Nők a vitorlánál

Borítókép: Nők a vitorlánál Forrás: pixabay.com
„Most mutassa meg, mit tud! De legalább olyan szépen csinálja, ahogy a hölgy!” A vitorláshajó-vizsgán mondta ezt a vizsgabiztos a nálam - ránézésre - bennfentesebbnek tűnő fiúnak, és közben rám mutatott. Mit tagadjam, életem egyik sikerpontjának könyvelem el a pillanatot (és nem, a vizsgáztató cseppet sem volt ironikus).

A vitorla és én

A rokonságom komolyan vonzódik a vízhez és a vitorláshoz. Unokatesóm, Méder Áron 2006 és 2009 között egy aprócska hajóval kerülte meg a Földet, de rajta kívül másik unokatestvérem és apám is gyakran vitorlázik (vitorlázott). Viszont az első nő én vagyok, aki a családból megszerezte a vitorláshajó- és kisgéphajó-vezetői engedélyt. Megtanultam Palstek-csomót kötni, halzolásnál elkerülni a felém csapódó bumot, kikötni, nagy szélben biztonsággal partra manőverezni. Egész jól ment, tényleg. Sajnos azonban úgy hozta az élet, hogy a sikeres vizsga óta egyszer sem használtam a jogsimat. De legalább elmondhatom, hogy van.

Ezért is örültem nagyon, amikor elolvastam a sajtóhírt a 4Ladies Cup-Hungary-ről, még ha messze nem vagyok már olyan tudás birtokában, hogy benevezzek. Ez ugyanis az első, csakis női csapatok számára létrehozott nemzetközi, nagyhajós pályaverseny a Balatonon, melynek lényege, hogy 20 perces, rövidpályás futamokon, azonos típusú hajókkal, csak négy, vagy öt fős csapatok versenyezhetnek.

A versenyre még most is várják a jelentkezéseket! Maximum 25 csapat nevezését tudják fogadni, hiszen csak így garantálható, hogy a 3 nap során minden egyes csapat egyenlő esélyekkel induljon.

Honnan jött a verseny ötlete?

Erről a Westend-beli Tejmadárban rendezett sajtótájékoztatón Sabján Annamária, a 4LadiesCup-Hungary megálmodója beszélt.

“Gyerekkorom óta vitorlázom, de tengeren 15 éve kezdtem, és mint kapitány úgy éreztem, ‘Milyen vagány, hogy csak nőkkel indulunk el a versenyen!’. Akkor természetesen férfiak ellen vitorláztunk. Részt vettünk pár olyan versenyen is, ami csak a nőknek szólt és éreztük, hogy annak egész más hangulata volt. Ezen a versenyen azonos körülmények között, egyenlő esélyekkel, ugyanolyan hajókkal megyünk és mérjük össze a tudásunkat. Korábban mi is Horvátországba kaptunk meghívást egy kizárólag nők számára indított vitorlásversenyre. Ezt ráadásul minden évben, stílusosan március 8-án, Nőnapon rendezik meg. Már az első alkalommal megtetszett az egész miliő - ahogy fogadtak minket, a helyiek kedvessége -, hogy úgy gondoltuk, ezt meg szeretnénk mutatni más női vitorlázóknak is. Ezért elhívtunk Magyarországról még egy női csapatot. Akkor és ott megbeszéltük egymás közt, hogy nekünk is kell egy ilyet szervezni - itthon.”

Mi lesz a program különlegessége?

Az a bója, ami GPS koordináták mint utasítások alapján magától a helyére áll, szükség esetén magát áthelyezi és változó időjárási körülmények esetén is a kijelölt helyén marad.

Ez egy egyedülálló technikai megoldás, Magyarországon eddig még nem használták. Készítője, Valentina Venturi PhD repülőmérnök szintén részt vesz a versenyen.

Az idei helyszínről

A versenyt július 29-31. között Csopakon tartják. Külön büszkeség, hogy a lebonyolítást az a Procelero Egyesület segíti, ahol a 2021-ben a tokiói olimpián ezüstérmet szerzett Berecz Zsombor a szakmai irányító, és akivel szintén találkozhatnak a versenyzők. A rendezvény szervezői igazi meglepetésprogrammal készülnek, az eredményhirdetésen pedig Berecz Zsombor személyesen, díjátadóként is jelen lesz.

A strandról és a parti sétányról tökéletes kilátás nyílik majd a pályaversenyre, akár egy pohár bor, koktél vagy üdítő mellett is nézhetők lesznek a vízi események.

Az ünnepélyes megnyitót 2022. július 29. péntek, 10.00 órakor tartják, az eredményhirdetés a tervek szerint 31-én vasárnap, 16.00 órakor lesz.

Az esemény főtámogatója a Helly Hansen és Galco Kötélgyártó Kft.

Jó szelet!

Nézegess a galériában képeket egy női pilótáról, aki nagyon is kedveli az extrém sportokat!