A férjem válni akar, és én nem kérdezem, miért

A férjem válni akar, és én nem kérdezem, miért

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Ú

Úgy jött be a kertkapun, mint egy átutazó, aki ezután nem jön soha többé. A kávé az asztalon várta, úgy készítettem el, ahogy szereti: kevés tejjel, sok cukorral. Farmert viselt, egy metálzenekar képe díszítette a pólóját, a haja frissen volt zselézve. Legalább húsz kilót fogyott és tíz évet fiatalodott. Nekem ebből még nem sikerült semmi.

Kihagytuk az udvarias puszit, a kézfogást, és két méterre ültünk egymástól anélkül, hogy ezt külön megbeszéltük volna. Úgy tűnt, sokmindent még mindig ugyanúgy gondolunk, például azt is, hogyan illik távolságot tartani 2020 tavaszán. A bájcsevejt rövidre zártuk. Hogy vagy, jól, és te, én is. Aztán feltettem a kérdést.

- Akkor szeretnél elválni?

- Igen.

- Biztos vagy benne?

- Igen.

- Oké.

És mást nem is kérdeztem. Ennyi volt. Nem akartam magyarázatot, nem akartam további halasztást (pedig használhattam volna a vészhelyzetet ürügyként), és nem bámultam rá hosszasan, könnyekkel a szememben, ahogy egy hollywoodi melodrámában szoktak nézni az elhagyott nők.

Már egy éve külön éltünk. Ő költözött el tavaly márciusban, azt mondta, a kapcsolatuk kihűlt, és képtelen ebben a hamukupacban tovább fuldokolni. Akkor még kérdeztem. Sőt könyörögtem. Sőt vádaskodtam, sírtam, rimánkodtam. Egy évet adjunk magunknak, kérlek, addig ne váljunk el. Meglátjuk, hogyan működik az életünk a másik nélkül. Dönthetünk azután is.

Beleegyezett.

Olvasd el ezt is!

Hónapokig reménykedtem, hátha visszatér. Magamat vádoltam, számba vettem, mi mindent rontottam el tizennyolc év alatt. Átmentem a gyászfolyamat fázisain: voltam dühös, szomorú, depressziós és frusztrált, az átmeneti derűs időszakokban elfoglaltam magam munkával, olvasással, társas programokkal. A gyerekek felnőttek, dolgoztak, nem voltak már közös szülői feladatok. Semmilyen kapcsolatban nem álltunk egymással. Még a Facebookról is töröltem magam, nehogy a profilját nézegessem. Nem kérdeztem, hol lakik, kivel él, nem az én dolgom, gondoltam. És kibírtam valahogy.

The show must go on. Fél év után kezdem magamra találni. Már nem jutott eszembe minden percben. Beiratkoztam zumbára, spanyolul tanultam, egyszer elfogadtam egy randimeghívást is. Felfedeztem az egyedüllétben a méltóságot, nem hiányoztak a viták, a fojtogató esti hallgatások, a körömvágás az ágyban, a szétdobált papírzsebkendők. Lassan múlt az „áldott jó ember”-effektus, csökkent az önvád, és végre olyannak láttam őt, amilyen. A váratlan elhagyás okozta felértékelődés megszűnt.

Mégis: ez az ember a férjem volt. Még mindig szerettem, felértékelés nélkül is, és egy év után is.

De ennyi idő több mint elég annak az eldöntésére, hogy valaki velem akar élni, vagy nélkülem. Hogy szeretné-e még egyszer megpróbálni, rendbe hozni a kapcsolatot, vagy az újrakezdést választja. Ezért tettem fel neki a kérdést, és megkaptam a választ. A miért nem számított.

Talán a büszkeségem nem engedte, hogy rákérdezzek, vagy az, hogy rájöttem, semmit sem tehetek azért, hogy megmentsem a házasságomat. És bár szerettem őt, magamat még jobban szerettem, ez az érzés pedig nem engedi meg az embernek, hogy fájdalmas helyzetekben toporogjon. A házasságunk elutasítása az ő döntése volt, nekem „csak” annyi volt a dolgom, hogy összeszorított fogakkal valahogy feldolgozzam. Többé-kevésbé sikerült is.

Ha mégis megkérdeztem volna, miért döntött így, újrakezdődik a beolvasás, a hibáztatás, a kölcsönös vádaskodás véget nem érő folyamata. És akkor a fájdalom is generálódik. Nem akartam ebben újra részt venni. Néha a legrövidebb válasz a legjobb válasz.

Mindketten tovább mentünk az úton, ezúttal külön-külön. A saját utunkon, ami soha többé nem keresztezi egymást.

Tehát csak annyit mondtam, hogy oké, és hogy várom a keresetet, amint a járványnak vége. És megkönnyebbültem.

Tovább olvasok
Kép
5 szín az otthonodban, ami rossz hatással lehet az egészségedre

Otthonunk színeinek megválasztásakor a többségnek általában nem jut eszébe, hogy milyen hatásal tud lenni a szervezetünkre egy-egy szín.

Kép
Híres nők kedvenc szépségápolási szerei 7000 forint alatt

Gyakran irigykedünk a hírességeket elnézve, miközben azt mantrázzuk: oké, de nekik könnyű, van pénzük saját edzőre, plasztikai sebészre, fodrászra, sminkesre, na meg luxusmárkák szépségápolási termékeire. De vajon tényleg minden csak pénz kérdése?

Kép
A hét leggyakoribb hiba, amit egy szobanövény-tulajdonos elkövethet

Fonnyadt a növényed? Szívfacsaró látvány, főleg mostanában, amikor több időt töltünk otthon, mint valaha. Mondanom sem kell: nem érdemes feladni, van megoldás.

Kép
A férjem megmondja a tutit, pedig én csak egy ölelésre vágyom

Tegnap kiborultam egy apróság miatt. A férjem nem értette a reakciómat, és ezen még jobban kiborultam.

Kép
Nem menstruál és eredetileg legénybúcsúkra szánták – mennyi mindent nem tudtunk rólad, Barbie

Évtizedeken keresztül rengeteg vita és pereskedés tárgya volt, mégis közel 60 éve a játékpiac egyik legkelendőbb terméke. Barbie sokkal több annál, mint holmi csinos öntőformából kikerült műanyag. Elmondjuk, miért!

Kép
A férjem és én összejárunk az exférjemmel és a feleségével

Vasárnapi ebéd. „Ideadnád, kérlek, a salátát?” Idill. Tőlem balra a férjem, jobbra a volt férjem. Velem szemben a volt férjem új felesége.

Kép
A férfi, akibe Erzsébet királynő belezúgott Fülöp előtt

Nem Fülöp volt az egyetlen a királynő életében!

Kép
Őrizd meg a magad és a családtagjaid ép elméjét online családi meditációval – októberben indul, és ingyenes

Herczegh Tímea pszichológussal az elmúlt években számos témában készítettem már anyagokat. Tudom, hogy fáradhatatlanul pörög az agya, és biztos voltam benne, hogy az embert próbáló karanténos időszak is valami újra inspirálja majd. És íme: Forgács Eszter pszichológussal közösen kidolgozták a tízhetes online családi meditáció anyagát, amely tavasszal debütált, a siker (és a várhatóan közelgő újabb karantén) pedig ismétlésért kiált.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem