A szomszédom szerint most kipusztul az emberiség, de mi ketten túlélhetjük

szomszéd,gang
Forrás: Fortepan / Dobóczi Zsolt, 1968

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

P

Piroska a karantén első heteiben felajánlotta a szomszédjának, hogy bevásárol neki. Aztán valahogy furcsa irányt vett a beszélgetés. Hogy milyet? Elmeséli.

Béla bá kedves ember. Kettővel mellettem lakik. Néhány héttel azután, hogy ideköltöztem, megállított a lépcsőházban, és – ordítva, mivel nagyothall – megkért, hogy délutánonként ne hallgassak zenét a lakásomban, mert ő olyankor szundít. És zavarja. Délelőtt meg ne porszívózzak, mert olyankor még az ágyában pihenget. És az is zavarja. Két héttel később azt szerette volna, hogy a biciklimet tüntessem el a gangról, mert amikor bevásárlásból érkezik haza, nem fér el mellette kényelmesen. Egy hónap múlva viszont egy tálca sütit hozott: gondolom, a gesztussal jelezte, hogy – mivel szó nélkül teljesítettem a kéréseit – ezentúl a lakóközösség teljes értékű tagjának tart.

Az elmúlt években ritkán zavartuk egymás életét. Amikor azonban elérkeztek a nehéz idők, gondoltam, mindenképpen szólok neki, hogy bármikor átvállalom helyette a bevásárlást. Úgyhogy becsengettem.

Nagyon örült nekem. Nem volt könnyű meggyőzni, hogy inkább ne invitáljon be a lakásába, és a kezét se nyújtsa, mert veszélyt jelentek rá. Kihozta a sámliját a gangra, leültünk az ajtónk elé. Faggatni kezdett, mit szólok ehhez az egészhez, mit gondolok, honnan jött, mit akar, és hová tart ez a vírus. Inkább csak hümmögtem, ő viszont alig várta, hogy magvas gondolatait megoszthassa.

Kiderült, igen gyakran néz tévét, sőt, netet is olvas, és Facebookozik. Azért osztja meg velem a felfedezéseit, mert kedvel, és szeretné, ha az én szemem is felnyílna. Amit most elmond, azt en bloc nem hallotta sehol, számtalan apró információmorzsából rakta össze. Arról lenne szó, hogy rájött: ez az egész vírusmizéria egy új világ kezdetének a kapuja. A régi most véget ér, mert néhány hónapon belül az emberiség több mint háromnegyede kipusztul, és csak néhány csoport, család, klán éli túl a megpróbáltatásokat. A túlélők között ott lesznek a gazdagok (nyilván), a gyerekek (mert rájuk kevésbé hat a vírus), és az ügyesek. Na, ilyen például ő is. Ha szeretném, beavat a titokba, mert a túléléshez nem elég elbújni, aktívnak is kell lenni, és ő értékelné, ha velem együtt maradhatna életben, mert igazán jófej szomszéd vagyok, és az ilyenekkel megéri megosztani a talpalatnyi földet, ami majd megmarad nekünk, túlélőknek.

Köpni-nyelni nem tudtam. Elég érdekes volt a felismerés, hogy a kedves, kicsit habókos úrban tulajdonképpen Charles Manson reinkarnációját tisztelhetem. Jó pár összeesküvés-elméletbe futottam már bele: nehéz ezt elkerülni, ha az ember időről időre a közösségi média felületein keres enyhet a mindennapokra. Olvastam már arról, hogy Bill Gates a járvány okozója, aki mikrocsipeket ültet emberek millióinak fejébe: arról, hogy a vírus valójában biológiai fegyver, amit Kína szabadított az emberiségre, hogy megritkítsa a nyugdíjasokat: hogy az 5G felelős a korona terjedéséért. Az egyik kedves régi ismerősöm március óta teljesen megvadult: önjelölt Messiásként szelekció nélkül oszt meg bármit, ami a koronával kapcsolatos, csodaszerek után kutat, a (vélt) felelősök fejét venné, ha pedig valaki megkérdőjelezi az okfejtéseit, virtuális balhét csap. Ijesztő, de bizonyos mértékben természetes, hogy krízis idején mindenki kifordul önmagából, és a leghajmeresztőbb elméletek is táptalajra lelnek.

