Családi nyaralást terveztek? Irány Málta, a Földközi tenger rejtett kincse!

Borítókép: Családi nyaralást terveztek? Irány Málta, a Földközi tenger rejtett kincse! Forrás: Shutterstock/Máltai Idegenforgalmi Hivatal
Kristálytiszta tenger, sziklás partok, aprócska homokos öblök, évente legalább 300 napsütéses nap, 7000 év történelem, számos látni és felfedeznivaló, mediterrán hangulat, rengeteg program, forgatagos ünnepek. Ezt kínálja Málta, mindössze kétórányi repülőútra hazánktól.

Miért pont Málta? Erre ezer okot is fel tudnánk sorolni, de kezdjük csak az egyik legfontosabbal: a festői természettel, a tengerrel, a napsütéssel! A máltai szigetek – Málta, Gozo és Comino - nagyszerű nyaralóhelyek a családok számára. Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Máltán nincs hiány strandokban: a maximális felszereltségű, minden igényt kielégítő üdülőközpontoktól a csendesebb, érintetlen partszakaszokig mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelőt. Ráadásul a máltai szigetek idén már 11 kékzászlós stranddal büszkélkedhetnek, melyek bármelyikén garantált a tökéletes strandélmény.

Homokos strandra vágytok? Akkor ideális lehet Ghajn Tuffieha és a Golden Bay (Arany-öböl) a sziget nyugati végén vagy a Gozo szigetén található Ramla-öböl hatalmas, vörös homokos strandjával és a fölötte elnyúló hegyek látványos panorámájával. Némileg félreesőbb hely a Paradise-öböl Cirkewwához közel, ahol snorkelezhettek, hétvégén pedig – amikor a hely átalakul egy hatalmas party helyszínévé- fergetegeset bulizhattok. Ha a leghosszabb egybefüggő homokos partszakaszt keresitek, Mellieha-nál a Ghadira Bay a ti helyetek! Arra azonban számítsatok, hogy Málta elsőszámú kékzászlós strandja nyáron igencsak zsúfolt.

Forrás: Máltai Idegenforgalmi Hivatal
Golden Bay

Ha inkább érintetlen partokra vágytok, keressétek fel a sziget déli részén található Marsaxlokk-öblöt! Gyönyörű ez a táj, amelynek sikerült elkerülnie a körülötte terjedő urbanizációt.

Két további csodás, sziklás fürdőhely található Málta testvérszigetén, Gozón: Qbajjar és Dwejra. Dwejra a néhai Azúr Ablakról volt híres, amit sajnos az erózió és a tenger néhány éve elpusztított. Ám a mély, kristálytiszta víz a mai napig fantasztikus búvárkodást ígér. Ráadásul ezt a lélegzetelállító helyszínt a George R. L. Martin-féle regényfolyamból készített Trónok Harca-tévésorozatban is megörökítették.

Forrás: Máltai Idegenforgalmi Hivatal
Marsaxlokk-öböl

Comino Kék Lagúnája szintén több film színhelyéül szolgált már, legutóbb a Trója című eposzban. Nem véletlenül: igazi tengeri paradicsom ez, ahol lenyűgöző, sziklás és homokos részek váltják egymást a fehér homokkal megágyazott türkiz lagúnát körülölelő vékony tengerparton.

Forrás: Máltai Idegenforgalmi Hivatal
Comino

Ha titeket nem csak a tenger vonz, de fontos az is, hogy a kiszemelt úti cél történelmi és kulturális látnivalókban is bővelkedjen, akkor ugyancsak Málta a ti helyetek! Mert a sziget nem csak a napfény és a tenger szigete, gazdag történelmének - amely évezredekre nyúlik vissza – köszönhetően számos lehetőség adódik városnézésre és felfedezésre is: őskori templomok, római romok, középkori várak és fallal védett városok, félelmetes erődök, csodálatos templomok és útmenti kápolnák, csak néhány a történelmi látnivalók közül, amelyeket érdemes megtekinteni. A szigeten egész évben egymást érik a különböző történelmi korokat idéző utcai felvonulások, zenés ünnepek, tűzijátékok. A legismertebbek az ún. festák. A sziget kora tavasztól késő őszig ezektől hangos, a templomok nagy száma miatt nincs olyan hétvége, hogy valamelyik templom ne tartaná védőszentje ünnepét.

