Rákkezelő szappant fedezett fel a 14 éves fiú, komoly elismerésben részesítették

Borítókép: Rákkezelő szappant fedezett fel a 14 éves fiú, komoly elismerésben részesítették Forrás: Pexels/cottonbro studio
Heman egy szappant tervezett a melanoma kezelésére, találmányáért pedig „Amerika legjobb fiatal tudósa” díjjal tüntették ki.

14 éves zseni

A virginiai Annandale-ből származó 14 éves diák nyerte meg a 3M Young Scientist Challenge nevű versenyt, bőrrák kezelésére tervezett szappanjával. Heman Bekele, 9. osztályos tanuló kilenc másik döntőssel versenyzett az „Amerika legjobb fiatal tudósa” címért az elmúlt négy hónapban. Az iskolás gyerekeket tudós mentorokkal párosították, akik segítettek nekik prototípussá fejleszteni koncepciójukat, mielőtt egy sor kihívásban mérettették meg magukat, beleértve találmányuk bemutatását.

A pályaművek között szerepelt egy epilepszia észlelésére alkalmas kesztyű és egy költséghatékony elektronikus Braille-kijelző. Bekele a Melanoma Treating Soap (MTS) című találmányával nyert, amelyet a rák leggyakoribb formájának, a melanómának kezelésére terveztek.

„Ezt a szappant úgy készítettem, hogy az általános gyógyászati célokra szánt szappant 50/30/20 arányban kevertem össze szalicilsavval, glikolsavval és tretinoinnal, amelyek mind keratolitikus szerek, amelyek lassan reaktiválják a dendritikus sejteket" – magyarázta Bekele előadásában. „Az MTS használata után a szappan Toll-szerű receptorokat szabadít fel a bőrben. Ezek a receptorok a dendrites sejtekhez kapcsolódnak, amelyek újraaktiválják őket. A most újraaktivált dendrites sejtek ezután csatlakoznak a TN io12 sejtekhez, hogy felvegyék a harcot a fertőzött HPV sejtekkel."

Jótékonykodna

A következő öt évben Bekele azt reméli, hogy finomítani tudja találmányát, és non-profit szervezetet hoz létre, amely az olcsó szappant ott terjeszti, ahol a legnagyobb szükség van rá. A cím mellett 25 000 dollár pénzdíjban is részesült.

„Azért jelentkeztem a 3M Young Scientist Challenge-re, mert hiszem, hogy a fiatal elmék pozitív hatással lehetnek a világra" – mondta Bekele a Young Scientist Labnak. „Mindig is érdekelt a biológia és a technológia, és ez a kihívás tökéletes teret adott ötleteim bemutatására."

Forrás

Galériánkban mutatjuk az elmúlt 25 év 15 legnagyobb találmányát, melyek megváltoztatták a világot!