Senkit nem kímél: képeken, milyen volt a háború a 20. században

Borítókép: Senkit nem kímél: képeken, milyen volt a háború a 20. században Forrás: Fortepan/Saly Noémi
„Sose hidd azt, hogy a háború - bármilyen szükséges vagy indokolt is az, – nem bűn.” – mondta Ernest Hemingway. A háború a legszörnyűbb valóság, nem dicsőség – , hanem szenvedéstörténet. Fortepan-fotókon az első és a második világégés civil szemmel.

Már nem is tudom, kitől olvastam, de megmaradt: egy háborút akkor lehetne igazságosnak nevezni, ha csak a két vezető mérkőzne meg egymással, az emberek, akiknek semmi közük az egészhez, pedig szépen otthon maradhatnának. Ehelyett a háború milliók életének tönkretevője, személyiségellenes bűn, ami soha nem hozható helyre: tankok, bombázások, rakétatámadások miatt rommá vált hidak, épületek, óvóhelyek, kétségbeesetten menekülő, bántalmazott vagy meggyilkolt civilek, és örökre kiheverhetetlen traumák határozzák meg elsősorban, mit jelent az számunkra, hogy háború.

A 20. század legkegyetlenebb találmánya

A 20. század „találta fel” a világháborúkat, ezt a pusztító, gyilkos gépezetet, ami már senkit sem kímél, egyszerre támad földről, vízből, levegőből, és a világ legtávolabbi sarkait is eléri. A Fortepan ingyenes internetes képgyűjteményben ezúttal olyan fényképek után kutattunk, amelyek híven ábrázolják a két szörnyű világégést, melyeknek nagyszüleink, dédszüleink is tanúi voltak, s amelyekről – mostanában meg pláne – lehetetlen kijelenteni, hogy mi már szerencsére nem ismerjük meg.

A fényképeken láthatunk háborús ujjongást, szétbombázott házakat, meggyötört arcokat, és bizonyos háborús bűnösök felelősségre vonását is. A 18+-szal megjelölt tartalmakat kihagytuk a válogatásból, de előre figyelmeztetjük az olvasót: van olyan felvétel, ami – ahogy mondani szokás – alkalmas a nyugalom és a lelki béke megzavarására. Szóval készüljetek fel rá, hogy ez azért nem a chill cikke.

A nyitókép számomra azért különösen megrázó, mert a rákospalota-újpesti vasútállomáson készült 1942-ben. Kilenc éven át szálltam le itt munkába menet, és azon túl, hogy ma is egy lepusztult "retró"-hangulatú helyszínről van szó, történelmi jelentőséget nem tulajdonítottam neki. A késes, a Hitler-bajszú, és a lencsébe bámuló katonák képei adtak végül nyomasztó távlatot ennek a vacak kis állomásnak.

Forrás: Fortepan/Országos Széchenyi Könyvtár

Az első világháború kitörését – bármily hihetetlen is – sokan nagy örömmel fogadták. A fenti felvételen lelkesítő szónoklat és tüntetés látható a háború mellett nem sokkal az I. világháború kitörése után, 1914. augusztus elején. Az embereknek elég kevés fogalmuk volt róla, hogy mindez mivel jár majd, zajos, dicsőséges, színes játéknak képzelték. Nem sokáig.

A lenti képen pedig egy lerombolt templom látható, amely a fölötte elterülő lombokkal, a katonával és a középen árválkodó kereszttel szívszorító látványt nyújt.

Forrás: Fortepan/Glatz Ödön

Galériánkban további képeket mutatunk az első és második világháború szörnyűséges mindennapjaiból!