"Ukrajnában volt a jövőképem, ami apró darabokra tört és felváltotta a teljes bizonytalanság"

Borítókép: "Ukrajnában volt a jövőképem, ami apró darabokra tört és felváltotta a teljes bizonytalanság" Forrás: Getty Images
Életüket, tanulmányaikat törte ketté a háború; a menekülni kényszerült, afrikai származású vendégdiákok tömegeinek eleve sérülékeny helyzetét ráadásul az erősödő hátrányos megkülönböztetés sem könnyíti meg. Számukra a reményt és a lehetőséget két nemzetközi szervezet, a Global Empowerment Mission (GEM) és a Global Black Coalition szervezetek jelentik; amelyek lakhatásukban és tanulmányaik folytatásában igyekeznek támogatni őket. Helyzetükről az Ukrajnában utolsó éves orvostanhallgató, Jessica Orakpo mesélt nekünk.

Mennyi ideje éltél Ukrajnában és mikor menekültél el onnan?

Nagyjából 6 éve éltem Ukrajnában, amikor a háború elől, úgy 2,5 hónapja jöttem át Magyarországra.

Milyen körülmények között sikerült átjutnod? Egyedül, barátokkal, ismerősökkel? Ki és hogyan segített benne?

Barátokkal, két barátnőmmel pontosabban. Az egyikük már Németországban van, ott telepedett le a kisbabájával. Eredetileg Lengyelországba mentünk volna, de a határon nem tudtunk átjutni.

Sajnos mindenki utolsó prioritásként kezelt minket, ezért onnan kissé reményvesztetten vissza kellett mennünk a városba, ahol Ukrajnában éltünk.
Forrás: Antal Helga, GEM
Jessica Orakpo

Így aztán Magyarországra indultunk, ahol már gyorsan és egyszerűen ment az átjutás, segítőkészek voltak az emberek. Először Debrecenbe mentem, azt remélve, hogy az olcsóbb és ott könnyebben találok lakhatási lehetőséget. Onnan kértem segítséget az erre szakosodott szervezetektől, így talált rám a GEM, akik fényként a sötétben segítettek. Azóta Budapesten lakom, Airbnb voucherekkel és étellel segítenek, illetve most már a jövőm további építésében is támogatnak.

Mi mindent hagytál hátra, milyen tanulmányaid szakadtak félbe Ukrajnában?

Orvostanhallgató voltam, az utolsó évemet végeztem, amikor a háború közbeszólt.

Mi az, ami számodra a legfájdalmasabb, amit ott kellet hagynod?

Az egész életemet magam mögött kellett hagynom; a barátokat, az egyetemet, a dolgaimat. A legrosszabb ebben az, hogy volt Ukrajnában egy kialakult rutinom, egy jövőképem, ami mind megtört, és teljes bizonytalanságra cserélődött.

Látsz esélyt a visszatérésre, a tanulmányaid folytatására?

Ezt Ukrajnában egyértelműen nem tudom jelenleg megtenni, mert ott most egyáltalán nem biztonságos. A GEM segítségével megteszünk mindent, hogy folytathassam, befejezhessem a tanulmányaimat, de ez jelenleg rendkívül nehéz és körülményes. Visszatérni Ukrajnába csak a dolgaimért szeretnék, amiket ott hagytam, illetve, hogy rendesen elbúcsúzzak azoktól, akik ott maradtak.

Szeretnél Magyarországon maradni hosszútávon?

Nagyon szeretem ezt az országot és Budapestet kifejezetten, de a hosszútávú terveim közt nem szerepel, hogy itt maradjak. Szeretnék továbbmenni az orvosi diplomámmal, vagy jó esetben egy külföldi egyetemen befejezni azt.

A Global Empowerment Mission (GEM)több mint 20 éve nyújt azonnali segítséget a globális katasztrófák és civil vészhelyzetek helyszínein világszerte. 1999-es megalakulásától kezdve több mint 300 vészhelyzetben, civil vagy természeti katasztrófa során bizonyította már hatékonyságát.

Jelenlegi akciójához Magyarországot és Lengyelországot választotta európai központjává. A humanitárius segélyezés mellett egy relokációs projektet is visznek, aminek keretében segítséget nyújtanak az ukrán háborús menekülteknek, férfiaknak, nőknek és gyerekeknek, hogy biztonságos menedéket találjanak Magyarországon és az Európai Unió más országaiban. A Global Black Coalition szervezettel való közös munkájuk eredményeképpen az elmúlt időszakban nagyjából 100 afrikai származású, ukrán egyetemen vendégtanuló fiatal került biztonságba, illetve folytathatja tanulmányait a világ egy másik pontján. Hasonló kiemelt figyelmet fordítanak az egyedül maradt, gyermekekkel menekülő nők megsegítésére.