Libalakoma, időjóslás és újborok: pár tény, amit talán még se sem tudtál a Márton-napról

Borítókép: Libalakoma, időjóslás és újborok: pár tény, amit talán még se sem tudtál a Márton-napról
November tizenegyedikével kapcsolatban azt mindenki tudja, hogy Szent Márton napját ünnepeljük. De azt tudtad, hogy a Márton-napi libalakomán túl milyen népszokások és hagyományok fűződnek ehhez a naphoz? Összegyűjtöttek a legizgalmasabb információkat és pár programot is ajánlunk, hogy te se maradj le a finom falatokról!

Ki volt Szent Márton?

Franciaország egyik legismertebb keresztény szentje volt, aki Pannonia provinciában született és később Magyarország patrónusává vált. Nevével kapcsolatban az a legenda terjedt el a köztudatban leginkább, amely a püspökké választásakor történt. Szent Márton ugyanis egy libaólban bújt el, de a libák gágogásukkal elárulták.

Miért pont november 11-re esik Szent Márton napja?

Ez a nap már a római időkben is a téli évnegyed kezdő napja volt, amikor az új termést és újbort felhasználva hatalmas lakomát csaptak. Később ez a dátum a mezőgazdasági munkák végét és az adventi időszak közeledtét jelezte. Ugyanis Márton napja a karácsony előtti 40 napig tartó böjt előtti utolsó ünnepnap.

Biztosan te is hallottad már a klasszikus Márton-napi mondásokat és kifejezéseket. Kíváncsi vagy rá, hogy mit jelentenek pontosan?

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.”

Ezen a napon a hagyomány szerint takarítani is tilos volt, és tömött liba került az asztalra. A liba húsát nemcsak a főételhez, hanem a leveshez is felhasználták.

Forrás: Getty Images
Márton napján szinte kötelező a libavacsora.

„Aki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik.”

Márton napján kóstolták meg az újbort is, és ezért tartották úgy, hogy „a bornak Márton a bírája”. A lakoma során az újborral koccintottak, amit „Márton poharaként” emlegettek.

„Ha Márton napján a lúd jégre áll, karácsonykor sárba jár.”

„Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.”

„Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.”

A közelgő télre nemcsak a Márton-napon tapasztalt időjárási viszonyokból következtettek, hanem a kóstolt ételekből is. Ha a liba mellcsontja fehér és hosszú volt, havas télre lehetett számítani. Ha rövid és barna, akkor sáros tél közelgett.

Forrás: Pexels / Valeria Boltneva
November 11-én már az új termést és az újborokat is kóstolhatod.

Összegyűjtöttünk öt programot, ahol te is megkóstolhatod a legfinomabb libafalatokat vagy újborokat!

Libabőr Fesztivál

Az egyik legnagyszabásúbb rendezvény során az ország neves pincészeteiben kóstolhatsz igazi libalakomákat nemcsak november 11-én, hanem az egész Márton-napi héten. Az újbor és az új évjárat országos ünnepén csak azt kell eldöntened, hogy pontosan merre indulnál.

Márton-napi pincejárás a Pannonhalmi Borvidéken

Három napon át, 2023. november 10. és 12. között a különleges Márton-napi programok során végigjárhatod a Pannonhalmi Borvidék nyitott pincéit. A borkóstoló során ó- és újborokat is kóstolhatsz.

Szent Márton Újborfesztivál és Libator a Szentendrei Skanzenben

Huszonegyedik alkalommal kerül megrendezésre 2023. november 11-12-én az újborfesztivál és libator Szentendrén, ahol nemcsak az őszi-téli népszokásokkal ismerkedhetsz meg, de a kézműves programok mellett libalakomán is részt vehetsz. A finom falatokon és borokon túl zenei koncertek gondoskodnak a jó hangulatról.

Márton-nap a Budakeszi Arborétumban

Szeretsz sétálni a Budakeszi Arborétumban? November 12-én ezt különleges hangulatban teheted meg, hiszen népi zenével és játékokkal, termelői borokkal és forralt borral is várnak. Erre a programra (is) érdemes magaddal vinni a Márton-napi lámpásodat, mert sötétedéskor lámpás felvonulás veszi kezdetét az Arborétumban.

Pátyi Pincehegyi Nyitogató

November 11-én 14 órától veszi kezdetét a rendezvény, melynek középpontjában szintén a borok állnak majd. Kellemes társaságban, finom falatok mellett élvezheted a pátyi nyitott pincék borait.