Forrás: Máltai Idegenforgalmi Hivatal
Valletta

A szigeteken járva nem csak a főváros – az UNESCO világörökségi védelem alatt álló- Valletta utcáit, házait vagy a Nagymesterek Palotáját ismerhetitek meg, de felfedezhetitek Málta ősi múltját, földalatti kultikus világát, a világhírű Hypogeumot vagy a megalitikus templomokat. Az időuzatásból nem maradhat ki Málta egykori fővárosa Mdina sem, melynek hajdani elővárosában i.sz. 60 környékén Szent Pál gyógyított és térített. Gozon járva Kalüpszó nimfa barlangja és a sólepárlók nyújtanak majd az egész család számára felejthetetlen élményt. A Kék Barlangban csónakázva pedig megcsodálhatjátok a tiszta vízben kirajzolódó korallokat és Valletta mellett behajózhatjátok a Földközi-tenger legnagyobb természetes kikötőjét, a Grand Harbourt.

Forrás: Máltai Idegenforgalmi Hivatal
A Kék Barlang
TOP 10 látnivaló Máltán, ha gyerekekkel utaztok

Fort Rinella: Málta legélőbb múzeuma, ahol késő XIX. századi, viktoriánus katonai ruhába öltözött vezetők kísérik végig a látogatókat egy bemutatóval egybekötött erődtúrán.

Saluting Battery: Az ún. „Üdvözlő üteg” Málta talán leglátogatottabb programja. Valletta egyik legismertebb nevezetességénél a Felső Barrakka kertnél (lenyűgöző kilátással a Nagy Kikötőre és a környező erődökre) találhatók a világ talán legrégebbi, még ma is működőképes ágyúi.

Ta' Qali kézműves falu: a mintegy 105.000 m2-en Málta hagyományos kézműiparának legjavát gyűjtötték össze. Találkozhattok itt csipkeverőkkel, üvegfúvókkal, ezüstművesekkel, ékszerészekkel, fazekasokkal, ötvösökkel, kőfaragókkal!

The Limestone Heritage: Málta vibráló történelmét ünnepli ez a kőbevésett múzeum park. A kőfejtőből kialakított díjnyertes attrakciónak egy igazi tradicionális máltai falu ad otthont.

Captain Morgan Cruises: A 90 perces öbölhajózás során nemcsak a Nagy Kikötő látnivalóival, de Málta történelmének főbb eseményeivel is megismerkedhettek.

Malta National Aquarium: A Szent Pál-öbölhöz közeli Qawra település tengerparti sétányáról nyílik a máltai akvárium, ahol megismerhetitek a Földközi-tenger Málta körüli, vízalatti élővilágát.

Mediterraneo Marine Park: Úsztatok már delfinekkel? Ha nem, itt megtehetitek! De fóka- és papagájbemutató és más érdekes programok miatt is érdemes ellátogatni az élményparkba.

Playmobil Funpark: A neves játékgyár máltai egységébe akár be is mehettek gyárlátogatásra, de a mellette található élményparkot és játszóteret se hagyjátok ki!

Popeye Village: Az egykori Popeye film forgatási helyszíne ma egy szabadtéri szórakoztató park, ahol eredeti díszletek, show műsorok, éttermek, medencék, ugrálók és egyéb játékok várnak rátok.

Splash & Fun Water Park – A Mediterraneo Marina Park szomszédságában található csúszdaparkban az önfeledt szórakozásé a főszerep. Mindenképpen próbáljátok ki!

Kedvet kaptatok egy máltai nyaraláshoz? Akkor nézzétek meg a repülőjáratokat Máltára ezen a linken!