10 tipp, hogyan csald ki a gyereket a szabadba

gyerek,szabadban,kirándulás,digitális detox Forrás: Unsplash / Sofya Bobyk
Tavaszi virágillat kering a levegőben, ilyenkor még az is kirándulni indul, aki nem egy nagy természetjáró. De mi van, ha a gyerekünk csak azt mondja: „nincs kedvem”? Milyen trükkökhöz folyamodjunk? Mezítlábas ösvény, erdőbingó és még egy csomó ötlet az N-vitaminhoz!

Ez a cikk eredetileg a Gyereklélek magazinban jelent meg.

Elöljáróban egy rossz hír: a természettel való kapcsolatra, a szabad levegőn való rohangálás szeretetére a mai, túlnyomórészt városi környezetben élőgyerekeket rá kell szoktatni. Mi, szülők nem értjük, miért nem szeret az a lusta kölyök kint lenni – mi bezzeg gyerekkorunkban egész nap kint lógtunk a többiekkel a levegőn. Igen, de a mai harmincas-negyvenes szülőgeneráció természetes módon nőtt bele ebbe, mert kevesebb, a figyelmünkért versengő inger vett minket körül. Hétfőn nem volt tévé, nem volt tablet, alig volt játékunk. Ha nem akartunk unatkozni, lementünk forgózni délután a térre, elbicajoztunk a partra stb. Rászoktunk a szabad levegőre magunktól is. A mai gyerekeket viszont rengeteg izgalmas, színes, szórakoztató játék veszi körül a lakásban. Vonzóbb számukra bent lenni, mint nekünk volt így nehezebb elszakadniuk. Vagyis nekünk, szülőknek kell tudatosan, célzottan megszerettetnünk velük a szabad levegőt – már a korai évektől! Ez előkészületeket és példaadást igényel a szülők részéről, ami ismerjük be, nem könnyű meló. (Másik lehetőség: puritán gyerekszoba, semmi kütyü.)

Richard Louv amerikai újságíró 2005-ös könyve, Az utolsó gyermek az erdőben nagy port kavart: természethiány-szindrómának nevezte benne azt a jelenséget, hogy a modern embert az életvitele teljesen elszakítja a természettől. Rámutatott, hogy ennek komoly egészségügyi következményei vannak, pl. elhízás, cukorbetegség, stressz, depresszió, vagy az iskolai teljesítőképességet csökkentő figyelemzavar, hiperaktivitás. Szerinte arra, hogy megfelelő mennyiségű időt töltsünk a szabadban, ugyanolyan tudatosan kellene figyelnünk, mint arra, hogy eleget aludjunk vagy vitamint szedjünk. (Ezt hangsúlyozva N-vitaminnak nevezte el a természetélményt, amire mindannyiunknak szüksége van a testi-lelki egészséghez.) A gyerekek idegrendszere pláne nem úgy van kitalálva, hogy 8-12 órát töltsenek bezárva a lakásba. Hogyan pumpáljunk tehát a gyerekeinkbe N-vitamint?

1. KAVICS és VÍZ, két jolly joker.

Kihessegetjük őket a kertbe játszani – és ott nem tudják, mit kezdjenek magukkal? Hát adjunk nekik ötleteket. Nyomjunk a kezükbe egy csomó kavicsot, hogy építsenek kint kavicsmandalát. Adjunk nekik két nagy lavórban vizet tégelyekkel, pohárkákkal, gumikacsákkal. Vagy (tiszta) konyharuhát, hogy mossák ki. A kicsik szeretnek vizezni. (És ne bosszankodjunk, ha vizes lesz a ruhájuk. Tegyünk ki csereruhát.) Adjunk nekik egy rossz lepedőt, csipeszeket, hogy építsenek bunkert, kuckót.

2. KINCSES TÉRKÉP

Rejtsünk el 8-10 apróságot a kertbe (kulcs, kagylóhéj, kinderfigura, pénzérme stb.), és rajzoljunk térképet, ahol a „kincseket” bejelöljük. A kicsiknek már csak meg kell találniuk őket.

3. MEZÍTLÁBAS ÖSVÉNY

Nagyobb, 6-7 éves gyerekeket már biztathatunk, hogy építsenek mezítlábas ösvényt maguknak: kell egy kis homok, különböző nagyságú kövek, kavicsok, száraz falevelek, egy lavór víz, fű, faágak, esetleg mulcs. Illetve amit csak a gyerekek ki tudnak találni. Nem kell, hogy szép vagy profi legyen az ösvény – a lényeg, hogy élvezzék az alkotást.

