4+1 óvodás lecke, amire minden felnőttnek emlékezni kéne!

4+1 óvodás lecke, amire minden felnőttnek emlékezni kéne!
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Néha kicsit túl komolyan vesszük a felnőtt létet, és elfelejtjük, hogy mi magunk is voltunk gyerekek. Amikor pedig minden valahogy jóval egyszerűbb és egyértelműbb volt. Nem lehetne most is olyan?

Sokszor képesek vagyunk annyira belefeledkezni a nagy és komoly felnőttes világunkba, hogy megfeledkezünk bizonyos alapevidenciákról. Olyan alap dolgokról, amiket még kisgyerek korunkban tanultunk meg, és amikre van, hogy most a mi kisgyerekünk emlékeztet bennünket, egy-egy megmozdulásával, vagy ártatlan mondatával. Bizony jó lenne, ha az évek során nem kopna el bennünk ez a rég elsajátított tudás, és néha-néha rá tudnánk nézni a dolgainkra egy még sokkal tisztább, őszintébb, természetesebb szemmel: a bennünk megbúvó kisgyermek szemével. Mert hogy, valahogy így kéne működjön a felnőttek világa is, a régi, egyszerű, ám cseppet sem lebecsülendő szabályok szerint. Ti emlékeztek még ezekre? És vajon hányat alkalmaztok közülük ma is? Van olyan, amelyikre néha fel kell hívnotok a saját figyelmeteket?

1. Szerezz új barátokat, becsüld meg a régieket!

Gyerekkorban jóval könnyebben kötünk barátságokat, és egyszerűbben kerülünk másokkal interakcióba. Ha magunktól nem menne, akkor is ott áll a hátunk mögött az óvónéni, akik segít közös nevezőre hozni kettőnk játékát, vagy beszélgetését. Nos, a felnőttkorban már csak egyedül vagyunk, nincs mellettünk állandóan valaki, aki azt figyelné, hogyan kezeljük a társas kapcsolatainkat. Nekünk magunknak kell eldöntenünk, hogy ki az, aki felé érdemes nyitnunk, és akit beengedünk a már kialakult komfortzónánk előszobájába. Ebben kéne felnőttként nagyot fejlődnünk: előítéletek és skatulyázás nélkül minél több új arcot beengedni, legalább a bejárati ajtónkon. Ha pedig valakit netalán a képzeletbeli nappalinkig invitálunk, nem szabad engedjük, hogy a teljes kanapénkat elfoglalja, hiszen kell még a hely a régi arcoknak is, akik már jó ideje bebizonyították, érdemesek a társaságunkra. Nosza, hívjuk is át őket egy újabb találkozóra!

Kép
forrás: europress

2. Osztozz a zsírkrétán!

Manapság már nem nagyon szeretünk kölcsönadni. Mert amit mi egyszer megszereztünk magunknak, az a miénk. Punktum. Az oviban, ha a Timinek épp egy tűzpiros zsírkréta hiányzott, hogy befejezhesse a kifestő színezését, mi készséggel átnyújtottuk neki a saját tűzpirosunkat. Ezzel szemben ma mi van egy átlag munkahelyen? „Ne az én tűzőgépemet amortizálja, hozzon magának!” Kicsit elfelejtettük, hogyan kell osztozni, még akkor is, ha a közös érdek megkívánná. Pedig igazán emlékezhetnénk rá néhanapján, hogy egykoron a színezés is jobb móka volt együtt, most talán a munka is könnyebb lehetne!

3. Tartsd be a játszótéri szabályokat!

Sokan vannak, akik nehezen egyensúlyoznak a munka és a magánélet között. Köztük akadnak bőven olyan is, akiket annyira elborítanak a teendők és a munkahelyi ügyletek, hogy szinte már meg is feledkeznek róla, milyen dolog a szabadság. Ha pedig elmennek arra a nagybetűs szabadságra, képtelenek élvezni. Mert időközben elfelejtették, milyen is volt annak idején a játszótér gondtalan világa, ahova, - ha még képletesen is, - de ma is be kéne tudjanak lépni. Felállni a laptop és az elektromos kütyük elől, és élvezni a régimódi szabadtéri szórakozást. Ha így tennének, egész biztosan eszükbe ötlenének a játszótereken elsajátított, örökigaz szabályok és tanulságok, mint például: hogy legyünk türelmesek; várjuk ki a sorunkat; ne csapkolódjunk; ne előzzünk; ne bántsuk a másikat sem szavakkal, sem tettekkel! Néha jól jönne, ha például egy egyszerű bevásárlás alkalmával is emlékeznének ezekre az emberek.

