A magyar gasztronómia nagyjai az 1970-80-as évekből: Lajos Mari szakácskönyve mindenkinek volt!

Borítókép: A magyar gasztronómia nagyjai az 1970-80-as évekből: Lajos Mari szakácskönyve mindenkinek volt! Forrás: Fortepan / Faragó György
Manapság, ha főzni támad kedvünk, és nem vagyunk annyira gyakorlottak a témában, számtalan felület segíthet abban, hogy megtaláljuk a kedvünkre való receptet. De hogyan főztek a szüleink a 1900-as évek második felében, és kik voltak a hazai gasztronómia ikonikus alakjai? Utánajártunk!

Amikor huszonéves koromban elköltöztem otthonról, anyukám a sok szóbeli tanács mellett Horváth Ilona receptkönyvének sokadik kiadását adta át nekem útravalónak, mint a kezdő háziasszonyok bibliáját. De valljuk be őszintén, napjainkban az ember előbb nyúl az okostelefonja és az internet után, minthogy szakácskönyveket bújjon. Pedig van annak valami egészen különleges varázsa, hogy generációk adták kézről kézre az adott receptgyűjteményt, és nemcsak a szüleink, de akár nagy- vagy ükszüleink is ugyanannak a könyvnek a segítségével készítették el a finomabbnál finomabb fogásokat.

Ugorjunk vissza egy kicsit az időben, hogy megtudjuk, mikor jelent meg az első magyar nyelvű szakácskönyv!

17. század

Az első kötet címe Szakáts mesterségnek könyvetskéje volt, amit Misztótfalusi Kis Miklós tipográfus és nyomdász adott ki 1695-ben. A szakácskönyv több mint 300 receptet tartalmazott, az első étel, ami benne szerepelt, a káposzta kolozsvári módra és a töltött káposzta volt. A kötet többségében erdélyi recepteket tartalmazott, és viszonylag hosszú ideig nem követte más szakácskönyv a sorban.

Az Ételek nemeiről vagy helyesen lehető készítéseikről és más egyéb afféle szükséges házidolgokról írott könyv az 1750-es években készült Sárospatakon. A kötet különlegessége az volt, hogy a 244 receptben már anyaghányad is fel volt tüntetve az elkészítés leírása mellett.

Forrás: Getty Images / Jill Ferry Photography
A régi szakácskönyvek sokszor nemcsak ízletes fogásokat, hanem generációk titkos receptjeit is tartalmazzák.

18. század

Ebből az időszakból kéziratként a piarista rend levéltárában maradt fenn egy 16 füzetből álló receptgyűjtemény: Simai Kristóf szakácskönyve, mely csaknem 200 év elteltével jelent meg nyomtatásban először.

19. század

A korszak meghatározó szakácskönyvei közé tartozott az 1816-os kiadású Czifray István Magyar Nemzeti Szakácskönyve, és Németh Zsuzsána szakácskönyve is, mely 1835-ben jelent meg. Ez utóbbi azért jelentett újdonságot a szakácskönyvek világában, mert a recepteken felül háztartási tippeket és tanácsokat is adott a háziasszonyoknak az ételek tárolásával és tartósításával kapcsolatban.

Kíváncsi vagy rá, hogy kik határozták meg a hazai gasztrovilág életét a 20. század vége felé? Nézd végig a magyar gasztronómiai élet ikonikus alakjait!