Ez a labirintusszerű városi park másfél méteres távolságon túl tartja a látogatóit

park,labirintus Forrás: Studio Precht
Egy világjárvány idején fokozott szükségünk van zöld területekre, hiszen az ott eltöltött idő rendkívül jó hatással van mentális és fizikális egészségünkre. Azonban hiába kezdtek a városlakók kimerészkedni a szabadba, a legtöbb településen bezárták a nyilvános parkokat, pont az odatóduló tömegtől tartva. Pedig a szabadban töltött idő és a társas távolságtartás nem zárják ki egymást! Bemutatunk egy új koncepciót, amelyet Bécs egy üresen álló telkére álmodtak meg azzal a céllal, hogy egy ilyen vészterhes időszakban, akár a város közepén is élvezhessük a természet örömeit.

A Parc de la Distance névre hallgató tervezet az osztrák dizájnvállalat, a Studio Precht munkája. A labirintusszerű park párhuzamos, egymást sosem keresztező ösvényekből áll majd, amelyeket sövény választ el egymástól. A látogató kizárólag egyedül indulhat el a számos útvonal egyikén. "Van valami ősi, mélyre hatoló a spirálokban" - írta a fastcompany.com-nak Chris Precht, a Studio Precht egyik alapítója. "Egy út a központ felé. Út a valódi éned felé. Mivel ez az út az egyedüllétről szól, azt hiszem, bátran használhatjuk ezt a geometriai formát a jelen helyzetben is."

Egyszerre csak egy ember tartózkodhat minden ösvényen, amelyek végeit egy-egy kapu zárja le. Ezek jelzik, hogy foglalt-e az útvonal. Mindegyik séta nagyjából 20 perc alatt tehető meg. "A sövény egyes szakaszokon a látogatók feje fölé magasodik, másutt egészen alacsony, szabad kilátást enged az egész kertre, azonban minden esetben biztonságos távolságot tart a sétálók között" - olvasható a projektleírásban.

park,labirintus
Forrás: Studio Precht

A járvány elültével a park megmaradna városi oázisnak. "Az egyedüllét és a természetközeliség óriási értékek, amelyeket a városi ember hajlamos szem elől téveszteni" - írja Precht, aki egy osztrák hegyek közt megbúvó faluban él és dolgozik. "Nem tudom, valaha voltam-e igazán egyedül a városban. Pedig néha szükséges hátat fordítani a világnak, elengedni a kötöttségeinket, hogy aztán újra rátalálhassunk saját magunkra. Ilyenkor szívesen meditálunk, kirándulunk vagy elvonulunk egy nyugodt helyre. A Parc de la Distance ezeknek a rövid, városi verziója. Lehetővé teszi, hogy 20 perc erejéig valóban egyedül lehessünk."

A járvány miatt sok helyzetben kénytelenek vagyunk újítani. Adunk pár tippet nyári programokra.