Az apuka úgy döntött, hogy a felesége vezetéknevét kapja a gyerek

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Megosztotta a közvetlen könyezetét a szülők döntése, de mint kiderült, nem volt véletlen.

A baráti társaságunkban mostanában igen megszaporodott a gólya munkája, hiszen folyamatosan újabb és újabb bébik érkeznek a kis családokba. Ismerünk olyanokat, akik majdnem hajba kaptak azon, hogy a gyerekeiknek ugyanazt a nevet adták egy év eltéréssel – mintha egy nevet ki lehetne sajátítani-, és volt már néhány kötőjeles vezetéknév, valamint külföldi, szinte kimondhatatlan keresztnév adás is. Most azonban arról robbant ki nemrég a pletyka, hogy az egyik család feje úgy határozott, hogy nem akarja, hogy az ő vezetéknevét kapja a kölyke.

Kép
forrás: europress

Nyilván bennetek is először a „miért” kérdés fogalmazódik meg, és talán sokan értetlenkedve is állnak a dologhoz, holott szerintem ennek már nem kéne ilyen konzervatív keretekbe szorított témának lenni. Az említett férjnek, leendő apukának ugyanis két igen nyomós oka is volt arra, hogy miért a felesége családneve mellett teszi le a voksot.

Olvasd el ezt is!

Az egyik az volt, hogy végtelenül tiszteli a felesége édesapját, s mivel apósa annak idején három lányt nemzett, így vele, - testvérek, unokatestvérek híján-, tulajdonképpen ki is halna a család neve. Sokat beszélgettek erről otthon, és elsőként nem vetették el az ötletet. Ez volt az első lépcső, ami bogarat ültetett a leendő apa fülébe.

...egy idő után már ő is elhitte, hogy a „sátán közeli leszármazottja...

Aztán, ahogy a baba egyre növekedett a pocakban, az apuka egyre inkább számot vetett korábbi életével, gondolatban visszautazott a gyerekkorába, igyekezett megvizsgálni a családja minden tagját, akit Eördögh vezetéknévvel anyakönyveztek. Sokáig őrlődött magában, mire végre képes volt szemebnézni önmagával, rájönni és elfogadni, hogy sosem szerette a nevét, mert gyerekkorában folyamatos vicc tárgya volt. Állandóan kicsúfolták, és egy idő után már ő is elhitte, hogy a „sátán közeli leszármazottja”. Arról nem beszélve, hogy a család ezzel a névvel született tagjai nem mondhatók éppen szerencsésnek az életben. Átgondolva arra jutott az apa, hogy minden férfi felmenője mogorva, magánakvaló, pénzéhes, szeretetmentes életmódot folytatott. Sosem volt a családjuk "igazi" család, inkább afféle felületes valami. Nos, hogy ez puszta véletlen-e, vagy a sors szándékosan alakította így, ezt nyilván nem tudhatja meg sosem.

Kép
forrás: europress

Így hosszú agyalás után úgy döntött, ő bizony hátra hagyja az általa látott, és saját bőrén megtapasztalt rossz karmát, negatív visszajelzéseket, bántásokat, és egy másik névvel talán a gyerekének szebb, átlagosabb életet biztosít, amelyben a név semmilyen pejoratív jelentéstartalommal nincs felruházva. A feleségével közösen megegyeztek, és vállalták, hogy a kezdeti időszakban majd sok kérdésre, értelmetlen miértre kell választ adniuk. De úgy érzik, hogy megérte, így nyugodtabbak lesznek, hogy megkímélik a gyermeküket a fölösleges rossztól.

Mit gondoltok? Megtennétek ezt a gyereketekért, a gyermeketek édesanyjáért, annak családjáért? Szakítanátok az „elvárásokkal”, régi hagyományokkal, szokásokkal? Szerintünk ez is lehet követendő példa. És ne feledjük: nem vagyunk egyformák, ugyanakkor a döntés, amelyet meghozunk, kizárólag miránk tartozik. Minden más másodlagos.

Tovább olvasok
Kép
Még mindig nagyon kevés a családbarát munkahely

Bár elméletileg visszavárják dolgozni a kisgyermekes anyákat, többségük nem érzi igazán családbarátnak a munkahelyét. Van, aki inkább eltitkolja, hogy szült; sokuk feleslegesnek érzi magát a munkaerőpiacon. Az is gyakori, hogy a gyerek miatt eleve nem mernek magasabb pozícióban gondolkodni.

Kép
Anyatejből készült jégkrémmel megelőzhető a koronavírus

Egy amszterdami kórház önkéntes édesanyák által adományozott anyatejéből készít fagylaltot, mely alkalmas lehet a COVID-vírusos megfertőződés megelőzésére.

Kép
Mi legyen a kinőtt ruhákkal és játékokkal, ha már nem kellenek?

Tele a szekrény felső polca, a padláson egymást támasztja a kinőtt kismotor, futóbicikli, első bringa és a tárolóban sem jobb a helyzet, mert az egyik falat csakis a kinőtt ruhákat és játékokat tartalmazó dobozok állnak. Sztenderd dilemma kis és nagyobb gyerekeseknél a mi legyen a kinőtt cuccok sorsa? Szerzőnk, Seufert-Szántó Orsi, aki egy fiú és egy lány anyukája hoz nektek ötleteket arra, hogy hogyan adjatok túl a feleslegessé vált, ámde szép állapotú gyerekholmikon.

Kép
Csak egy dolog idegesít jobban annál, hogy nem eszik rendesen a gyerekem

Mégpedig az, hogy mindenki ezzel cseszteti őt is és engem is.

Kép
SJP ismét bebizonyította, hogy a karantén nem mentség a magas sarkú hanyagolására

Sarah Jessica Parker életteli, vibráló színekkel és csábos magas sarkúkkal dobja fel ezt a nyomasztóan sötét évet.

Kép
A szemem láttára pofozta fel a gyerekét – mit kéne tennem ilyenkor?

Menjek oda, avatkozzak be? Fogjam le a kezét és oktassam ki? Vagy inkább maradjak szép csendben, és álljak odébb? Ne tétlenkedj, cselekedj, ha megvédheted – bátorít az UNICEF, melynek szakemberei egy kisokost állítottak össze, hogy a gyermekbántalmazás kapcsán felmerülő, mindennapos kérdésekben segítsenek eligazodni. Azt is leírják, konkrétan mi mindent tehetsz, ha a környezetedben ilyesmit tapasztalsz.

Kép
5 ajándéktipp, amitől jövőre még ennél is szebbek lehetünk!

Virágot a virágnak, szépségápolási terméket a szép nőnek. Tökéletes karácsonyi ajándék lehet minden nő számára egy olyan dolog, amitől aztán a következő évben még szebbek lehetünk.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem