Hé, ébresztő, ne hasonlítsátok a karantént börtönhöz!

Ellen DeGeneres,karantén,vírus,koronavírus,börtön Forrás: Getty
Lassan két hónapja élünk önkéntes karanténban, ami mindenkit megvisel, európaiakat, ázsiaiakat, vagy épp az Egyesült Államokban élőket is. Nem könnyű helyzet ez, de mégsem kéne börtönhöz hasonlítani, figyelmeztet Lisa Marie Basile, a huffpost.com vendégírója.

Az írónőben akkor szakadt el a cérna, amikor megnézte az The Ellen DeGeneres Show karanténból közvetített adását, amelyben a showman azt mondta: „a karantén olyan, mint börtönben lenni, mert tíz napja ugyanazt a ruhát hordom és mindenki meleg körülöttem” – Ezt Basile nem találta viccesnek, mert szerinte igen is óriási különbség van az önként vállalt karantén és a kőkemény börtönlét között. Ugyebár Ellen DeGeneres a Beverley Hills-i luxusházába zárkózott be, ami egy akkora telken található, amiről a legtöbb ember álmodni sem mer, és a gyepét a kaliforniai nap világítja meg. Az elitéletekkel szemben neki rengeteg lehetősége van kielégíteni a szükségleteit… De persze nemcsak róla van szó, a Facebookon és az Instragramon ezer poszt kering, amelyek összehasonlítják a börtönt a bezártsággal…

Igaz, hogy nagy kihívás a bezártság, hiszen van, akinek bántalmazó partnerrel kell megosztania az otthonát, sokan veszítették el ezekben a napokban az állásukat is, ami szintén nagyon komoly feszültséggel jár, de Basile bevallja, hogy van két családtagja, akik megjárták az igazi börtönöket, az apja öt évet ült… Egyszer csak mint egy szellem, eltűnt az életéből, és csak levelezni tudtak és az apa fogalma absztrakt lett számára. A nevelőapja pedig tizenhárom év után szabadulhatott. Nem csoda, hogy Lisa Marie börtönökben önkénteskedett. A saját tapasztalatai mondatták vele, hogy Ellen és még sokan mások alábecsülik a bezártság valóságát, brutalitását. A legtöbb ember ugyanis kimehet sétálni, eljárhat boltba, de az elítéltek kicsi, sötét helyen élnek, védőmaszkok és orvosi kezelés nélkül.

Lisa Marie apja azt mondta, hogy amikor otthon vagy, akkor a szeretteiddel vagy körülvéve, míg a börtönben csupa olyan veszélyes emberrel élsz, akik nem kíváncsiak rád, veszélyt jelentenek az életedre, miközben nincsenek jogaid sem. Ha megtámadnak a cellatársak, és védekezel, magánzárkába raknak. Ha orvosi ellátást kapsz, az nem nevezhető körültekintőnek. A cellád olyan, amit egy állat is nehezen visel el, ráadásul a börtönben korlátozottak a hozzáférések az információkhoz, nem is tudják, hogy valójában milyen nagy veszélyt jelent a bezárt emberekre a koronavírus. Lisa Marie szerint kötelességünk felelősségteljesen beszélni. Az élet nehéz a karanténban, de közel sem annyira, mint a börtönben, ügyeljünk arra, hogy ne űzzünk csúfot azokból, akik valóban nagyon komoly veszélynek és megpróbáltatásoknak vannak kitéve. Beszédes, hogy milyen rohamosan nő a fertőzés a büntetés végrehajtási intézetekben, miközben a gazdagok a villájukban pihennek, és a legjobb éttermekből rendelik az ebédjüket, addig a börtönökben élők nemcsak a saját démonaiknak és a cellatársaknak vannak kiszolgáltatva, hanem a koronavírusnak is.

Ők sem hagyják el magukat a karanténban