„A sakk összeköt minket” – Polgár Judittal, a sakktörténelem legjobb női sakkozójával beszélgettünk

Borítókép: „A sakk összeköt minket” – Polgár Judittal, a sakktörténelem legjobb női sakkozójával beszélgettünk Forrás: Stiller Ákos
A mindennapjainkat számos döntés szövi át, ezek mentén alakítjuk az életünket. Proaktivitás, stratégia és a vágyott cél miatt sokszor áldozatot kell hoznunk. Csakúgy, mint a sakkban, mely világszerte népszerű játékként és sportként nemcsak szórakoztat, de az élet több területén is fejleszthet minket. Miért jó minél korábban elkezdeni sakkozni, és hogyan lehetünk többek általa? Polgár Juditot, a sakktörténet legjobb női játékosát kérdeztük.

Judit neve a sakk sportban világszerte ismert, de azt talán kevesebben tudják róla, hogy visszavonulása óta több könyvet írt a sakk képességfejlesztő hatásáról, és megálmodta a Világsakkfesztivált, amely idén kétnaposra bővült: október 14-én a Magyar Nemzeti Galériában, október 15-én pedig az online térben várja változatos program az érdeklődőket, gyerekeket, fiatalokat és idősebbeket.

– Egészen fiatalon, ötéves korodban kezdtél el sakkozni. Szerinted mely korban érdemes megismertetni a gyerekeket ezzel a játékkal?

– Négy-ötéves kortól már nyugodtan el lehet kezdeni a játékot. Sőt, van, aki hamarabb „összehozza” a gyermekét a sakktáblával, mindenesetre én ezt a kort tartom ideálisnak.

– Milyen képességeket fejleszthet egy gyerekben, ha sokat sakkozik?

– Rengeteg területen fejleszt a sakk, de ez nagymértékben függ attól, hogy milyen korú és milyen érett gyerekről beszélünk. A játék többek között a logikus és a stratégiai gondolkodást, a térbeli eligazodást, a tájékozódást, a döntéshozatalt és a felelősségvállalást is fejleszti. Az általam kialakított programban, a Polgár Judit Módszerben a fejlesztés még több területre kiterjed, például a kommunikációs területre, az együttműködésre, a memóriára, a kreativitásra és a problémamegoldásra. Tehát nagyon sokrétűen tud fejleszteni és motiválni az egész módszer, illetve maga a sakk mint játék.

– Visszanézve a pályafutásodat, melyek azok a tulajdonságok és képességek, amelyeket a sakknak köszönhetően sajátítottál el, és amelyek nélkül nem lennél ma az, aki?

– Én azt mondanám, hogy mindent a sakknak köszönhetek: a rugalmasságot, a kreativitást, a kombinációs készséget, a tervezés és az újratervezés képességét, a stratégiai gondolkodást, a szimultán játékok során a multitaskingot. Ezeket mind-mind alkalmazom, bármivel is foglalkozom, legyen szó a könyvem megírásáról vagy a Világsakkfesztivál megszervezéséről.

Forrás: Stiller Ákos

– Ha már említetted a könyvet: számos kiadványt írtál már a sakkról gyerekeknek, például a Sakkjátszótér és a Sakkpalota kiadványokat. Mit lehet tudni a legújabb kötetről, a Sakkpalota – Bumm Bástya kalandjairól?

– Ebben a könyvben, amely alapvetően a 4-8 éves korosztálynak szól, a Polgári Judit Módszert, azon belül pedig a Sakkpalotát gondoltuk és strukturáltuk újra. A Sakkpalotában mesebábok élnek, akik megfeleltethetők egy-egy sakkfigurának. Minden mesebábnak szuperereje van: a királynak a memóriája, a huszárnak a kreativitása, a bástyának a kommunikációs készsége kiemelkedő, a futó karaktere a mozgást és a finommotorikát, a gyalog az együttműködést, a vezér pedig az önkontrollt és a vezetést szimbolizálja. Az új Sakkpalota sorozat hat kötetből áll majd, a Bumm Bástya kalandjai az első a sorban. Minden kötetben más-más főszereplő – és ezáltal más-más fejlesztési terület – lesz fókuszban. A könyv mesékből, sakkos és különböző képességfejlesztő feladatokból épül fel, megújult a grafika, a korábbinál karakteresebb lett a megjelenés. De a legfontosabb: rengeteg játék várja a gyerekeket!

– Tegyük fel, hogy a gyermekünk megtanulja és megkedveli a sakkot. Melyik a célravezetőbb számára: ha a saját korosztályával sakkozik, vagy ha a családon belül a szüleivel ül le játszani?

– Mindkettő jó lehet, de arra figyelni kell, hogy ha a szülő játszik a gyerekkel, nem szabad folyton legyőzni. Egyszer a szülő nyerjen, egyszer a gyerek,

...hiszen a sikerélmény a tanulási folyamat alapja, amely a gyerek számára különösen nagy jelentőséggel bír.
Forrás: Stiller Ákos

– Ha a tinédzsereket és a fiatal felnőtteket nézzük, a digitális világ, az online játékok és a mesterséges intelligencia térnyerésével is számolnunk kell. Mit gondolsz az online sakkról? Milyen előnyei és hátrányai lehetnek?

– Szerintem a technológiát nem lehet kiiktatni az emberek életéből, tehetünk úgy, mintha nem lenne, de nem érdemes. Inkább arra kell ügyelni, hogy megtaláljuk az egyensúlyt. Azaz, hogy mennyi időt töltünk a számítógép előtt, és mire használjuk a technológiát: játékokra, fejlesztésre, információátadásra vagy e-mailek küldésére. Nem baj, ha a fiatalok bizonyos időt a gép előtt játékkal töltenek, de ennél talán még fontosabb, hogy a szabadban is legyenek, kommunikáljanak és játszanak másokkal, nem digitálisan, hanem személyesen. A sakk mindkét verzióra kínál megoldást.

– Ahogy a Sakkfesztivál mottója is mondja, „a sakk összeköt minket”. Mit jelent ez a gyakorlatban, hogyan kötheti össze a sakk az embereket?

– Számtalan példát találhatunk az oktatásban, a különböző generációkban, kultúrákban és helyeken, ahol kiemelt szerepet tölt be a sakk. Elég, ha csak a filmekre, a szép- és képzőművészetre, a zenére vagy akár valamilyen küzdelemre gondolnunk. Ha bekapcsoljuk a tévét, a sakk a reklámok jelentős részében megjelenik szimbólumként vagy metaforaként. Engem három évtizedig a sport kötött össze a sakkot kedvelő emberekkel, és többek között a Világsakkfesztivál révén a mai napig az egész világgal összeköt a sakk.

– A fesztivál idei témája a döntéshozatal, így adja magát a kérdés: miért lesz jó döntés, akár az egész családdal ellátogatunk a Világsakkfesztiválra? Mit nyerhetünk általa?

– Inspirációt, maga a sakk, illetve a művészet iránt, hiszen igazán impozáns környezetben, a Magyar Nemzeti Galériában kerül megrendezésre a fesztivál, ahová tökéletesen passzol a játék. A találkozás elindíthat egy gondolatmenetet a felnőttekben a döntéshozatallal kapcsolatban, amelyekre a sakk és a sakkos játékok segítségével mutatunk rá. Közös élményt kínál a rendezvény, ahol korosztálytól függetlenül mindenki megtalálhatja a kedvére való programot: lehet szimplán nézőként részt venni, de a vendégek aktív részesei is lehetnek a programoknak. A gyerekek számára készülünk kézműves és fejlesztő játékokkal, kalandpályával, Meseszínpaddal, programozással, kódolással, QR-kódos sakksétával, amelyekhez a felnőttek is kapcsolódhatnak, akárcsak a közösségi sakkjátszmához, a sakkművészeti kiállításhoz, bárki szabadon kihívhat egy sakk mestert is! Az október 15-ei online nap programjai is izgalmas témákat kínálnak: a Sakk az oktatásban nemzetközi konferencián a döntéshozatal mélyére ásunk, többek között a mesterséges intelligenciában rejlő oktatási lehetőségekről is beszélnek majd szakértők, míg a Sakktriatlon, ez az abszolút új, formabontó verseny játékos levezetése a fesztiválnak. Azt gondolom, olyan programmal várunk kicsiket és nagyokat, a vendégeknek olyan élményben lehet részük, hogy jövőre is eljönnek majd a fesztiválra.