A világ egyik legsikeresebb ragadozója mindössze 2 kg és meglepően aranyos: de ezt az ártatlannak tűnő rovart ő sem szárnyalja túl

Borítókép: A világ egyik legsikeresebb ragadozója mindössze 2 kg és meglepően aranyos: de ezt az ártatlannak tűnő rovart ő sem szárnyalja túl Forrás: Werner LAYER/Gamma-Rapho/Getty Images
Az afrikai feketelábú macska a világ leghalálosabb macskaféléjeként hatalmas hírnévvel büszkélkedhet, de ha látnál egyet az utcán, valószínűleg összetévesztenéd egy rendkívül aranyos cirmos cicával. Azt azonban nem is sejtenéd, hogy a legsikeresebb ragadozó egy olyan rovar, amiről nem is gondolnánk, hogy a legtehetségesebb vadász!

A világ leghalálosabb macskája

A feketelábú macska (Felis nigripes) a világ leghalálosabb macskája mellett Afrika legkisebb macskaféléje is. Az 1-2 kilogrammos súlyukkal és 35-43 cm-es testhosszukkal ezek az apró állatok feleakkorák, mint egy átlagos házimacska, és nagyjából 200-szor kisebbek, mint egy oroszlán.

Vékony termetük ellenére ezeknek a macskáknak lenyűgözően magas a vadászati sikerességi aránya. Míg az oroszlánoké mindössze 25 százalék, a feketelábú macska vadászatainak 60 százaléka sikeres, így a világ harmadik legpusztítóbb csúcsragadozója az afrikai vadkutyák és egy ártalmatlannak tűnő rovar után.

Egyetlen este alatt 10-14 zsákmányt ejt el

Ezek a macskák esténként akár 8 kilométert is megtesznek élelem után kutatva. Körülbelül 30 percenként megkísérlik az ölést, és minden este sikeresen elkapnak 10-14 zsákmányt. A kis rágcsálóktól kezdve a madarakon át a rovarokig mindennel lakmározva a feketelábú macska olyan zsákmányt is ejt, amely nagyobb, mint saját maga, ilyen például a fokföldi nyúl.

Dél-Afrika száraz, homokos, füves vidékein található meg ez az éjszakai macskaféle, aki kis tömzsi teste és farka folytán ügyetlen hegymászó, ezért napja nagy részét odúkban vagy termeszdombokban tölti.

Forrás: Getty Images
A feketelábú macska.

Annak ellenére, hogy méretéhez képest hatalmas a hangja, rendkívül magányos életet él. Már 4-5 hónapos korában függetlenedik családjától és csak párosodáshoz keres ideiglenes társat magának. A hímek évente legfeljebb 22 négyzetkilométer területen haladnak át, míg a nőstények körülbelül 10,3 négyzetkilométert járnak be.

Míg korábban Botswana nagy részén laktak, számuk annyira lecsökkent, hogy vadon élő egyedeket évek óta nem láttak az országban. Valódi vadon élő számuk továbbra is bizonytalan, de az élőhelyeket, az erőforrásokat, valamint az afrikai vadmacskák és sakálok fogására kihelyezett mérgező csalétkeket és csapdákat fenyegető veszélyek olyan mértékben fenyegették a fajt, hogy 2016-ban „sebezhető” kategóriába került az IUCN listáján.

A becslések szerint 10 000 egyedszám alatti, folyamatosan csökkenő populációval bíró fajt immár nemzeti jogszabályok védik az általa lakott régiók többségén, Botswanában és Dél-Afrikában pedig betiltották a vadászatát.

A feketelábú macska fogságban való elhalálozási aránya magas, ezért a természetvédelmi erőfeszítések a degradáció megelőzésére és a fennmaradó élőhelyek védelmére összpontosulnak, hogy megóvják a megmaradt populációkat és ösztönözzék a faj növekedését.

És, hogy mi a világ legsikeresebb ragadozója? Galériánkban mutatjuk mások mellett!