Photo by Jordan Whitt on Unsplash

4. MENJÜNK EGYÜTT MINDEN HÉTVÉGÉN KIRÁNDULNI

Nyafog a hátsó ülésen? Nem baj, mondja Richard Louv. A gyerekek nyafognak. Akkor is, még egy közepesen sikerült közös kirándulással töltött napra is jobban fognak emlékezni később, mint ha azt a napot tévénézéssel töltötték volna. Válasszunk olyan túraútvonalat, ami mentén egy gyerek számára izgalmas attrakciók vannak. A patak tuti befutó (csak vigyünk gumicsizmát és 2-3 váltás ruhát)! Jó lehet még a barlang, a vár, a megmászható méretű szikla, izgalmas alakú fa. Papírsárkányozni is el lehet menni egy jó szeles rétre. Ha nem fér bele a hétvégébe egy kirándulás, legyen csak egy piknik a közeli parkban. Kicsiket úgy is lehet motiválni, ha biztatjuk, hozza el a kedvenc plüssét világot látni.

5. KAPARÓS TÉRKÉP, EMLÉKGYŰJTEMÉNY

A hétvégi túrázásokat különféleképpen tehetjük izgalmasabbá. A gyerekek szeretnek gyűjtögetni. Megtehetjük, hogy a kirándulásokról hozott egy-egy holmiból (termés, toboz, csillogó kő) gyűjteményt készítünk, amik felcímkézve (hol, mikor gyűjtöttük) egy falipolcon vagányul mutathatnak. Egy kaparós térképen pedig a megtett túrákat, megmászott hegyeket lehet „gyűjtögetni”. Csináljunk ebből egy közös családi hobbit.

6. Geocaching

Töltsünk le a telefonunkra egy geocaching alkalmazást. (Nagy túrázós ismerősöm a Geoládák elnevezésű, magyar fejlesztésű mobilappot ajánlotta, de a Geocaching.hu is remek.) Az appot megnyitva láthatóak lesznek a térképen az elrejtett geoládák. Indulhat a kincskeresés! A ládák egy jelszót, lognaplót és apró csecsebecséket rejtenek. Ha viszünk bele otthonról egy pár centis játékot, cserébe elhozhatunk a ládából egyet.

7. KUTYA /HAVER, vagy mindkettő

Szervezzünk kirándulásokat a gyerekek barátaival, játszósrandi jelleggel, sokkal nagyobb kedvük lesz így elindulni. Ennél jobb módszer, ha van kutyás barátunk. A legtöbb kutyás hétvégén útra kel, hiszen meg kell futtatni a természetben a négylábút is. Csatlakozzunk hozzájuk! A kutya varázslatos hatással bír a 2–10 éves korosztályra. Rögtön vonzó lesz még az emelkedő is.

Photo by Caroline Hernandez on Unsplash

8. ERDŐBINGÓ

Egy papírlapra, 9-es vagy 12-es négyzethálóba egy egy, erdőben/természetben fellelhető dolgot rajzolunk (pl. moha, taplógomba, kankalin, madárfészek, tölgyfalevél, toboz, béka, hangya, állatnyom stb.) Elindulunk az erdőben, és aki meglátja azt, ami a lapján szerepel, azt beikszeli. A megtalálandó dolgokat és a szabályokat szabjuk a gyerekek életkorához. Lehet, hogy az összes felrajzolt erdei élőlényt/tárgyat meg kell keresni, de meg lehet állapodni abban is, hogy a bingó eredeti szabályainak megfelelően átlóban/vonalban elég összeszedni a találatokat. Az interneten rengeteg kinyomtatható PDF-et találunk a „scavenger hunt” keresőszavakra.

9. KINCSVADÁSZAT

Nagyobbaknak kitalálhatunk nehezebb kincsvadászatot is. Egy befőttesüveget nyomjunk a kezükbe, és egy listát: gyűjtsenek össze (1) valami kerek dolgot, (2) valami kéket, (3) három különböző falevelet (4) egy ember készítette tárgyat, (5) valami ehetőt, (6) valaminek a héját stb. Az erdei kincsvadászat nindzsaváltozata: (1) találj egy fatörzset, amin egyensúlyozhatsz, (2) találj egy fát, amire felmászhatsz, (3) találj egy saras pocsolyát, amit átugorhatsz, (4) találj egy követ, amit beledobsz egy patakba vagy tóba, (5) találj egy emelkedőt, amin felmászol, (6) találj egy füves dombot, ahonnan legurulsz, (7) találj egy követ, amiről leugorhatsz stb.

10. CSINÁLJATOK EGYÜTT MINIKERTET!

Legyen egy balkonláda a gyereké: ő ülteti el, amit akar, ő locsolja. Ha van nagyobb kert, kaphat benne egy kis sarkot.

Nézd meg ezt a galériát is a holland stílusú gyereknevelésről: