5 gyereknevelési baki, amelyet te is elkövetsz, csak nem veszed észre!

5 gyereknevelési baki, amelyet te is elkövetsz, csak nem veszed észre!
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A gyereknevelés nem könnyű dolog. Nem dőlhetsz hátra, hogy elvégezted a munkád, mert ahogy nő a gyermeked, úgy változnak a problémák, napról napra újabb és újabb kihívással kerülsz szembe. Ráadásul ennek még tétje is van, méghozzá igen komoly: a gyermeked jövője múlik azon, mire tanítod és milyen példát mutatsz neki.

Gyereknevelési baki 1: Nem akarsz változtatni az elavult rendszeren

Bár a szabályok igenis fontosak, és már egészen pici korban érdemes bevezetni őket – természetesen életkornak megfelelően –, néha nem árt, ha felülvizsgálod a régi és bevált nevelési módszereidet, és időről időre hozzáigazítod az aktuális élethelyzet által támasztott követelményekhez.

A szabályok keretet adnak és biztos fogódzót a kicsiknek, mit szabad és mit nem. Segítségükkel érthetőbbé válik a gyerekek számára is a világ.

Ugyanakkor arra mindig ügyelj, hogy ezek a szabályok bizonyos fokig rugalmasak legyenek! Abból, hogy az elavult rendszert aktualizáljátok, csemetéd megtanulja, hogy bár fontosak a szabályok, de van, amikor éppen az szolgálja az előrelépést, ha kicsit lazítunk rajtuk.

Gyereknevelési baki 2: Mindig rosszat feltételezel róla

A negatív hozzáállással, előítéletekkel csak azt éred el szülőként, hogy a mantrázott mondatok önbeteljesítő jóslatokká válnak. Az olyan mondatok, mint „Te sosem tudsz rendesen viselkedni” vagy „Trehány, lusta vagy”, „Semmit sem vagy képes normálisan megcsinálni” csak arra jók, hogy a gyerek egy idő után valóban elhiszi magáról, hogy ő valóban olyan, amilyennek beállítod őt. Ennek hatására pedig a gyerekek többsége még inkább a rossz irányba fog elmozdulni: „Ilyennek gondolnak? Akkor megmutatom, milyen is az, ha igazán rossz vagyok.” - gondolják. Egy nemrégiben készült tanulmány is alátámasztja, hogy ha a szülő eleve negatívan áll a gyerekéhez, akkor az nagyobb eséllyel fog belesodródni a rossz dolgokba.

A bizalom, az elfogadás és a folyamatos párbeszéd lehetnek azok az eszközök, melyek segítenek, hogy többet tudj meg gyermekedről, viselkedése mozgatórugóiról. Számára pedig ez ad lehetőséget a megnyílásra irányodba.

Gyereknevelési baki 3: Kizárólag szakirodalom alapján akarsz nevelni

Teljesen természetes, hogy ha gondjaitok vannak gyermeknevelési témákban, utánaolvasol a szakirodalomban, mi miért van, és hogyan lehet megoldani.

De ne ess abba a hibába, hogy a saját megérzéseid, jó anyai ösztöneid követése helyett mereven ragaszkodsz a szakirodalmakban olvasottakhoz!

Sok szülő ahelyett, hogy az érzéseire, és a szülői ösztöneire hallgatna, inkább másfelé fordul, máshonnan vár segítséget és iránymutatást a gyereknevelés terén. Görcsösen ragaszkodnak az ott leírtakhoz, ami sokszor vezet problémához. Pedig érdemes átgondolni, hogy honnan tudhatná egy idegen, hogy mi a jó neked és gyermekednek?

A tanácsokat persze érdemes elolvasni, megfontolni, de ha azok nem csengenek egybe a saját meggyőződéseddel, érzéseiddel, akkor még frusztráltabbá válhatsz, és még kevésbé találod majd meg a kapcsolatot a saját gyermekeddel. A könyvek, cikkek, tanulmányok csak az ismeret bővítésére, gondolatfelvezetőnek jók. Az igazi megoldás azonban mindig ott van a közelben: benned és a gyermekedben.

Gyereknevelési baki 4: Nem hagysz neki döntési szabadságot

Ez a bolhából elefántot tipikus esete: nem tetszik kamaszodó gyermeked új frizurája, vagy a ruhája? Mielőtt beavatkoznál, lépj hátra egyet és nézd árnyaltabban a képet!

Ha az önkifejezés kevésbé kívánatos formáit is választja a gyerek, amíg azok nem jelentenek egészségügyi kockázatot vagy különösebb gondot a számára, addig értelmetlen közbelépni.

Milyen probléma adódhat abból, ha a piros póló helyett feketét vesz fel vagy a fonás helyett a feje tetejére, lófarokba tornyozza a haját? Bizonyos dolgokban, egy meghatározott szintig hagyni kell, hogy gyermeked dönthessen, ugyanakkor tudatosítani kell benne, hogy az önálló döntést úgy kell meghoznia, hogy a következményekkel neki kell számolnia.

Már pici korban is érdemes valamennyi szabadságot hagynod gyermekednek, és bevonnod néhány döntés meghozatalába: melyik játszótérre menjetek aznap, melyik pulcsiját szeretné felvenni, melyik plüssét szeretné magával vinni. Ezek a döntések nem olyan horderejűek, hogy vitázni kelljen rajtuk, ugyanakkor hatékonyan növelik gyermeked kompetencia-érzését. Ahogy nő gyermeked, úgy lehet tágítani azoknak a kérdéseknek a körét, amelybe beleszólást engedsz. Lépj kissé hátra, hagyd őt kibontakozni, de legyél mindig a közelében, hogy ha szüksége lenne rád, akkor tudj segíteni neki.

Gyereknevelési baki 5: Rés a pajzson

Sokszor a szülők nem értenek egyet bizonyos szabályokban, eltérő álláspontot képviselnek. Ezt a gyerekek megérzik és gyakran ki is használják. Az ilyen helyzetek elkerülésére érdemes a szabályokat a két szülőnek együtt meghozni, bizonyos esetekben pedig akár a gyerek is bevonható, az ő véleménye is kikérhető. Ha a gyerek valami rossz fát tett a tűzre, aminek tétje van pl. nem tanulás miatt szerzett rossz jegyet, a megbeszélt időnél jóval később ért haza és nem volt elérhető sem, akkor üljetek le, és beszéljétek meg, hogy mi az a büntetés, ami mindkettőtök, szerinted és a férjed szerint is jogos. Ezután mondjátok el a gyermeketeknek is, hogy melyek a szabályok, és milyen következményekre számíthat, ha megszegi azokat.

Ha a csemete szerint valamelyik szabály túl szigorú, beszéljétek át, és egyezzetek meg bizonyos dolgokban. Például ha a gyermeked hétköznap szeretne találkozni a barátaival, és ti, szülőként azt a szabályt állítjátok fel, hogy 10 órára legyen otthon, akkor ezt neki be kell tartania. Ám ha sikerül mindig pontosan hazaérkeznie, akkor kitolhatjátok ezt az időpontot 10:30-ig. Ha azonban legközelebb 10:30 helyett 11-kor jön haza, akkor megint 10 óra lesz az elvárt időpont.

Döntsétek el előre, hogy mivel fogjátok jutalmazni a gyereket a jó magaviseletéért, és mivel büntetitek őt. A legjobb büntetés az, ami a gyermeke viselkedéséből származik - például ha nem takarít ki maga után, akkor mielőtt elmenne a barátaival, ezt pótolnia kell. Próbáljátok mindig előre tájékoztatni gyermeketeket arról, hogy milyen következményekkel kell szembenéznie, ha megszeg egy szabályt.

És hogyan csinálják a sztárok?

Nézd meg a galériánkat>8 kép
Gyereknevelési tanácsok Hollywoodból, amiknek mi, földi halandók is hasznát vehetjük
Tovább olvasok
Kép
Top 7 étterem, ahonnan megéri rendelni, ha nincs időd főzni

Ha te is unod már az egyforma napokat, a megszokott illatokat és ízeket, ráadásul se időd, se türelmed a kovászoláshoz és kenyérsütéshez, akkor a következő válogatásunk neked szól.

Kép
Tedd izgalmassá a várakozást! – 5 DIY bors adventi naptár ötlet

Újra itt az év legszebb időszaka, amivel egyszerűen nem lehet betelni. Készülődünk, tervezgetünk és töretlen lelkesedéssel díszítjük otthonunkat, közben pedig nem győzzük számolni a hátralévő napokat karácsonyig. Ezt a várakozást tehetjük még szebbé egy izgalmakat rejtő adventi kalendáriummal.

Kép
"Itt még nem hallottam, hogy nincs elég tej!" - Cipőtlen babák, no cumi, császármetszés esetén is apás szülés - Ilyen Angliában anyának lenni!

Magyar anyák külföldön #6 - Menczel Enikő az egyetemi évei utolsó pár hónapját töltötte Angliában. Diplomáját Magyarországon szerezte, majd úgy döntött, inkább visszatér a ködös Albionba. Cambridge-ben él, hat éve egy biotechnológiai cégnél dolgozik, rákkutatással foglalkozik és nem mellesleg anyuka is, a másfél éves Nora mamája. A magyar anyák külföldön sorozat e havi interjújában Enikő mesél arról, hogy milyen is Angliában anyukának lenni. Válaszaiból kiderül, hogy Angliában a természetes szülés, a szoptatás, a cumi és a cipő nélküliség prioritás, valamint, hogy a szülésznők sasszemmel figyelik az anyák állapotát és azonnal ki is szűrik, ha valakinek lelki segítség kell.

Kép
Tényleg annyira jók a finn iskolák? Megkérdeztünk egy kint élő magyar anyukát!

Annyira, de tényleg annyira sokan olvastátok a finn iskolákról, a finn oktatási rendszerről szóló cikkünket, hogy arra gondoltunk, megkérünk egy kint élő édesanyát, borzolja tovább a kedélyeket és mesélje el ő maga, hogy tényleg olyan jó-e az ottani rendszer, az iskolák, a tanárok, a módszer és minden, mint amilyen jó a híre.

Kép
Ezért nem sírnak a koreai babák – Avagy mi áll a babasírás hátterében

Minden egészséges baba sír. Ne gondold, hogy azért, mert téged bosszantani szeretne vagy éppen megmutatni, hogy ő a főnök. Sírásának evolúciós okai vannak.

Kép
Harap a gyerek? 10 tipp, hogyan szoktasd le róla!

Sok kicsi a fogait használja a nyelve helyett: ha máshogyan még nem tudja kifejezni magát, harapással is „közölheti”, mit érez. Szakértők szerint egyéves kor körül ebben még semmi rossz szándék nincsen, és ha következetesen reagálsz erre a viselkedésére, az apró fogakat egy idő után csak evéskor és mosolygáskor fogja rád és másokra villantani.

Kép
Pattintsd ki a hasizmaidat a következő hetekben, méghozzá Debreczeni Dóri kedvenc gyakorlataival!

Debreczeni Dóri a futás mellett saját testsúlyos edzéseket is tart, a koronavírus miatti korlátozások azonban a csoportos órák felfüggesztését eredményezték. Dóri azonban arra ösztönöz mindenkit, hogy otthon is mozogjon - mutatjuk is kedvenc hasizom gyakorlatait!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem