalmi segítők is körülveszik az együttest: rendszeresen dolgoznak együtt zeneakadémista és konzervatóriumban tanuló hangszeresekkel, és egy házizeneszerzőjük is van, Cselenák Zsolt elektronikus média művész és zeneterapeuta.

Kép
forrás: Hámori Zsófia / Marquard

Szállj el, kismadár, Mama, Sárga rózsa. Először dúdolnak, hogy a dallam és a ritmus rendben legyen, azután jöhet a szöveg. “Ma azokat a dalokat próbáljuk, amiknek jól tudjuk fejből a szövegét” - mondja Zsófia, aki vezeti és gitáron kíséri a közös éneklést. “Van egy daloskönyvünk is, olyan 150 dallal, de azt a járványhelyzet miatt nem tudtuk kihozni az Afázia Egyesület irodájából”. Ezen a ponton valaki hozzám fordulva közbeszól: “Nem baj. Úgysem férünk el. Írd bele a cikkbe, hogy nem férünk el!” Mindenki nevet. Én pedig megígérem: beleírom a cikkbe, hogy a 18 tagú Hangadó Énekegyüttes kinőtte a próbatermét és új helyet keres. Aki tud segíteni, írjon egy emailt az Afázia Együttes hivatalos címére!

Az afázia természetesen erősen kihat az ember mindennapi életére, a legtöbben elveszítik a munkájukat és megfelelő védőháló nélkül nehéz a felszínen maradni. A most jelenlévő nyolc kórustag közül ketten dolgoznak. Egyikük, Attila cégvezető. “Japán partnerek. Egy hónappal a stroke után már újra dolgoztam. Nem gondoltam volna, de elfogadták, hogy velem most ez van és minden rendben” - meséli. “Angolul is megy, csak lassabban” - teszi hozzá. Ő egy szerencsés, enyhe eset. A másik dolgozó kórustag Gyuri.

Tudod, mikor volt a stroke-om? 1971-ben! 14 éves voltam. Kertész lettem, az nem egy beszédes szakma

- mondja nevetve.

“Én oroszul tudtam, de már nem. A logopédus azt mondta, inkább kezdjek el egy új nyelvet, mert a régit előbányászni afáziásként sokkal nehezebb.”

“A stroke után másnap hazaküldtek. Mondták, hogy afáziám van, de hogy hova fordulhatnék, mit csináljak, nem mondtak semmit. Fel kellett kutatnom az egész internetet” - veszi vissza a szót Attila. Nem véletlen, hogy az Afázia Egyesület egy civilszervezet, amelyet egy gyógyult afáziás, Dallos Zsuzsanna alapított 2007-ben. Magyarországon egyedül ők tartanak rendszeres, heti szintű rehabilitációs foglalkozásokat afáziásoknak. “Egyszerűen nem esik erről elég szó az orvosképzésben. Találkoztam olyan neurológussal, akinek fogalma sem volt arról, hogy az első kezelések után hová küldheti tovább az afáziás betegeket” - mondja Zsófia.

A Hangadó Énekegyüttes tagjai számára a közösség mellett a sikertörténetek és a remény a legfontosabbak. “A logopédus szerint még öt év és gyógyult leszek” - mondja Attila büszkén. “Szeretnék céges oktatásokat csinálni, tanítani, de még az nem megy”. Közben erős szél támad, szinte kiabálva beszélgetünk, és a kórustagok közül többen búcsúzkodni kezdenek. “El akarom mondani - elmesélhetem?” - fordul még a többiekhez Zsolt, akik megengedően bólogatnak. “Azt, hogy én meghaltam, csak visszajöttem. Láttam képeket. Volt ott egy asztal, az volt a kérdés, hogy hová menjek, föl vagy le. És én mondtam, hogy nekem még dolgom van, és akkor visszaengedtek. És most is ezt érzem, hogy dolgom van. És fúj a szél meg esik az eső, de az mindegy! Mert dolgom van, és mert élni jó!”

Nézd meg Hámori Zsófia gyönyörű képeit a Hangadó Énekegyüttes próbájáról!

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Hangadó Énekegyüttes: az afáziások kórusának próbája a Városligetben
Tovább olvasok
Kép
Hat éve hunyt el Robin Williams – 6 fotó, amivel a nagyszívű színészre emlékezünk

Nem számít, hogy a Jumanjiból ismered, a Jó reggelt, Vietnámmal lopta be magát a szívedbe, vagy a Holt költők társasága szerettette meg veled. Abban megegyezhetünk, hogy Robin Williams az utóbbi évtizedek egyik legmeghatározóbb színésze és komikusa volt. Hat évvel ezelőtt, a depresszióval folytatott hosszú küzdelme után, saját kezével vetett véget életének – ma rá emlékezünk.

Kép
11 pontban összefoglallható a valaha írt összes önsegítő könyv

Ha már több önsegítő könyvbe beleolvastál, feltűnhetett, hogy eléggé hasonlítanak egymáshoz. Ez nem véletlen! Cikkünkben összeszedtük azt a 11 tanácsot, amelyek szabad kombinációjából bármilyen önsegítő könyv előállítható.

Kép
Időszakos böjtölés Keto diétával kombinálva: hogy mi van?

Az utóbbi évek legelterjedtebb fogyókúrás módszerei között az élen jár a keto és az időszakos böjtölés, vagyis az intermittent fasting. Felmerül a kérdés, mi történik, ha a kettőt kombinálom - és egészséges -e egyáltalán ilyesmire vállalkozni?

Kép
Hogyan hullámzik a hangulat gyomorszűkítő műtét után?

Karcsúvá leszek a csőgyomor műtét segítségével, amin túlestem – miért vacak a kedvem mégis? Chips, csoki, sütemény – eddig ezt használtam, ha rossz volt a kedvem. És a dolog működött, hiszen mindegyik emeli a szerotoninszintet. Most viszont nem ehetek süteményt, nápolyit, mert a csőgyomor műtét utáni étkezés első heteiben még csak folyékony/pépes étrenden vagyok. Oké, a csoki beleférne a pépesbe, mert a szájban elolvad… De akkor is kibírom nélküle!

Kép
A legnagyobb felnőttfilm-szolgáltató a nőket is eljuttatná a csúcsra

Feltételezzük, hogy felébredtek reggel a pornóoldal igazgatóságában és rájöttek, hogy szép, szép ez a napi 115 millió oldalletöltés, de valami hiányzik.

Kép
Napi horoszkóp augusztus 10.: az Ikrek különleges sikerekre számíthatnak, a Nyilasok napját váratlan események határozzák meg

A hét első napján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Híres nők, akik olcsó ruhában jelentek meg a kamerák előtt: és mégis túlragyogtak mindenkit

Ők elsősorban azt viselik, amiben jól érzik magukat, és szerintük ez nem jelent egyet a drága darabokkal!

Kép
A barátnőm annak ellenére szereti a férjét, hogy az teljesen lecsúszott

Egy barátnőm történetét írnám meg. Nagyon bizarr irányba indult el az élete: szeretnék rajta segíteni, de mindent elhárít, és én nem tudom, tehetek-e bármit. Lehet, hogy semmit sem lehet már?

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem