A jelen válaszai a jövő problémáira - Avagy környezettudatos megoldások a fenntarthatóbb jövőért

Borítókép: A jelen válaszai a jövő problémáira - Avagy környezettudatos megoldások a fenntarthatóbb jövőért Forrás: Samsung Magyarország
Alternatív környezettudatos ötlettel, a chipses zacskók kreatív és praktikus újrafelhasználásásával vihették haza a fődíjat a nyírségi diákok a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A harmadik alkalommal megrendezett versenyen 12-18 éves tanulók mérték össze projektjeiket a közösség, a fenntarthatóság és a jövő oktatása kategóriákban.

Az elfogadás erősítése, a megújuló energiaforrások innovatív felhasználása vagy éppen a különböző prevenciós módszerek kidolgozása. Csupán néhány azok közül a témák közül, amelyek a jövő generációjának fiataljait talán a leginkább foglalkoztatják. A Samsung és az EdisonKids 2023-as Megoldások a holnapért kihívására az ország 123 iskolájából, összesen 559 diák jelentkezett, hogy tanáraik bevonásával egy-egy a fenntarthatóság, a jövő oktatása vagy a közösség kategóriában bemutatott problémafelvetéssel és megoldási javaslattal induljanak a versenyen. Az immáron harmadik alkalommal meghirdetett kezdeményezés népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint hogy a tavalyi évhez képest dupla annyi csapat várta a szakmai zsűri döntését a továbbjutásról és hogy idén ők lehessenek a jövő feltalálói és vállalkozói.

A szakmai zsűrinek minden eddiginél nehezebb dolga volt kiválasztani azt az 50 csapatot, akik megkapták a lehetőséget, hogy a második fordulóig elsajátíthassák azt a tudást, amellyel ötleteiken tovább dolgozva versenyezhetnek a továbbjutásért. A forduló végén videós és írott anyag formájában mutatták be megoldásaikat a szakértő zsűrinek, a tét pedig nem kevesebb volt, mint a legjobb 8 csapatba jutás.

Forrás: Samsung

"69 csapattól érkezett a jövő oktatása témakörben bemutatott problémafelvetés és megoldási javaslat, 54 csapat a fenntarthatóság, 41 csapat pedig a közösség kategóriában prezentálta ötleteit. A beérkezett pályamunkák mind azt mutatják, hogy a fiatalok érzékenyek a társadalmunkat, környezetünket érintő problémákra és megvan bennük az a kreativitás, valamint tettrekészség, ami elengedhetetlen egy élhetőbb jövő megteremtéséhez” – mondta el Samu Zsófia, a Samsung Magyarország kommunikációs vezetője.

A legjobb nyolcas

A második fordulóban a legjobb nyolc közé budapesti, békéscsabai, kiskunhalasi, napkori és szászvári versenyzők jutottak be, akik a Momentán Társulat személyes prezentációs tréningjén gyakorolhatták a meggyőző előadás fortélyait, valamint a további workshopokon a startup világ rejtelmeibe is beleshettek. Az elmúlt hónapokban a Samsung és az EdisonKids szakértői mentorként dolgoztak a diákokkal a projekteken, melyek sokszínűsége bemutatta a fiatalok széleskörű érdeklődését és kreatív gondolkodását a technológiai fejlődés, a tudatosság és a közösségi élet terén.

„A Megoldások a holnapért program első két éve során rengeteg tapasztalattal és visszajelzéssel gazdagodtunk, az online tanulási platform kialakítása is többek között ennek köszönhető. Szeretnénk lépést tartani a jövő generáció igényeivel és oly módon biztosítani számukra a képzéseinket, amellyel könnyedén, mégis hatékonyan indulhatnak el a jövőtervezés és a kreatív problémamegoldás útján. A virtuális platformon elérhető képzési anyagok bármikor a rendelkezésükre állnak, ami segít abban, hogy a csapatok saját tempójuknak megfelelően dolgozhassanak tovább ötleteiken ” - mondta el Veres Rita, az Edisonplatform vezetője.

Forrás: Samsung

A június 3-án, a Néprajzi Múzeumban megrendezett döntőn prezentáló csapatok olyan társadalmilag fontos kérdésekre keresték a megoldást, mint a tanulmányi értékelési rendszer megújítása, a történelemoktatás gamifikációja, a sajátos nevelési igényű tanulók integrációja mentorhálózat segítségével, a pályaválasztás digitalizációja vagy az oktatási intézmények és az önkéntes támogatók összekapcsolása.

Kíváncsi vagy a 3 dobogós csapat fantasztikus, díjnyertes ötletére? Leesik az állad, ha megismered a találmányukat!

Még nincs vége!

Az ötletelésnek azonban itt még nincs vége, ugyanis a bemutatott megoldások egy vállalkozás alapkövét jelenthetik, a versenyzők közül többen tervezik, hogy minél hamarabb piacra lépjenek termékükkel, elképzelésükkel.

„A Samsung kiemelt célkitűzése, hogy okos digitális megoldásokkal és fenntartható technológiai vívmányokkal mindenki számára szebb jövőt építsen. A legjobb megoldásokat megtalálni mindannyiunk közös érdeke, ezért is hiszünk a tehetséggondozás erejében, támogatjuk a fiatal generációt, a feltörekvő feltalálókat, vállalkozókat és kutatókat – mondta el Samu Zsófia, a Samsung Magyarország kommunikációs vezetője. – A Megoldások a holnapért kihívás valódi szívügyünk, hatalmas büszkeség számunkra, hogy idén harmadszorra indíthattuk el az EdisonKids-dzel. Nagyszerű látni, ahogyan egy gondolatcsírából jövőformáló ötletek bontakoznak ki, valamint a mentorként résztvevő kollégáinkat, akik gyermeki lelkesedéssel vetik bele magukat a projektekbe. Kíváncsian várjuk, hogy az ötletek, hogyan fejlődnek tovább, és hogy a program során megszerzett új kapcsolatok, miként segítik a diákokat a munkájuk folytatásában.”