JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

5 eldugott, álomszép kis öböl Horvátországban, ahol homokos tengerpart vár

Borítókép: 5 eldugott, álomszép kis öböl Horvátországban, ahol homokos tengerpart vár Forrás: Getty Images
Horvátország nem véletlen szerepel a magyar turisták legkedveltebb úti céljai között, de a legnépszerűbb látnivalókon túl tisztában vagy a régió rejtett kincseivel is? Most listába szedtünk 5 gyönyörű és eldugott helyszínt, ahova nem egyszerű eljutni, viszont abszolút megéri, mert a türkizkék tenger társaságában mesébe illő helyszíneken pihenheted ki magad.

A Horvát Adria, azaz a horvát tengerpart szigeteinek száma csaknem 1200, szigetpartjainak hossza pedig meghaladja a 4000 métert. A legnagyobb és legismertebb szigetek közé tartozik Krk, Cres, Dugi Otok és Rab, de több lakatlan szigettel is találkozhatsz az országban. Mi most azokat a rejtett kincseket vettük górcső alá, amelyekről talán kevesebbet hallottál, pedig mindenképpen megérnek egy látogatást.

5 álomszép horvát tengerpart

Pasjača strand – csoda a sziklafalak között

Ha igazán tiszta vízre vágysz, akkor vedd fel az úti célok listájára Dél-Dalmácia azon partszakaszát, ahol a sziklák között megbújva találod a Pasjača strandot. Az öböl mindössze félórás autóútra található Dubrovniktól és tíz percre Cavtattól. A Pasjača strandot a Konavle-sziklák falába vájt meredeken úton és lépcsőkön keresztül lehet megközelíteni, így gyerekekkel nem ajánlott. Ha megérkeztél, a látvány mindenért kárpótol: csodálatos homokos-kavicsos tengerpart és türkizkék tenger fogad.

Forrás: Unsplash / Akos Santa
A sziklákkal ölelt Pasjača strand a horvát tengerpart egyik éke.

Stiniva-öböl – Európa legszebb strandjával

Vis szigetének neve sokaknak ismerős lehet, és 2016 óta talán már a Stiniva-öböl sem annyira rejtett kincs, mert a European Best Destinations szavazása alapján elnyerte az Európa legszebb strandja címet. Az élményért azonban meg kell küzdeni, mert Zuzec faluból egy meredek és keskeny ösvényen átvezető hosszú túrával tudod megközelíteni, vagy ha a könnyebb utat választanád: a Rukavac-öböl felől a taxihajók egyikével. Sziklás partszakasz, kristálytiszta víz, fehér homok és fehér kavicsok – a táj tényleg festői, szerintünk mindenképpen megér egy kirándulást!

Forrás: Unsplash / Pero Vojkovic
A mesés Stiniva-öböl

Sahara Beach – ahova akár ruha nélkül is érkezhetsz

Horvátország másik gyöngyszeme Rab-sziget több érintetlen területtel is rendelkezik, amelyek között egyaránt találhatsz homokos, kavicsos vagy sziklásabb partszakaszt és strandokat. A szigetre hajóval vagy komppal is érkezhetsz Stinicából. A sziget büszkélkedik a legekben: itt találhatod Horvátország egyik legnagyobb homokos strandját, a Paradicsom-partot, és a legnagyobb nudista strandot, a Sahara Beachet is. A hatalmas patkó formájú, viszonylag elszigetelt homokos strand egyetlen hátránya, hogy az öböl vize igen sekély, így hosszan kell a tengerben sétálnod, hogy legalább a térded fölé érjen a vízszint.

Forrás: Getty Images
A nudisták kedvence: Sahara Beach

Lastovo – rejtett kincsek a víz felett és alatt

Dalmácia déli részén található Lastovo apró szigete, amely nemcsak gyönyörű partjáról, hanem természeti és történelmi értékeiről is híres és Splitből komppal könnyen megközelíthető. Az öböl búvárkodásra is tökéletesen alkalmas, mivel a történelmi emlékek nemcsak a víz felett, hanem alatta is rejtőznek: a mélyben hajóroncsok és titkos kincsek nyomába eredhetsz, ahol olyan érzésed támadhat, mintha egy víz alatti múzeumba kerültél volna. A telefont és a laptopot viszont nyugodtan hagyd otthon, mert a szigeten nemhogy WiFi-t, térerőt sem találsz majd.

Forrás: Unsplash / Anjuta Jankovic
A történelmi kincsekben gazdag Lastovo szigete

Prapratno – úszkálj a félsziget rejtett öblében!

A Horvátországban található homokos strandok egyik legnagyobb hátránya, hogy a víz olyan sekély, hogy nem alkalmasak úszásra. A Pelješac-félsziget rejtett öblében található Prapratno a kivétel erre, amely kietlenebb területen fekszik, a legközelebbi város csaknem öt kilométerre van, viszont pont ezért kevesebben járnak a környéken, így zavartalanul élvezheted a nem mindennapi látványt.

Forrás: Getty Images
Meseszép Prapratno

Forrás 1., Forrás 2., Forrás 3.

Galériánkra kattintva megismerhetsz még további 5 szuper helyet Horvátországban!