5 őszi elfoglaltság a friss levegőn, amivel a gyermekednek is élményt szerzel: a gesztenyeszedéstől a tulipánültetésig

Borítókép: 5 őszi elfoglaltság a friss levegőn, amivel a gyermekednek is élményt szerzel: a gesztenyeszedéstől a tulipánültetésig Forrás: pexels/irinia Iniser
Ugyan a napsütéses órák száma most már eléggé lecsökkent, az évszakhoz képest még mindig nagyon kegyes hozzánk az időjárás, így érdemes minél több időt tölteni a szabadban. A következő programokat a felnőttek és az apróságok is biztosan élvezni fogják, és még a kert is megszépülhet közben.

Nyáron naphosszat lehet a kertben vagy parkban játszani, meztelenül szaladgálni, pancsolni, homokozni, csúszdázni. És miért kéne véget venni a szabadtéri mókának az ősz beköszöntével? Bár muszáj cipőt vagy akár gumicsizmát húzni, a medence helyett pedig maximum pocsolyában lehet csobbanni, és a nap is korábban nyugovóra tér, a hűvösebb évszakban sem kell a négy fal között kuksolni. A kert egyébként is tartogat még ilyenkor teendőket, amelyek közül sokba be lehet vonni a gyerkőcöket, akár a bölcsis korosztálytól kezdve.

„Jöjj, gesztenye úrfi!“

Szerencsések vagyunk, mert a kertünk elején áll egy óriási vadgesztenyefa. Az ötéves lányom már nyár végén lesi, hogyan növögetnek rajta a szúrós termések, és alig várja, hogy októberben tömegével potyogjanak. Ilyenkor aztán több vödröt is megtöltünk a gesztenyével, hogy mindenféle figurát és koszorút készítsünk belőlük, a többit pedig bevigyük az oviba. Ha nincs a kertetekben vagy az utcátokban vadgesztenye, akkor irány a közeli park, ahol szinte biztosan találtok, így legalább egy kiadós sétával is össze lehet kötni a programot. A gyerekek saját kosárkákba szedegethetik a gesztenyéket, közben pedig akár megtanulhatjátok Weöres Sándor Gesztenye úrfi című versét is, ami a kicsik egyik nagy kedvence.

Forrás: pexels/Mathias Reding

A tulipánszezon ősszel kezdődik

Ha tavasszal szeretnétek gyönyörködni a tulipánok, nárciszok, jácintok és krókuszok virágtengerében, akkor most kell elültetni a hagymákat. Mivel nem szükséges nekik nagy gödröt ásni, elég pár centi mélyre helyezni őket, a gyerekek is könnyen boldogulnak a művelettel, és ez hatalmas sikerélményt jelenthet nekik. Saját kert híján pedig kisebb-nagyobb cserepekbe is ültethettek tavaszi hagymásokat, akár rétegezve is. Az úgynevezett tulipán lasagne elkészítésének fortélyait az alábbi videóból lesheted el:

Gyümölcsöző befektetés: a faültetés

A virághagymák ültetésével szemben itt már a felnőttek közreműködésére is mindenképp szükség lesz, de attól még a gyümölcsfa ültetése ugyanolyan izgalmas program a kicsiknek is. Együtt kiválasztani a fajtát, kijelölni a helyét, segíteni apának lenyomni az ásót, belehuppanni a mély gödörbe, segíteni beiszapolni a már elültetett fácskát… apróságnak tűnnek, de annál hatalmasabb élményt jelentenek. Amikor pedig már a termést is lehet kóstolgatni, tutira fülig ér mindenki szája.

Kavar az avarban

Mi, felnőttek hajlamosak vagyunk nyűgként tekinteni az őszi lombhullásra, de a gyerekeknek szuper játszóteret jelent az avarral borított táj. Sőt, még lombseprűt is szívesen ragadnak, hogy segítsenek összegyűjteni a lehullott leveleket. Ma már több helyen kaphatók gyerekméretű kerti szerszámok is, így igazi családi móka lehet ez a feladat. Persze arra készülj, hogy duplán kell majd összeszedni őket, mert az első kupacokat tuti szétugrálják a srácok.

Készítsetek saját madáretetőt!

Bár a madarak még találnak csemegét a bokrokon és fákon, érdemes már most előre gondolni a télre. A boltokban is rengeteg fajta madáretető kapható, de néhány kisebb lécből könnyen barkácsolhattok sajátot, amit a gyerekek kedvükre lefesthetnek. A kész mű büszkén díszeleghet a saját fátokon, vagy ha társasházban laktok, az utcátokba is kiakaszthatjátok. Persze, a fagyok beálltával ne felejtsétek majd rendszeresen feltölteni madáreleséggel!

Ha pedig mégis a 4 fal között maradnátok, hoztunk galériánkban 7 imádnivaló őszi gyermekkönyvet!