Koronavírus: jobb vigyázni, ha ezekkel a szerekkel takarítod az otthonod

takarítás,koronavírus,tisztítószerek Forrás: Getty Images
A koronavírus-járvány miatt nem csak személyes higiéniádra figyelsz oda jobban, de az otthonodat is gyakrabban és alaposabban takarítod? Ezzel eddig semmi baj nincs is, sőt... Arra azonban mindenképpen figyelj oda, hogy a tisztítószereket kizárólag rendeltetésszerűen használd. Egy óvatlan pillanat ugyanis, és már meg is történt a baj.

Néhány jó tanács, hogy az alapos takarítás közben is megőrizhesd saját és családod biztonságát.

Hipó – barát vagy ellenség?

A klór tartalmú – az összetevők listáján nátrium-hipokloritként jelölt - fertőtlenítő szerek rendkívül veszélyesek lehetnek, ha nem jól és nem megfelelő mennyiségben használod őket. Ezeket a tisztítószereket a víz kivételével tilos bármilyen más vegyi anyaggal összekeverni, a különböző elegyekből ugyanis veszélyes, potenciálisan halálos gázok szabadulhatnak fel.

Amikor klór tartalmú fertőtlenítőt használsz, nagyon oda kell figyelned arra is, hogy az adott helyiségben megfelelő legyen a szellőzés: nyisd ki az ajtót, ablakot. Ha hipós takarítás közben émelygő érzést, enyhe zavartságot vagy légzési nehézségeket tapasztalsz, mindig tarts szünetet, menj ki a friss levegőre, ám ha tüneteid ezek után sem enyhülnek, azonnal hívj mentőt!

koronavírus,takarítás,tisztítószerek
Forrás: Getty Images

Figyelj a mennyiségre!

A szakértők ajánlása szerint a megfelelő hipós fertőtlenítő oldat elkészítéséhez 4 liter vízre van szükséged, amihez 5 evőkanálnyi hipót kell keverni. Fontos, hogy mindig csak akkora mennyiséget keverj be, amire aktuálisan szükséged lesz. Bár az oldatot lehet tárolni, de hatékonysága alig egy nap után csökkenni kezd. Ha valamilyen oknál fogva mégis tárolni kell a megmaradt oldatot, a szakértők szerint a következőképpen érdemes eljárnod:

  • tárold az oldatot jól zárható tetejű edényben,
  • egyértelműen és pontosan címkézd fel az edényt, hogy később is emlékezz, mi van benne,
  • mondd el a veled egy háztartásban élőknek, hogy az edény veszélyes oldatot tartalmaz,
  • tartsd lezárva, gyermekektől, idősektől és persze a házi kedvencektől távol,
  • a tárolóedény kiválasztásánál kerül el a fémből készülteket, helyette üveg- vagy műanyagedényt válassz.

A tisztítószerek biztonságos tárolása

Természetesen nem csak az előre bekevert hipó oldat esetében kell odafigyelned a biztonságos tárolásra - ez valamennyi tisztítószernél alapvető követelmény. A legfontosabb, hogy minden potenciálisan veszélyes szert a gyerekek, az idősebb rokonok, illetve házi állataid számára elérhetetlen helyen tárolj. Erősen ajánlott továbbá az is, hogy a tisztítószereket az eredeti csomagolásukban hagyd meg. Ha mégis amellett döntesz, hogy a gyáritól eltérő tárolóba töltöd, fontos, hogy az még csak a legkisebb hasonlóságot se mutassa italos palackokkal, és az egyértelműség kedvéért nagyon pontosan címkézd fel.

Nem vagy kémiaórán, ne is kísérletezgess!

A legfontosabb szabály, hogy soha, de tényleg, soha ne keverd össze a különböző tisztítószereket. Ez a szabály pedig még erőteljesebben vonatkozik a klórt, ammóniát, alkoholt vagy hidrogén-peroxidot tartalmazó tisztítószerekre. Ezek az összetevők különösen veszélyesek, mert akár halálosan mérgező gázok is felszabadulhatnak belőlük, ha egymással vagy ha olyan, elsőre ártalmatlannak tűnő szerrel, mint például ecettel keverd őket össze. Mindig legyél óvatos, és ha csak egy kicsit is bizonytalan vagy egyes szerekben, inkább ne is használd azokat.

Nem biztos, hogy elsőre eszedbe jutna, de a tisztítószereket akár indirekt formában is össze lehet mixelni. Hogy mire gondolunk? Arra, amikor például ugyanazon a felületen először egyik szert, rögtön utána pedig egy másikat használsz. Ebben az esetben a használat előtt mindig ellenőrizd mindkét termék összetevőinek listáját és bizonyosodj meg róla, hogy nem tartalmaznak olyan összetevőt, amelyek egymással keverve veszélyes reakcióba léphetnek. Továbbá, az első szer használata után minden esetben töröld át a felületet nedves törlőkendővel, hogy eltakarítsd annak maradványait, mielőtt ugyanazon a felületen a második szert is használnád.

Tudj meg minél többet a tisztítószerekről!

  • Tanulmányozd a használati útmutatót: a használati és biztonsági utasítások minden esetben megtalálhatóak a termék eredeti csomagolásán. Ha az apró betű miatt az információ nehezen olvasható, akkor irány az internet, ahol ezeket az információkat szintén megtalálhatod.
  • Összetevők listája: a termék összetevői szintén minden esetben megtalálhatók a csomagoláson, vagy akár az interneten is. Bár nehéz lehet az összetevők nevének értelmezése, a legfontosabbak, amikre figyelni kell: a nátrium-hipoklorit, az izopropanol, illetve az ammónium-hidroxid. Ezek minden esetben szerepelnek az összetevők között, ha a termék klórt, izopropil-alkoholt, vagy háztartási ammóniát tartalmaz. Nem lehet elégszer ismételni: ezeket az összetevőket nagyon veszélyes keverni, ezért legyél nagyon óvatos, ha olyan terméket használsz, amely ezek bármelyikét tartalmazza.
  • Biztonsági adatlap: a gyártónak minden vegyi anyag esetében el kell készítenie és közzé tennie ezt a dokumentumot, amely tartalmazza az adott szerrel kapcsolatos összes lényeges információt. Ezek a termékhez általában nincsenek mellékelve, de online könnyedén megtalálhatók.
  • Okos címke: habár hazánkban is indultak hasonló kezdeményezések, olyan kiterjedt termék-adatbázis még nem készült, mint egyes nyugati országokban, ahol élelmiszerek, italok, személyes higiéniai, illetve háztartási, valamint a kisállat gondozási termékek ezreinek a részletes adatai érhetők el online könnyedén.
A mérgezés tünetei

Ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalod magadon, azok súlyosságától függően azonnal hívd a háziorvost vagy a mentőket:

  • ha egy szer lenyelése, vagy belélegzése égő érzést, irritációt okoz a szájban, vagy a torokban, illetve köhögés, fulladás tünetei jelentkeznek.
  • ha a termék szembe kerül és égő érzést, irritációt okoz.
  • ha a termék a bőrre kerül és égő, viszkető érzést okoz, vagy felhólyagosodik.

A leggyakoribb hibák takarítás közben, melyek csak koszosabbá teszik az otthonod: