Horvátország: ahol a tenger, a hegyek és a kultúra találkozik

Borítókép: Horvátország: ahol a tenger, a hegyek és a kultúra találkozik Forrás: Sasa Pjanic/CNTB
8 tengerparti úticél, ahol csodaszép a tenger, hatalmasak a hegyek és kulturális élményekben sincs hiány.

Megérkezett a nyár, vele a jó idő. Ilyenkor mindannyian elkezdjük tervezgetni, hová is utazzunk pihenni, feltöltődni. Sokan gondoljuk úgy, hogy azt a pár nap szabadságot, amit kiveszünk, olyan helyen szeretnénk tölteni, ami minden kívánságunkat teljesíteni tudja: legyen garantált a jó idő, várjon bennünket kristálytiszta tenger, magas hegyek, na és persze hangulatos kis városok, ahol nagyokat sétálhatunk esténként, és ha kedvünk támad, kulturális élményekben is részünk lehet.

Horvátország évek – pontosabban évtizedek- óta a magyarok kedvenc desztinációi közé tartozik. Nem csoda, hiszen számtalan előnnyel rendelkezik más úticélokhoz képest: közel van, mehetünk autóval, vonattal, de akár repülővel is; páratlan természeti adottságokkal rendelkezik, hiszen vannak gyönyörű szigetei, félszigetei, hatalmas hegyei, kavicsos, sziklás, vadregényes és szelíd, lassan mélyülő, homokos partjai, Opatijától Dubrovnikig számtalan, nagy történelmi múltú várossal, hangulatos kis halászfaluval büszkélkedhet. Ráadásul az elmúlt két, utazást korlátozó járványos évben is bebizonyosodott, Horvátország biztonságos célállomás és mindig jó választás.

Összeállításunkban olyan horvátországi úticélokat gyűjtöttünk csokorba, amelyek a legkifinomultabb igényeket is képesek maximálisan kielégíteni. Mert mire is van szükségünk? Tengerre, napfényre, és olyan helyekre, ahol jókat ehetünk, ihatunk, várost nézhetünk, túrázhatunk és esténként nagyokat sétálhatunk a naplementében gyönyörködve.

Hvar

A tagolt tengerpartjáról, kristálytiszta strandjairól, érintetlen természeti szépségeiről, levendula- és olíva ligeteiről, valamint finom borairól elhíresült Hvar évi 2700 napsütéses órájával Európa legverőfényesebb szigete, amelyet annak idején az idetelepült görög kolónia fontos stratégiai és hajózási központként választott lakhelyéül.

A sziget rendkívül változatos, így mindenki megtalálja a saját kedvencét: a kisgyermekes családok előszeretettel választják nyaralásuk helyszínéül Soline, Grebišće és Milna csendes kis öbleit, a nagyobb társaságok és a szórakozás kedvelői pedig Petarčica, Mlaska, Palmižana, Ivan Dolac, illetve a Laterna és Banj városi strandjain találhatják meg számításaikat, míg a turbékoló párok részére az Európa legszebb strandjai közé sorolt Bonj az ideális.

A Hvar és Brač közti csatorna ideális a szörfözéshez, míg Hvar déli részén egy sziklamászó központ várja a mászás rajongóit. Hvaron a hegyi túrázás szerelmesei is jól fogják érezni magukat, hiszen a Szent Miklós-domb 626 méteres csúcsára egy szőlőkön és olívaültetvényeken áthaladó meredek emelkedő vezet fel.

A sziget belsejében Hvar egy másik arcát fedezhetjük fel: apró terekkel, kacskaringós sikátorokkal, kőházakkal, apró udvarokkal és domináns templomharangokkal csábító kis falvakat, mint amilyen Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj és Dol települések.

Látnivalók, amiket nem hagyhattok ki

Hvar sziget első számú látványossága a sziget nevével azonos nevű Hvar város. Hvart eredetileg illír telepesek alapították, később görögök, majd az ókorban római hódítók érkeztek ide. A középkorban bizánci kézre került, akik fontos kikötőként használták. Hvar később a Velencei Köztársaság része lett és közel 400 évig volt velencei kézen. Hvar óvárosában mind nappal, mind éjjel csak úgy lüktet a mediterrán hangulat. Nappal a csodálatos velencei paloták között sétálhatunk, éjjel pedig igazi partihangulatba csöppenhetünk. Érdemes elidőzni Hvar városának falai között, és a strandolós élmények mellett kihagyhatatlan a Spanyol erőd megtekintése, mert pazar kilátás nyílik onnan a városra és a tengerre.

Vrboska egy hosszúkás, kanyargós, fjordra emlékeztető öbölben megtelepedett városka. Számos hídja miatt „kis Velencének” is nevezik. Itt található az egyik legkülönlegesebb dalmáciai templom és egyben a hely védjegye, az Irgalmas Miasszonyunk erődtemplom. A sziget északi oldalán is sok érdekes település és látnivaló van. Stari Grad illetve Jelsa, mind-mind több évszázados történelemmel és számos műemlékkel rendelkezik.

Tipp: Béreljetek kishajót és fedezzétek fel a Hvar város előtt elterülő Pakleni szigetvilágot. Eldugott strandokra, szinte érintetlen partszakaszokra lelhettek itt. A szigeten található Malo Zarace strand Hvar leghíresebb természeti látványossága: vize türkizkék színű.

