A világ 8 legborzalmasabb vírusa

Borítókép: A világ 8 legborzalmasabb vírusa Forrás: Getty Images
Ebola, Zika, Lassa. Csak pár azok közül a veszélyes vírusok közül, amik komoly fenyegetést jelentenek az emberiség számára.

Az utóbbi hetekben túlzás nélkül mondható, hogy minden a koronavírus-járvány körül forog. Mit tehetünk, hogy megpróbáljuk elkerülni, kik vannak a legnagyobb veszélyben, milyen tünetekre kell figyelni és milyen hatása van mentális állapotunkra, pénzügyi helyzetünk és az egész társadalmunkra.

A súlyos helyzetben mindannyiunk felelőssége, hogy megtegyük a szükséges óvintézkedéseket, figyeljünk az alapos fertőtlenítésre, kézmosásra, támogassunk immunrendszerunket és belátásunk és lehetőségeink szerint válasszunk az önkéntes karantén vagy a szociális távolságtartás között.

Ezen kívül fontos, hogy – ésszerű keretek között – folyamatosan tájékozódjunk, figyeljük a járvány alakulását és up to date információkkal rendelkezzünk.

A mostani helyzettől kicsit eltávolodva érdemes azzal is tisztában lenni, hogy az újtípusú koronavírus mellett mik azok a kórokozók, amik a legnagyobb veszélyt jelentik ránk.

Tudósok és közegészségügyi szakemberek gyűjtötték össze azokat a kórokozókat, amik a közeljövőben a napjainkat meghatározó koronavírus-járványhoz hasonló epidémiát eredményezhetnek. Ezeknek a vírusoknak egyelőre nem létezik oltóanyaga és az általuk okozott megbetegedésekre is csak kevés gyógymód ismert, ha egyáltalán ismert.