22 dolog, amit J. K. Rowling 2015-ben árult el a Harry Potter-univerzumról

Borítókép: 22 dolog, amit J. K. Rowling 2015-ben árult el a Harry Potter-univerzumról
Az írónő sűrűn válaszolgat a rajongók kérdéseire a Twitteren. Mikor van Sirius Black születésnapja? Ki az, aki még Voldemortnál is rosszabb? Melyik a kedvenc fejezete a hét kötetből? Ezekre a kérdésekre mind válaszolt, és még jó néhányra. Vigyázat, spoilerveszély!

Donald Trump még Voldemortnál is rosszabb – twittelte a napokban J. K. Rowling. Az írónő sikerét többek közt annak köszönheti, hogy a legapróbb részletekig ismeri a történeteit, a szereplőit és olyan információk és tények is vannak a fejében, amiket aztán sosem ír le. Rowling, miközben újabb regényein dolgozik – októberben jelent meg harmadik krimije Robert Galbraith álnéven, mindenkinek csak ajánlani tudjuk –, arra is szakít időt, hogy válaszoljon a Twitteren áramló kérdésekre. A rajongói kérdések legtöbbje naná, hogy a bő 8 éve lezárult regényfolyamra vonatkozik. Ugyanakkor maga az írónő is feldob időnként egy-egy érdekes témát a Potter-univerzummal kapcsolatban. Most összegyűjtöttünk néhány különösen érdekfeszítő tweetet J. K. Rowlingtól, Harry Potter-témában.

Hány van közöttük amit eddig nem tudtál?

1. A Weasley-ikrek, Fred és George közül Fred született előbb.

Rowling számára ez mindig magától értetődő volt.

2. Hagridnak nincs patrónusa.

Az egy nagyon nehéz bűbáj Rowling szerint.

3. Így nézett ki Piton az írónő egy korai vázlatán:

„Évek óta következetesen tagadom, hogy Piton vámpír lenne (ez az egyik legmakacsabb rajongói elmélet), ugyanakkor ezen a rajzon kicsit drakulagrófosan néz ki ebben a köpenyben.”

4. Rowling kedvenc fejezete az összes HP-kötetből...

A Halál Ereklyéiből a harmincnegyedik. Egy másik tweetjében elmagyarázza, hogy „17 év munka után katartikus élmény volt megírni ezt a fejezetet.”

5. Ha Mrs. Norris és Csámpás valamiért összemérnék az erejüket, ki nyerne?

„Ádáz és szoros mérkőzés lenne, de Csámpásnakkneazlevér folyik az ereiben, ezért ő kerülne ki győztesként.”

6. Sirius Black születésnapja:november 3.

7. Ezzel szemben Luna Lovegood...

...február 13-án született.

8. Miért ennyire fontosak a születésnapok?

Hermione születésnapját – szeptember 19. – tudtuk eddig is persze, de azt nem, hogy Rowlingnak hiányzik a karakter. Ez van, amikor az általad kitalált szereplő egyszercsak önálló életet kezd élni.

9. Hol lehet kapni a Hírnév és hazugságok – Albus Dumbledore élete című könyvet?

Hát persze, hogy az Abszol Úton, és Rowling azt is megmondja, hogy pontosan hol: a Flourish and Blottsban (a magyar kiadás szerintCzikornyai és Patza), kábé az út felénél, balra. A kérdést feltevő rajongó nyilván arra utalt, hogy megjelent-e már a valóságban (a Legendás lények és megfigyelésük-höz hasonlóan).

10. Rowling kedvenc rajongói elmélete (fan-theoryja):

Az elmúlt években számos teória kapott lábra a rajongók részéről; ezek közül Rowlingnak az a kedvence, hogy Dumbledore valójában maga a halál. Az írónő szerint ez a gondolatmenet még stimmel is!

11. Miért nem pusztult el a Harrybe rejtett horcrux a második kötetben, amikor megmarta a baziliszkusz?

Hát azért, mert a horcrux hordozóját helyrehozhatatlanul el kell pusztítani ahhoz, hogy maga a horcrux is megszűnjön létezni, vagyis Harrynek ehhez meg kellett volna halnia a Titkok Kamrájában. Rowling a #kérleknetegyétektöbbetfölnekemeztakérdést hashtaget biggyesztette a válasz mellé – úgy látszik, van olyan rajongói faggatózás, ami már neki is az agyára megy.