De kétségtelenül a szomszédomé volt a legérdekesebb, amit hallottam.

– Mit kell hát tennem, Béla bá? – kérdeztem elszántan. Tapsolni kezdett örömében.

– Nem csalódtam magában! Elmondom a titkot, de ígérje meg, hogy csak az arra érdemeseknek adja tovább!

– Megígérem.

– Fehér kenyér.

– Tessék? – azt hittem, rosszul hallok.

– Fehér kenyér. – ismételte meg hangosabban, elnézően, hogy kettőnk közül eszerint nem csak ő hall rosszul. – Ropogós fehér kenyér, kérem.

Nem tudtam, mit mondjak erre.

– Szóval kenyeret kell ennem mindennap, és akkor megúszom?

Csillogó szemmel bólogatott.

– De nem akármennyit! Napi két kilót! Ebben az esetben szívódik fel megfelelő mennyiségű hatóanyag ahhoz, hogy az ember szervezete kellőképp felkészülhessen ennek a mocsoknak a támadására. Nézze, mit rendeltem!

Bekacsázott a lakásába, és egy vadonatúj kenyérsütővel a kezében tért vissza.

– Hetek óta használom és már tizenöt darab kenyeret készítettem vele! De nincs megállás! Ha eleget legyártok, szétosztom azok között, akik megérdemlik! Magának is hoztam!

És előrántott a háta mögül egy horpadt kenyerecskét.

Nagyon cuki darab volt. Megköszöntem, megígértem neki, hogy nem felejtem az intelmeit, és hazavittem. Még nem tudom, mihez kezdek vele. Talán odaadom a kutyának: így legalább ő biztosan túléli a járványt. Én meg inkább kockáztatok.


A legjobb Netflix-sorozatok a karantén idejére:

Nézd meg a galériánkat>10 kép
A legjobb Netflixes sorozatok karantén idejére
Tovább olvasok
Kép
Évekig nem szeretkeztünk a feleségemmel… de aztán újra egymásra találtunk

Hosszú és fájdalmas volt a küzdelem, de megérte. István elmeséli, hogyan találták vissza az intimitáshoz hosszú évekig tartó szexmentes időszak után.

Kép
Mit jelent, ha azzal álmodsz, hogy terhes vagy?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kép
A koronavírus-tanév első hónapja egy tanár szemszögéből

Milyen a legeleje ennek a furcsa, szabálytalan 2020-as tanévnek? Egy tanár beszámolója.

Kép
A testével védte a gyerekeket a nekik rohanó autótól a dada

A lopott autót vezető ismeretlen férfi ezután elmenekült. Az asszonyt a környezete mindig is „rendkívül védelmezőnek” ismerte.

Kép
Hogyan kell mikróban jófajta tojásételeket készíteni?

A mikrohullámú sütő a barátunk. Nem kell tőle félni. Tojásételek elkészítéséhez is kiváló.

Kép
Colin Firth meleg szerelmi drámában tér vissza

Nem túlzás azt mondta, hogy az év legromantikusabb drámáját fogjuk kapni Stanley Tuccitól és Colin Firthtől, akik középkorú meleg párt fognak alakítani.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 25.: a Mérlegek várakozásainak megfelelően alakulnak az ügyeik, a Skorpiók több fronton igyekeznek helyt állni

A hét utolsó munkanapján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, izgalmas üzeneteket találsz ugyanis az egyes csillagjegyek alatt!

Kép
Apa vagy anya csinál karriert?

„Sajnálom, de a feleségem beosztása miatt nem fogadhatom el ezt az állást!” Csak provokálok. Ez a mondat nem így hangzott el. Hanem fordítva.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem