Miért vonzódunk jobban a foglalt pasikhoz? Nem városi legenda, valós jelenség a barátnő-effektus

Borítókép: Miért vonzódunk jobban a foglalt pasikhoz? Nem városi legenda, valós jelenség a barátnő-effektus Forrás: Getty Images/Deagreez
Kutatások sora és egy nő a TikTokon is bizonyította: a barátnő-effektus igenis létezik!

Mi a barátnő-effektus?

A „Girlfriend effect", azaz a barátnő-effektus valós jelenség, és egy fiatal nő egy videóval be is bizonyította, hogy a férfiak tényleg vonzóbbá válhatnak, ha egy hozzáértő partnerrel kerülnek kapcsolatba. Tina Colada, a 21 éves tartalomkészítő a TikTokon mutatta be a világnak, hogy hogyan tette vonzóbbá barátját, Dennis Canadát.

A videóban a lány elmagyarázta, hogy a barátnő-effektus nem más, mint amikor egy srác a kapcsolat hatására pozitív belső és külső átalakuláson megy át. Tina szerint ez a nő érdeme, aki képes „felragyogtatni” és magabiztosabbá, stílusosabbá tenni a partnerét.

A videóban a lány meg is mutatta, milyen hatalmas a különbség a barátja kapcsolat előtti és mostani kinézete között. A képek tanúsága szerint Dennis alapvetően átlagosan nézett ki, mielőtt összejöttek volna. Azonban Tina segített neki stílusosabbá válni: Denis haja hosszabb lett és trendi ruhákat kezdett viselni, ezektől pedig sokkal magabiztosabbá vált, amely ma már a kisugárzásán is látszik.

Úgy néz ki, hogy a kapcsolatoknak valóban hatása lehet az emberek megjelenésére és önbizalmára, és néha egy kis stílusváltás sokat tehet az ember vonzerejének növeléséért. És talán ez az oka annak is, hogy a nők jobban vonzódnak azokhoz a férfiakhoz, akik már foglaltak vagy házasok.

Forrás: Pixabay/Komsky
A nők képesek arra, hogy „felragyogtassák'' és stílusosabbá tegyék partnerüket.

A jegygyűrű-effektus

A jegygyűrű-effektus szerint a nők jobban vonzódnak azokhoz a férfiakhoz, akik már foglaltak, sőt házasok. Tudományosan alátámasztott tény, hogy eleve jobb esélyekkel indulnak a foglalt pasik, mint azok, akik egyedülállóak.

Egy, a PLOS One-ban publikált tanulmány megállapította, hogy a nők vonzóbbnak tartották a párkapcsolatban élő férfiakat, és lényegesen több időt töltöttek azzal, hogy megnézzék a potenciális udvarlók képeit, amikor megtudták, hogy házas vagy párkapcsolatban álló státuszban vannak. A felmérés során egy férfi fényképét mutatták be egyetemista nőknek, és kiderült, hogy 90 százalékuk vonzódott a férfihoz még azután is, hogy közölték velük, hogy kapcsolatban áll. De amikor a nőknek azt mondták, hogy egyedülálló, csak körülbelül 59 százalékuk érdeklődött.

Az első, és egyben leginkább kézenfekvő magyarázat erre az, hogy ha a kiszemelt férfi foglalt, akkor minden bizonnyal olyan értékekkel és előnyös tulajdonságokkal bír, ami miatt méltó a figyelemre. A nők többsége automatikusan arra asszociál, hogy érdemes azzal a férfival kezdeni, akinek volt már komoly kapcsolata, vagy éppen most is abban él, hiszen, ha már legalább egyszer eljutott erre a szintre, akkor annak bizonyára van oka.

Forrás: Pixabay/Pexels
Ha a kiszemelt férfi foglalt, akkor minden bizonnyal olyan értékekkel bír, ami miatt méltó a figyelemre.

Készült egy olyan kutatás is, ami azt vizsgálta, hogy a nők mit gondolnak első ránézésre a férfiakról – pontozniuk kellett őket. Ezután megtudták, hogy a többiek miként vélekedtek a potenciális jelöltekről, majd újra értékelték a férfiakat. Az eredmény az lett, hogy a csoportnyomás hatására a nők újragondolták választásaikat, és inkább azokra a férfiakra voksoltak, akik már eleve magas pontszámot kaptak a csoporttól. Mire utal mindez? Mivel eleve hajlamosak vagyunk másolni másokat, továbbá ösztönösen ellessük a szociális viselkedésmintákat, automatikusan népszerűbbnek tartjuk azokat is, akikről mások szintén így vélekednek. Ehhez kapcsolódóan érdekes adalék, hogy azok a férfiak jóval vonzóbbnak tűntek a vizsgálatok során, akik eleve ideálisnak ítélt (tehát szexi) feleséget tudhattak a magukénak. Szemben azokkal a férfiakkal, akiknek nem volt éppen bombázó a feleségük, ők ugyanis nem foglalhattak el olyan méltó helyet a vonzalom-ranglistán.

Forrás 1; Forrás 2.

A galériában arról olvashatsz, mit mond a szakértő a párválasztásról, férfi szemmel!