Hogyan nézne ki ma VIII. Henrik és hat felesége? Nézd meg képeinken!

Borítókép: Hogyan nézne ki ma VIII. Henrik és hat felesége? Nézd meg képeinken! Forrás: Getty Images
Talán az első gondolat, amely mindenkinek eszébe jut VIII. Henrikről, hogy hat felesége volt, melyek közül kettőt lefejeztetett. De azt tudtad, hogy nézett ki az uralkodó és feleségei, és vajon hogyan néznének ki a mai modern világban? Egy grafikus kiderítette!

Becca Saladint mindig is érdekelte a történelem, mígnem egyszer csak úgy döntött, miért ne ötvözhetné a történelem iránti rajongását a munkájával: létrehozta a Royalty Now Instagram-oldalt, ahol ma már több mint 380 ezren követik. Képein a Photoshop segítségével követhetjük nyomon, hogyan néznének ki a híres történelmi személyek napjainkban.

Pár érdekesség VIII. Henrikről

Az angol történelem egyik legkülönlegesebb szereplője volt, akinek uralkodása alatt az anglikán egyház levált a katolikus egyházról, és az angliai kolostorokat bezáratták. Mivel dédanyja, Valois Katalin francia királyi hercegnő volt, ezért Henrik mindig szeretette volna Franciaország trónját magáénak tudni, ezt a jogát azonban sosem tudta érvényesíteni.

Az uralkodó nagy nőcsábász hírében állt, és bár apja papnak szánta volna, Henrik inkább a testi örömöket kereste az életben és idegenkedett a cölibátustól. A hűtlenséget sem vetette meg, hatszor házasodott és számtalan szeretőt tartott. Sokszor egészen hihetetlen viszonyokba keveredett, például amikor Boleyn Anna férje volt, felesége egyik unokatestvérével, Lady Margaret (Madge) Shelton udvarhölggyel is rövid viszonyba kezdett.

Forrás: Unsplash (Peter Burdon)
VIII. Henrik arcképe sokaknak ismerős lehet.

A mogorva király: egy baleset árnyékában

VIII. Henrikről a róla fennmaradt festmények alapján az a kép él az emberek fejében, hogy szigorú és mogorva volt. Az írásos anyagok azonban arról árulkodnak, hogy nem mindig volt ilyen, azonban egy greenwichi lovagi tornán egyszer leesett a lováról és súlyos fejsérülést szenvedett. A király majdnem belehalt a sérülésbe, végül túlélte a balesetet, de személyisége hatalmas változáson ment át: durva, mogorva, türelmetlen és indulatos lett, mely az egész életét végigkísérte, és talán ez volt az oka annak is, hogy annyiszor házasodott.

6 feleség és mennyi gyermek? – Azaz ki követte VIII. Henriket a trónon?

Az uralkodó sosem rejtette véka alá alá, hogy a Tudor-dinasztia fennmaradása miatt mindenképpen fiú örököst szeretne magának. Első két gyermeke leány volt: Aragóniai Katalintól Mária, Boleyn Annától pedig Erzsébet. Fia, Eduárd harmadik feleségétől, Jane Seymourtól született, és kisebb bonyodalmak árán, de Henrik halálakor végül ő ült a trónra. A sors furcsa fintora, hogy Eduárd csupán hat évig ült a trónon, és végül Henrik két lánya követte: I. Mária 5 évig, I. Erzsébet pedig 45 évig, és ez idő alatt Anglia egyik leghatalmasabb uralkodójaként vált híressé.

Most pedig galériánkban végignézhetitek, hogyan festene VIII. Henrik és hat felesége napjainkban!