Meghalt Sir Michael Gambon, a Dumbledore-t alakító színész: a család mellett a rajongók és a filmipar is gyászol

Borítókép: Meghalt Sir Michael Gambon, a Dumbledore-t alakító színész: a család mellett a rajongók és a filmipar is gyászol Forrás: Mike Marsland/WireImage/Getty Images
A sokak által siratott színészlegenda 82 éves volt. Halálát családja jelentette be.

Sir Michael Gambon a legtöbbek számára onnan ismert, hogy a nyolc Harry Potter-filmből hatban alakította Albus Dumbledore professzort.

A dublini születésű színész hat évtizedes pályafutása alatt tévében, filmben, színházban és rádióban dolgozott. Karrierje során négy BAFTA-díjat nyert, 1999-ben pedig II. Erzsébet lovaggá ütötte.

Özvegye, Lady Gambon és fia, Fergus elmondta, hogy szeretett férjük és apjuk békésen halt meg a kórházban, családjával az oldalán tüdőgyulladás következtében.

Richard Harris 2003-as halála után Sir Michael Gambon elvállalta Dumbledore szerepét – a Roxfort varázslóiskola igazgatóját alakította – a nagy sikerű Harry Potter-filmsorozatban, amely JK Rowling regényein alapul.

A Nagy Gambon

A színészi körökben Nagy Gambon néven ismert színész utoljára 2012-ben lépett színpadra Samuel Beckett All That Fall című drámájának londoni produkciójában.

Forrás: Karwai Tang/WireImage/Getty Images
Sir Michael Gambon 2016-ban.

Sir Michael családja gyerekkorában Londonba költözött, de legelső színpadi fellépésére 1962-ben került sor Dublinban. Karrierje akkor lendült fel, amikor Laurence Olivier londoni Nemzeti Színházának egyik állandó tagja lett. A Nemzeti Színház produkcióiban nyújtott alakításáért három Olivier-díjat nyert.

A Harry Potter-filmek mellett további filmes munkái közé tartozik a Király beszéde, a Fegyvertársak, a Torta és a Gosford Park adaptációja is.

Emmy-díjra jelölték 2010-ben Jane Austen Emmájának adaptációjában nyújtott Mr Woodhouse szerepéért, 2002-ben pedig Lyndon B Johnson elnök szerepéért a Háború a háborúról című filmben. 1997-ben Tony-jelölést is kapott.

Forrás

A következőkben 8 további színészt mutatunk a Harry Potter-filmekből, akik már nincsenek köztünk.