Kép
forrás: europress

4. Ízleld meg a pihenés jótékony hatását!

Ugye mennyire örülnénk, ha valaki most a munkahelyünkön hozná azt a szétnyithatós ágyat, amiben legalább egy órácskát szundíthatunk az ebédszünet után? Régen bezzeg az istenért sem akartunk aludni, amikor az óvónéni arra kért bennünket! Ahogy egy 5-6 éves kölyöknek, úgy a felnőtteknek is szükségük van az újratöltődésre, máskülönben nyúzottak és túlhajszoltak lennének. Éppen ezért, a pihenést nem félvállról véve, meg kéne tanulnunk sokkal jobban és többet lazítani, henyélni, relaxálni: megteremteni az ehhez szükséges teret és időt; ha pedig az megvan, átadni magunkat a nyugalmi állapotnak!

+1: Tedd vissza a dolgokat a helyükre!

Mondhatnátok, hogy „ez azért elég alap”, de sajnos egyre több a bizonyíték rá, hogy nem, nem az. Nézzetek csak szét jobban magatok körül: az iroda mosdójában, a kantin asztalain, a parkok járdáin! Valahogy nem mindig sikerül ezt az „alap tézist” betartani a nagy és komoly felnőtteknek...Ha többször emlékeztetnénk magunkat és másokat is erre az igen fontos szabályra, talán egy apró változást elérhetnénk a környezetünk megóvása és jobbá tétele érdekében.

Te mit tanultál legutóbb a gyerekedtől; mire emlékeztetett, amire jobban oda kéne figyelned? Minden sztorit várunk kommentben!

Tovább olvasok
Kép
Sose akartam szerető lenni, mégis így történt

Miért játszik az ember szeretősdit? Unalomból? Elhanyagoltságból? Kaland- vagy bizonyítási vágyból? Rózsa még nem jött rá. Egyszer csak belecsúszott, mint Pilátus a krédóba.

Kép
Van-e lejárati ideje a fehérneműnek?

Amikor gyors Google-keresést végeztem arról, hogy mennyi használat után érdemes kidobni egy fehérneműt és újat venni helyette, igen vegyes információkhoz jutottam. Volt, ahol fél évet, míg máshol egyet, vagy annál is többet írtak. Hogy mi az igazság?

Kép
Nézz az égre: itt a nyári hullócsillagzápor csúcsidőszaka

A hullócsillagzápor idén sem marad el: a következő három éjjel óránként akár száz hullócsillagot is láthatsz, ha kifekszel a nyári égbolt alá.

Kép
Hollywood extázisban ünnepli Kamala Harris alelnökjelöltségét

„Végre egy felállás, ami úgy néz ki, mint Amerika!” „Igazi örömkönnyek!” Ilyen tweetek záporoznak azután, hogy Joe Biden demokrata elnökjelölt bejelentette: egy fekete-indiai származású nőt, Kamala Harrist választott alelnökjelöltjének.

Kép
Köztünk élő óriások – 10 állat, amiről nem tudtad, hogy mennyire hatalmas

Hogyha azt hitted, hogy mindent tudsz az állatokról, mutatunk 10 képet, amin garantáltan meg fogsz lepődni! Nem is vesszük észre, de igazi óriások élnek közöttünk…

Kép
Rangos nemzetközi toplistára került az Utas és holdvilág

A több mint 80 évvel ezelőtt íródott sikerregény mellett a millenium generáció legizgalmasabb írónőjének tartott Sally Rooney szerelmes története is felkerült.

Kép
6 hazugság, amit biztosan te is mondtál már a gyerekednek

Lehet, hogy nem szép ezt így kimondani, de a legtöbb szülő bizony szokott hazudni a gyerekének. Ezek persze az esetek többégében egészen ártalmatlan hazugságok. Sokszor a gyerekeket próbálják megkímélni velük, máskor a szülő próbálja meg kihúzni magát egy-egy kényesebb kérdésből. De bárhogy is legyen, a szakértők szerint még a legapróbb füllentéseknek is lehetnek hosszú távú hatásai a gyerekek lelki fejlődésére.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem