JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Casablanca, A Keresztapa, Forrest Gump - ezek a filmek nyerték el eddig a legjobbnak járó Oscart

Forrest Gump forgatás Forrás: Sunset Boulevard/Getty Images
Az egyik legfontosabb Oscar-kategória a legjobb filmé: 1929-ben ítélték oda először, mutatjuk, azóta kik nyertek.

Az Oscar-díj ma a filmes szakma legrangosabb elismerésének számít, és immár több mint húsz kategóriában osztják ki az elismeréseket. De persze mint mindent, úgy ezt is el kellett kezdeni valahol. Az első díjátadó gálát 1929-ben rendezték meg a Hollywood Roosevelt Hotelben, igaz, akkor nem a helyszínen hirdették ki a győzteseket, hanem már hetekkel korábban.

Azóta természetesen a kategóriák is sokat változtak, de a legjobb filmeket mindig kitüntették. Ilyenkor az előző naptári esztendőben bemutatott alkotások versenyeznek egymással, a készítők közül Sam Spiegel és Saul Zaentz gyűjtötte be a legtöbb győzelmet, hármat-hármat, míg a legtöbb jelölés, összesen tizenhárom Steven Spielberg neve mellett szerepel. Idén az Oppenheimer, a Szegény párák, a Megfojtott virágok, az American Fiction, az Egy zuhanás anatómiája, a Barbie, a Téli szünet, a Maestro, az Előző életek és az Érdekvédelmi terület került be a jelöltek közé.

De most egy giga-galéria segítségével tekintsük át, mely filmeket választották meg a legjobbnak a korábbi években! Sokan közülük számos más elismerést bezsebeltek:

De vajon idén ki nyer majd? Megtippeltük minden kategóriában a befutót, játssz velünk te is a móka kedvéért az alábbi cikkben!

Az InStyle Men írása.