Hosszú útra készültök, de hogy vészeli át a gyerek? 3 játék, amivel gyorsan elrepülnek az órák

Borítókép: Hosszú útra készültök, de hogy vészeli át a gyerek? 3 játék, amivel gyorsan elrepülnek az órák Forrás: Anvesh - Unsplash
Ha már előre rettegsz az utazástól gyerekkel, akkor olvasd el a cikket, és meríts néhány ötletet!

Vannak időszakai az évnek, amikor mindenki útra kel. Ilyenek az ünnepek és a nyár, amikor megindul, aki megteheti és hűs vízpartot keres.

A szülőknek van egy olyan „hobbijuk”, hogy elmennek más helyre, hogy egy új és ismeretlen környezetbe folytassák azt, amit amúgy otthon tennének – azaz vigyázzanak, táplálják és szórakoztassák a gyerekeiket. Ilyenkor akár autóval, vonattal, busszal vagy repülővel indulnak útnak és valószínű, hogy hosszabb távra mennek.

Ismerős a jelenet, amikor amint kikanyarodunk az utcából, a gyerekek már kérdezik is, hogy „Ott vagyunk már?” Vannak, akik könnyebben és vannak olyan gyerekek, akik nehezebben viselik a helyváltoztatással járó kalandokat. Én tisztán emlékszem, hogy amikor én voltam gyerek és elmentünk az unokatesóimhoz – az egyórás útra –, és anyukámmal végig énekeltük az utat. Persze, akkor még se rádió, se kazetta nem volt. Az éneklés mellett nagyon sok játékot is játszottunk, amihez szinte semmi se kellett. Így most, hogy a gyerekeim már nagyobbak, előnynek látom, hogy vannak játékok a tarsolyomba, és tudom őket szórakoztatni egy-egy hosszabb út alatt.

Forrás: Getty Images
Ha képernyőmentes utat szeretnél, mutatunk pár tippet!

Vannak olyan általános szabályok, amiket ha betartunk, és eszerint tervezzük az utat, akkor sokkal könnyebb lesz mind a gyereknek, mind a szülőnek. Ilyen például a több, rövid szünet betartása. A másik, hogy legyen elegendő enni és innivaló. Amennyiben szükséges és hosszabb útra megyünk, akkor érdemes több napra bontani az utazást és egy kis városnézéssel, pihenéssel egybekötni akár. Számunkra fontos, hogy a gyerekek ne képernyőt nézzenek – még ha van is rá lehetőség –, hanem inkább közösen töltsünk minőségi időt, még ha a saját helyzetünket is nehezítjük ezzel.

Amit még érdemes figyelembe venni, ha utazásra indulunk, hogy ha nem szeretnénk az egész házat felpakolni, akkor olyan játékokat válasszunk útitársnak, amik kis helyen elférnek, és amik könnyűek, hiszen az építőkocka-készletet nehezen pakoljuk fel, és az utazás végére nagy valószínűséggel el is hagynánk a felét.

Természetesen mindezt korosztálynak megfelelően kell alakítani. Amíg kisebbek (1-2 éves korig), akkor a legfontosabb, hogy legyen valami a kezükbe, amit tudnak forgatni, nézni, rágcsálni és időnként cseréljük ezeket. A nagyobbakat már többféle módon is le tudjuk kötni és bevonni különféle játékokba.

Forrás: Getty Images

1. Kártyajátékok

Az első kategória a kártyajátékok, amikből nagyon sokféle kapható a piacon, és akár 3 éves kortól is játszhatók. Ma már létezik élet a magyar kártyán túl is – és persze azzal is remek játékokat lehet játszani. A kártya kis helyet foglal, és érdemes olyan paklit választani amiket több féle módon lehet játszani, hogy az egész út alatt kitartson a lelkesedés.

2. Foglalkoztató füzetek

A másik nagy kategória a foglalkoztató füzetek, amiket már akár 3 éves kortól tudnak használni a kicsik. Lehet benne színezni, összekötni, a legtöbben akár már matricákat ragasztani is tud a gyerek, amit valljuk be, mindenki szeret. Ami még nagyon szuper, hogy nemcsak életkornak, hanem érdeklődési körnek megfelelően is tudunk választani.

3. Hordozható kreatív játékok

Van egy nagyon fontos szempont az utazós játékoknál: amellett, hogy kicsi és könnyű, ne legyen olyan, amivel nagyon nagy káoszt tud létrehozni a gyerek. A festés általában nem megoldható, mert nagy helyigénnyel és némi maszatolással jár. De jó tud lenni egy-egy mágneses vagy krétás játék.

Végül, de nem utolsó sorban, vannak olyan „retró” játékok, amikhez nem kell semmi, csak a képzeletünk. Ebben segítségünkre van néhány mai kézműves alkotó, akik megcsináltak egy csokor olyan játékot, amik hasznosak lehetek útközben, és amikor megérkezünk.

Kattintsatok a galériára és válogassatok kedvetekre!