Képeken mutatjuk, milyen volt a 70-es, 80-as években iskolába járni: szombati tanítás, iskolaköpeny és kisdobosok

Borítókép: Képeken mutatjuk, milyen volt a 70-es, 80-as években iskolába járni: szombati tanítás, iskolaköpeny és kisdobosok Forrás: Fortepan/Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény
Ha emlékszünk, ha nem, volt itt egyszer egy szocialista Magyarország.

Oroszul tanultunk, kisdobossá, majd úttörővé avattak bennünket, iskolaköpenyt hordtunk, pár forintért vettünk csöpögős fagyit. Gyermeki szívünket még nem az okosteló vagy a számítógépes játék romantikája ejtette rabul, hanem a Mario Bros-é és a Trapper farmeré. Ugyanúgy szorongtunk a felnőtté válástól, mint a Z-generáció most. A tanárok talán keményebben hordtak le minket, ha nem tanultunk, a körmös szerencsére kikopott a divatból, de a fejtetőre nyomott barack még mindig virágkorát élte. LGT-t, Hobót, Cseh Tamást, a beatből szinticentrikussá vált Omegát, később Hungáriát, Első Emeletet, vagy – titokban – URH-t és Kontroll Csoportot hallgattunk.

Többségünk igyekezett meghúzni magát, nem eltévedni a labirintusban, kicsit elhalványodni, kaméleonná válni, klasszikusan beleolvadni a környezetbe. Írni egy alternatív történelmet. A hetvenes-nyolcvanas évek levegője már nem volt annyira szűk, mint korábban. Ám nem sok fogalmunk volt a közelgő változásról. Éltünk bele a világba, kivonszoltuk magunkat ünnepre, koncertre, akadályversenyre, táborba, kulturáltan kikapcsolódtunk, befűztük a kék vagy piros nyakkendőt, virággal köszöntöttük a nép puritán és bölcs vezérét, ha kellett. Elrémülve azonosultunk a barikádon elvérző kisdobossal (másodikos olvasókönyv, ha jól emlékszem). És nem hittük volna, hogy harminc-harmincöt év sem telik bele, s már nehezen képzeljük magunkat vissza a múltba, mégis mit csináltunk, mivel ütöttük el a hosszú, nyúlós, búsongós vasárnapokat, amikor nem volt mobil, se világháló. Gyorsan megöregedtünk.

De itt vagyunk, elvagyunk, ma már mi is telefonba bújunk a villamosokon. Felismersz bennünket?

A Fortepanról válogattunk képeket a hetvenes és nyolcvanas évek iskolai életéből. nézd meg a galériában!