6 furcsa babona a nagyvilágból, amikben sokan hisznek: Indiában nincs körömvágás lefekvés előtt!

Borítókép: 6 furcsa babona a nagyvilágból, amikben sokan hisznek: Indiában nincs körömvágás lefekvés előtt! Forrás: pexels/David Bartus
Az emberi természethez hozzátartozik, hogy szeretnénk irányítani, de minimum megérteni a történéseket. A babonának mindig is volt helye az életünkben, nemzettől és korszaktól függetlenül, mert biztonságot adó érzés azt gondolni, hogy olyan eseményeket is uralhatunk, amik valójában nagyobbak nálunk.

Aki babonás, azt gondolja, hogy van hatása a szerencsére, vagy épp a szerencsétlenség elkerülésére. De mi is a babona? Egy irracionális vagy hamis hiedelem, ami a szerencsére, illetve a balszerencsére, mint általunk irányítható történésekre tekint.

A covid óta több lett a babonás szokás

Szakértők szerint a covid növelte a babonás hiedelmek elterjedését, ami nem meglepő, hiszen a történelem során akkor voltak leginkább babonásak az emberek, amikor bizonytalannak érezték a körülményeket. Mivel idővel az emberek egyre több mindent értettek meg a világból, egyre nagyobb lett a tudásuk, a babonás hiedelmek visszaszorultak, de teljesen talán soha nem fognak megszűnni. Nekünk, magyaroknak is rengeteg babonánk van, és nem egy hasonlít más nemzetek hiedelmeihez.

Japán

Japánban például nem mindegy, milyen napokon engednek haza a kórházból, ugyanis vannak szerencsés és szerencsétlen napok, így a betegek – ha van rá módjuk – inkább úgy időzítik a hazamenetelt, hogy az ne keresztezze a szerencséjüket.

India

Indiában lényeges az is, hogy mit csinálsz lefekvés előtt. Kifejezetten rossz ómen alvás előtt körmöt vágni. Ennek eredete valószínű azokból az időkből származik, amikor még nem volt mindenhol áram, sem megfelelő eszköz a körömvágáshoz, így sem higiénikus, sem biztonságos nem volt este kísérletezni ezzel a művelettel.

Forrás: pexels/Meruyert Gonollu

Kenya

Kenyában van egy nagyon hasonló babona, mint itthon: úgy tartják, hogy ha viszket a bal tenyerük, pénz áll a házhoz. De náluk vigyázni kell arra, hogy még véletlen se vakarják meg a tenyerüket, mert azzal a pénzt is kikaparhatják.

USA

Szintén hasonlóan az itthoni babonához, az USA-ban is gyakran találkozni a kényszeres kopogtatókkal. Vagyis, amikor mondunk valamit, ami még nem száz százalékosan biztos, és hogy ne is kiabáljuk el, lekopogjuk – alulról, a balkéz középső ujjával, háromszor. Ez a fához kapcsolódó babona vélhetően az európai templomba járóktól eredhet, akik gyakran megérintettek olyan fát, amelyről az egyház azt mondta, hogy a keresztről származik.

Egyesült Királyság

Ennél sokkal komolyabb és nem egy országot érintő hiedelem a menstruációs vérhez kapcsolódik. Több kultúrában tisztátalannak tartják a menstruáló nőket, és gyakran embertelen körülmények között különítik el őket a menzesz idejére, miközben nem érintkezhetnek a családjukkal sem. Régen ugyan, de még az Egyesült Királyságban is sokáig tartotta magát az a hiedelem, miszerint, ha egy menstruáló nő hozzáér a tejhez, azt már nem lehet felhasználni vajkészítéshez.

Dél-Korea

Dél-Koreában többek között egy olyan babona él, ami szerint nem szabad bekapcsolt ventilátor mellett aludni, mert többé már nem ébred fel az, aki ezt megkísérli. Ha ésszerű magyarázatot szeretnénk rá találni, talán a hipotermiától, azaz a kihűléstől félhettek régen, de sok koreai a mai napig nem alszik el működő ventilátor mellett.

Galériánkra kattintva pedig néhány olasz babonát ismerhetsz meg!