Otthonodban is megtalálható néhány ebből a kifejezetten veszélyes anyagból: jobb, ha vigyázol velük!

Borítókép: Otthonodban is megtalálható néhány ebből a kifejezetten veszélyes anyagból: jobb, ha vigyázol velük! Forrás: Pexels / Anna Shvets
Sokszor hallhatjuk, hogy a háztartási vegyszereket tartsuk távol a gyerekektől, pedig akár a felnőttek számára is életveszélyesek lehetnek. Erős, szúró szagú, maró anyagok, amelyek nagyobb dózisban és rosszul alkalmazva rosszullétet, súlyosabb esetben akár halált is okozhatnak. Tisztában vagy vele, hogy milyen veszélyeket rejt az otthonod? Megmutatjuk!

Mosószerek, mosogatószerek, sütőtisztítók, padló-, szőnyeg- és bútortisztító spray-k, amelyek jobbnál jobb illatot árasztanak. De ha közelebbről megnézed az összetételüket, könnyen rájöhetsz, hogy egyáltalán nem egészséges, amit a levegőbe spriccelsz vagy a használati tárgyakra fújsz. Nem véletlen, hogy több háztartási tisztítószer csak gumikesztyű használatával alkalmazható, és akár asztmát, allergiát vagy vegyszerérzékenységet okozhatnak. Ezenfelül a szemet, az orrot, a torkot és irritálhatják, sőt belégzésük fejfájáshoz és hányingerhez is vezethet.

Veszélyes anyagok az otthonunkban – bármerre nézünk

A házi vegyszerek leggyakrabban a fürdőszobában fordulnak elő, de a konyhai tisztítószerekkel is érdemes vigyáznod. A gyerekek testi épségének megőrzése érdekében ezeket a szereket mindig tartsd zárt helyen, ahol biztosan nem férhetnek hozzá.

Mire ügyelj a háztartási vegyszerek vásárlásakor?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a gyártók kötelesek minden veszélyes anyagot és keveréket feltüntetni a termékek címkéjén, külön kitérve arra, hogyan használhatjuk az adott szereket biztonságosan. A címkén azt is elolvashatod, hogy milyen egészségügyi hatásokkal és kockázatokkal járhat, ha nem megfelelően használod az adott vegyszereket.

A veszélyjelek között a robbanásveszélyre, tűzveszélyre, oxidáló hatásra, maró hatásra, mérgező anyagra, irritáló hatásra és súlyos egészségkárosító hatásra utaló jel is szerepel. Ez utóbbi esetében akár daganatos megbetegedést vagy tartós károsodást is okozhat, ha nem megfelelően alkalmazzuk vagy belélegezzük a vegyszereket.

Forrás: Pexels / Karolina Grabowska

A háztartási vegyszerek számtalan veszélyt rejtenek, nem véletlenül veszünk fel gumikesztyűt használatuk közben.

Mit tehetsz, ha a vegyszer a gyerek kezébe került?

Ha a gyermekünk véletlenül egy veszélyes vegyszer közelébe került, például leöntötte a bőrét vagy a ruháját egy maró anyaggal, vegyük le róla a szennyezett ruhadarabot, és száraz ruhával itassuk fel az anyagot, majd forduljunk orvoshoz. Ha nem maró anyag került a bőrre, bő folyadékkal kell lemosni azt.

Belélegzés esetén fontos, hogy minél előbb friss levegőre vigyük a sérültet, ha pedig szembe jutott a vegyszerből, bő folyadékkal mossuk ki, de érdemes szakemberhez fordulni, hogy elkerüljük a szem tartós károsodását.

Ne késlekedj, ha nagyon súlyos a baj

Súlyos mérgezés esetén, ha a gyermek ivott vagy lenyelt egy mérgező vegyszert, az első jel az lehet, hogy a megszokottól eltérő módon viselkedik. Például korábban nem tűnt álmosnak, de hirtelen elalszik, levert lesz, furcsán mozog, vagy esetleg elesik. Ha hányt vagy hasmenése van, az tovább erősítheti a gyanút, illetve a verejtékezés, a túl szűk vagy tág pupilla is bajt jeleznek.

Fontos, hogy mérgezés gyanúja esetén hívjunk mentőt, és próbáljuk kideríteni, milyen vegyszerrel találkozott az illető. A mérgezést okozó vegyszert érdemes a kórházba is bevinni magunkkal, ezzel is segíthetjük az orvosokat abban, hogy minél gyorsabban megtalálják a megfelelő ellenszert.

Te tudod, hogy melyek a legveszélyesebb vegyi anyagok, amelyek a háztartásodban is előfordulnak? Nézd végig a galériánkat!