A férjem válni akar, és én nem kérdezem, miért

A férjem válni akar, és én nem kérdezem, miért

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Ú

Úgy jött be a kertkapun, mint egy átutazó, aki ezután nem jön soha többé. A kávé az asztalon várta, úgy készítettem el, ahogy szereti: kevés tejjel, sok cukorral. Farmert viselt, egy metálzenekar képe díszítette a pólóját, a haja frissen volt zselézve. Legalább húsz kilót fogyott és tíz évet fiatalodott. Nekem ebből még nem sikerült semmi.

Kihagytuk az udvarias puszit, a kézfogást, és két méterre ültünk egymástól anélkül, hogy ezt külön megbeszéltük volna. Úgy tűnt, sokmindent még mindig ugyanúgy gondolunk, például azt is, hogyan illik távolságot tartani 2020 tavaszán. A bájcsevejt rövidre zártuk. Hogy vagy, jól, és te, én is. Aztán feltettem a kérdést.

- Akkor szeretnél elválni?

- Igen.

- Biztos vagy benne?

- Igen.

- Oké.

És mást nem is kérdeztem. Ennyi volt. Nem akartam magyarázatot, nem akartam további halasztást (pedig használhattam volna a vészhelyzetet ürügyként), és nem bámultam rá hosszasan, könnyekkel a szememben, ahogy egy hollywoodi melodrámában szoktak nézni az elhagyott nők.

Már egy éve külön éltünk. Ő költözött el tavaly márciusban, azt mondta, a kapcsolatuk kihűlt, és képtelen ebben a hamukupacban tovább fuldokolni. Akkor még kérdeztem. Sőt könyörögtem. Sőt vádaskodtam, sírtam, rimánkodtam. Egy évet adjunk magunknak, kérlek, addig ne váljunk el. Meglátjuk, hogyan működik az életünk a másik nélkül. Dönthetünk azután is.

Beleegyezett.

Olvasd el ezt is!

Hónapokig reménykedtem, hátha visszatér. Magamat vádoltam, számba vettem, mi mindent rontottam el tizennyolc év alatt. Átmentem a gyászfolyamat fázisain: voltam dühös, szomorú, depressziós és frusztrált, az átmeneti derűs időszakokban elfoglaltam magam munkával, olvasással, társas programokkal. A gyerekek felnőttek, dolgoztak, nem voltak már közös szülői feladatok. Semmilyen kapcsolatban nem álltunk egymással. Még a Facebookról is töröltem magam, nehogy a profilját nézegessem. Nem kérdeztem, hol lakik, kivel él, nem az én dolgom, gondoltam. És kibírtam valahogy.

The show must go on. Fél év után kezdem magamra találni. Már nem jutott eszembe minden percben. Beiratkoztam zumbára, spanyolul tanultam, egyszer elfogadtam egy randimeghívást is. Felfedeztem az egyedüllétben a méltóságot, nem hiányoztak a viták, a fojtogató esti hallgatások, a körömvágás az ágyban, a szétdobált papírzsebkendők. Lassan múlt az „áldott jó ember”-effektus, csökkent az önvád, és végre olyannak láttam őt, amilyen. A váratlan elhagyás okozta felértékelődés megszűnt.

Mégis: ez az ember a férjem volt. Még mindig szerettem, felértékelés nélkül is, és egy év után is.

De ennyi idő több mint elég annak az eldöntésére, hogy valaki velem akar élni, vagy nélkülem. Hogy szeretné-e még egyszer megpróbálni, rendbe hozni a kapcsolatot, vagy az újrakezdést választja. Ezért tettem fel neki a kérdést, és megkaptam a választ. A miért nem számított.

Talán a büszkeségem nem engedte, hogy rákérdezzek, vagy az, hogy rájöttem, semmit sem tehetek azért, hogy megmentsem a házasságomat. És bár szerettem őt, magamat még jobban szerettem, ez az érzés pedig nem engedi meg az embernek, hogy fájdalmas helyzetekben toporogjon. A házasságunk elutasítása az ő döntése volt, nekem „csak” annyi volt a dolgom, hogy összeszorított fogakkal valahogy feldolgozzam. Többé-kevésbé sikerült is.

Ha mégis megkérdeztem volna, miért döntött így, újrakezdődik a beolvasás, a hibáztatás, a kölcsönös vádaskodás véget nem érő folyamata. És akkor a fájdalom is generálódik. Nem akartam ebben újra részt venni. Néha a legrövidebb válasz a legjobb válasz.

Mindketten tovább mentünk az úton, ezúttal külön-külön. A saját utunkon, ami soha többé nem keresztezi egymást.

Tehát csak annyit mondtam, hogy oké, és hogy várom a keresetet, amint a járványnak vége. És megkönnyebbültem.

Tovább olvasok
Kép
Üzenet a jövőbe: A háromgyermekes Dávid megható levele gyerekeinek a koronavírus-járványról

Nem bírtam aludni... Úgyhogy írtam egy rövid levelet a gyerekeimnek a mostani helyzetről, a gondolataimról...

Kép
7 sminktrükk, amivel pillanatok alatt fiatalíthatsz magadon

Alakítsd át a sminkrutinod és varázsolj fiatalabb arcbőrt magadnak!

Kép
“Az Élet lehetőségét meglátni a lehetetlenben, talán ez volt az, ami előre vitt”

Ember. Nő. Barát. Fiatal. Értelmiségi. Jogász. Blogger. Író. Futó (átmeneti szünettel). Gerincvelő sérült. Ezekkel a szavakkal indítja blogját, Dr. Temesvári Orsi, akit 2 és fél évvel ezelőtt, az esti futásból hazafelé jövet baleset ért a zebrán. Elütötte egy autó, melynek következtében súlyos gerincvelő sérülést szenvedett. Hosszú idő, rengeteg, fizikai és lelki munka van Orsi háta mögött, de egy biztos: minden szava erős hittel teli, ami ma már mély gyökerekből táplálkozik, az elfogadásból.

Kép
Napi horoszkóp november 27.: a Mérlegek váratlan eseménnyel szembesülnek, a Bakok régi álmukat valósíthatják meg

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kép
Híres emberek, akik egy rajongójukkal házasodtak össze

Ez minden, amiről egy rajongó csak álmodhat!

Kép
Végre! Itt az első ország, ahol ingyen menstruálhatnak a nők

Skócia az első ország a világon, ahol mostantól ingyenesen lehet hozzájutni a menstruációs termékekhez.

Kép
Így randizzatok otthon, COVID idején

Könnyű azt mondani, más bajom nincs is – üthetnéd el a dolgot. Holott fontosabb, mint valaha, hogy a nehezített körülmények dacára is ki tudjatok szakadni a hétköznapokból. Bár a lehetőségek erősen korlátozottak, némi fantáziával a négy fal közt is simán tető alá tudsz hozni egy klassz randit. Megmutatjuk, hogyan.

Kép
"Anya, megmutatod a micsodádat?"

Tette fel nekem a kérdést nemrég a 4 és fél éves kisfiam, én pedig hirtelen köpni-nyelni nem tudtam. Ami viszont a legnagyobb baj, hogy a meglepettségtől válaszolni se. Rédei Zsuzsanna gyerekpszichológust kérdeztem arról, hogy mit is kellett volna tennem ebben a helyzetben.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem