Megvan a tudományos képlet, amellyel kiszámolhatod, mennyi időt bír a gyereked hiszti nélkül

Borítókép: Megvan a tudományos képlet, amellyel kiszámolhatod, mennyi időt bír a gyereked hiszti nélkül Forrás: Getty Images
Melyik kisgyerekes szülő gyomra ne szorulna gyűszűnyi méretűre arra gondolva, vajon megint mikor kapja el csemetéjét a hiszti. Nos, ennek immár vége! Megvan ugyanis az a képlet, amivel akár te is könnyedén kiszámolhatod, pontosan hány perced van addig a pillanatig, amikor kitör a balhé.

Igaz, magát a képletet dr. James Hind, a Nottingham Trent University kutatója arra a szituációra dolgozta ki, amikor autóban ültök és azzal a céllal, hogy meg tudjátok tervezni, aznap hány kilométert tudtok megtenni anélkül, hogy lecsapna a hisztimanó, de érdemes próbát tenni a képlettel és tesztelni a hatékonyságát olyan hétköznapi élethelyzetekkel is, mint a bevásárlás vagy az étteremben ebédelés.

A friss brit kutatás egy matekképlet segítségével mondja meg, hány perc után várható a hiszti a gyerektől az autóban.

A képlet pedig a következő:

T = 70 + 0.5E + 15F – 10S

Dr. James Hind, a Nottingham Trent University kutatója a képletet használva jutott arra a következtetésre, hogy egy átlagos gyerek 70 percet bír ki a kocsi hátsó ülésén hiszti nélkül, de ez elég sok faktor – például a gyerek életkora - alapján változhat, éppen ezért ezek mind szerepelnek is a képletben.

A T maga az átlagos idő, amennyi után egy átlagos gyerek hisztizni kezd, ez Hind nagy számításai alapján 70 perc. A hiszti esélyét minden egyes szórakozással (E) töltött perc csökkenti, ha pedig valamilyen ételt (F), vagy valamilyen rágcsát vagy finomságot kap a gyerek, az kapásból 15 perccel kitolhatja a hiszti kezdetét. Az viszont csak ront a helyzeten, ha testvérekről (S) beszélünk, ilyen esetben 10 perccel előbb jöhet a nagy összeomlás.

Hind 2000 szülő válaszából állította fel a fenti képletet. A kutatás során egyébként olyan rendkívül hasznos információkat derített ki, mint hogy egy átlagos úton először 32 perc után hangzik el a rettegett „Ott vagyunk már?!” kérdés, ami átlagosan még legalább négyszer ismétlődik (természetesen minél nagyobb táv megtételére vállalkozunk, annál gyakoribbá válik és egyre kevesebb időközönként hangzik el újra meg újra).

Hind szintén kiderítette, hogy a hiszti legfőbb okozója a szülők szerint az unalom (68%-uk mondta ezt), az okok közül ezt az út hossza (62%) és a gyerek éhségszintje (57%) követi. A tanulmány ezek alapján megállapítja, hogy két gyerek rágcsa és bármiféle szórakoztatási lehetőség nélkül 40 perc alatt jut el a teljes összeomlásig. A kisebb megállók viszont újraindítják a hisztiméter óráját, ezzel tehát simán ki lehet cselezni a gyerek többségét a tanulmány szerint.

Via Sky News, Telex

Ha már kitört a hiszti, te hogy viselkedsz? Mutatjuk, mit nem ajánlatos bevetni egy szülőnek ebben a szituációban!