12. James Potter, Harry elsőszülött fia 2015-ben iratkozott be a Roxfortba.

Erről az írónő bájos tweetben emlékezett meg: „Éppen Edinburgh-ban vagyok, ha valaki a King's Crosson jár, kívánjon a nevemben szerencsét James S. Potternek. Ma kezdi a Roxfortot” – így szól a tweet.

13. James természetesen a Griffendélbe került.

„Most hallottam, hogy James S Pottert a Teszlek-süveg a Griffendélbe sorolta (nem mintha bárki meglepődött volna ezen). Teddy Lupin (a Hugrabug iskolaelsője) csalódott.”

14. Donald Trump rosszabb, mint Voldemort.

Sőt, Voldemort „sehol sem volt” Trumphoz képest. Az amerikai milliárdos vállalkozó–elnökjelöltet már többször hasonlították változóan népszerű történelmi figurákhoz. Voldemort neve akkor bukkant fel, amikor Trump azt nyilatkozta: megtiltaná, hogy muszlimok az Egyesült Államokba utazzanak vagy bevándoroljanak.

15. Harry Potter brazil szinkronhangja 2015-ben hunyt el, 27 évesen.

:(

16. A Harry Potter és az Elátkozott Gyermek című színdarab ugyanabban az évben játszódik, amikor a valóságban bemutatják.

Rowling júniusban jelentette be, hogy a HP-saga a színpadon folytatódik; mint akkor twittelte, a történet folytatására a színházat találta a legalkalmasabbnak. A Harry Potter and the Cursed Child 19 évvel a regényfolyam befejezése után játszódik, azaz 2016-ban. Az írónő rajongói kérdésre azt twittelte, hogy az egybeesés véletlen. (Ami azt illeti, kissé össze vagyunk zavarodva, mert a Halál Ereklyéi 1998-ban ér véget, tehát a színdarab cselekményének 2017-ben kellene játszódnia. De nem voltunk túl jók matekból, úgyhogy biztos tévedünk.)

17. Rowling pontosan tudja, miből készült a Legendás állatok és megfigyelésük összes szereplőjének varázspálcája.

„Minek nézel, amatőrnek?” – vágott vissza rajongói kérdésre az írónő. A Legendás állatok 2001-ben jelent meg magyarul, és a belőle készülő filmet 2016 novemberében mutatják be Eddie Redmayne főszereplésével.

18. Miért pont Pitonról nevezte el Harry második gyermekét?

Ebben a témában évek óta parázs vita zajlik a rajongók körében, és nemrég maga Rowling is hosszan érvelt a Twitteren Piton ellentmondásos, se-fekete-se-fehér karakteréről. Most azt írja, „Harry a szívére hallgatva döntött és a név a háború utáni Harryt tükrözi.” A gyerek teljes neve Albus Perselus Potter, vagyis Pitontól kapott név „csak” a középső.

19. A britek jobban ismerik a kviddics szabályait, mint a krokettéit.

Méghozzá tizenhatszor jobban. Rowling azt twittelte, hogy büszke erre. (Nem, nem a krikettről van szó.)

20. A filmbeli Malfoy sokkal sármosabb, mint amilyennek Rowling képzelte.

Tom Felton, aki Malfoyt játszotta a nyolcrészes Potter-mozifilm-sorozatban, egy tweetben kételkedésének adott hangot afelől, hogy Draco ügyesen forgolódott volna hölgytársaságban, ellentétben Ronnal. Rowling szerint viszont Malfoyt szeretik a lányok. „Nem a te hibád, Tom” – írja az írónő, majd persze hozzáteszi, hogy dehogynem.

21. Hogy került egyáltalán Féregfark a Griffendélbe?

Teszi fel a kérdést egy rajongó, Rowling pedig Dumbledore-t idézve válaszolja, hogy néha azt gondolja, túl korán dől el, ki melyik házba kerüljön. Úgy fogalmaz, hogy Féregfark „egyre messzebb és messzebb került attól, aki lehetett volna.”

22. Voldemort nevét a világon egyedül Rowling ejti helyesen.

A Voldemort neve végén a t néma, de Rowling biztos benne, hogy egyedül ő ejti így.