Forrás: Aleksandar Gospic/CNTB

Brač

Brač sziget az Adriai-tenger legmagasabb és harmadik legnagyobb szigete, amely gazdag kulturális és történelmi örökségének, természeti szépségének és gyönyörű strandjainak köszönheti nagy népszerűségét. A sziget szimbóluma, a boli Zlatni rat (Aranyszarv strand) talán az egész horvát tengerpart legismertebb strandja, tulajdonképpen egy földnyelv, amelynek alakját az ellentétes tengeri áramlatok, hullámok alakították ki és formálják ma is. Ennek köszönhetően a szarv vége hol erre, hol arra néz.

Brač sziget barlangjai már a vaskortól lakottak, de az első igazi lakóinak az illíreket tekintjük. Mivel Brač egy igen forgalmas öbölben helyezkedik el, így ie. IV. században görög kereskedők jelentek meg a partokon és évszázadokon keresztül kereskedtek a helyi illírekkel. Az I. században a Római Birodalom elfoglalta egész Dalmáciát és ezzel együtt Bračot is. A szigeten ma is felfedezhetők római villák, kikötők romjai. Mivel Brač-on jó minőségű mészkő fejthető, így az akkori építkezésekhez is innen hordták a kőanyagot. Például a split-i Diokléciánusz-palota is jórészt brač-i mészkőből épült fel.

A szigeten rengeteg eldugottabb, csendes kis öböl, középkori, történelmi városközpont, forgalmas, népszerű strand található és akad bőven hegyvidéki terület is. Ami a növényzetet illeti: igazi mediterrán hangulat vár ránk, hatalmas pálmafákkal, aloe verákkal, kaktuszokkal, ciripelő kabócákkal és természetesen türkizkék tengerrel.

Látnivalók, amiket nem hagyhattok ki

Brač sziget legnagyobb települése Supetar, mely nevét a város védőszentjéről Szent Péterről kapta. Fő látnivalói az Angyali Üdvözlet templom harangtornya illetve ennek környezete. A templom egy ókeresztény bazilika romjaira épült. Közvetlenül a szentély előtt áll a Leroy óratorony. A templom mellett pedig VI. századi római mozaikokat fedezhetünk fel.

A Lovrecina öböl Brač sziget északi partján, Postira és Pucisca között fekszik. Érdekessége, hogy vörös színű, homokos tengerpart található itt.

Tipp: Másszunk fel a 778 méter magas Vidova gora csúcsra, Brač sziget legmagasabb pontjára! Nagyon szép kilátás nyílik innen az Aranyszarv strandra, Hvar szigetére, mögötte kissé homályosan kivehető a Vis sziget, tiszta időben pedig még Olaszországig is el lehet látni.

Forrás: Sasa Pjanic/CNTB

Trogir

Trogir a Čiovo sziget és a szárazföld közötti picike szigetecskén helyezkedik el, melynek a Čiovo híd megépítését követően lett összeköttetése a szárazfölddel. Trogir különlegessége, hogy az egész város szinte sértetlenül megmaradt. Trogir óvárosa, mai kinézete a velencei időkben alakult ki, így egymást érik a barokk-reneszánsz paloták, szentélyek, lakó épületek. Trogir egy különleges horvát város, hiszen az óvárosban új építésű (100 évnél fiatalabb) épületet nem is nagyon találunk.

Látnivalók, melyeket nem hagyhattok ki

Trogir-i sétánkat kezdjük a Szárazföldi kapunál! Egykoron felvonóhíd és két erős bástya állt itt. A kapu tetején Trogir védőszentjének, Szent Jánosnak a szobra őrzi a mai napig a városka nyugalmát. A Szárazföldi kaputól néhány perc sétával elérjük Trogir óvárosának Főterét. Trogir látnivalóinak nagy része is itt fekszik, úgymint a Čipiko palota, a Loggia és az Óratorony és a középkori mediterrán építészet büszkesége: a Szent Lőrinc katedrális. Nézzük meg a harangtornyot, a reneszánsz kápolnát, a keresztelő medencét és a románkori kőfaragó, Radovan mester 1240-ben fehér trogir-i kőből faragott fonott, kisplasztikákkal díszített kapubélletét.

A tengerparti sétány legérdekesebb része a Tengeri kapu és az egykori várfal. Ezek az épületek mind a középkorban épültek, s a kapu is eredeti állapotában maradt meg. Trogir sétányát hatalmas pálmafák kísérik. A sétányon sok-sok éttermet, kávézót találunk.

Tipp: Ha a trogiri riviérán nyaraltok, mindenképpen látogassátok meg a Čiovo sziget legszebb strandjait, melyekre eljuthattok autóval, hajótaxival, de akár szervezett hajókirándulással is. A sziget egyik legszebb strandja a Kava, mely a sziget északi felén húzódik és Split városára néz. A strand a lakatlan részen található, ezért a partot körülvevő érintetlen természet szépsége igazán lenyűgöző. a zöld fenyőerdők, a kék tenger és a fehér kavicsok felejthetetlen látványt nyújtanak.

Forrás: Ivo Biocina/CNTB

Krk sziget

Az Adriai-tenger északi részén, a Kvarner-öbölben elhelyezkedő sziget központi városa, a szigethez hasonlóan a Krk nevet viseli. A város öblében még Cézár és Pompeius vívott tengeri csatát. De ha kevésbé lenne fontos a történelem egy esetleges nyaralás szempontjából, akkor legyen mérvadó a finom kavicsos tengerpartja, ahová még tengeri cipőt sem kell vinni a fürdőzéshez.

Látnivalók, amelyeket nem hagyhattok ki

A Krk híd köti össze a Krk szigetet a szárazfölddel. A híd 1976 és 1980 között épült, 1430 méter hosszú és a legmagasabb pontján 390 méter magas. Eredetileg Titó hídnak hívták, a későbbiekben keresztelték át Krk hídra. Monumentális megjelenése miatt, a Krk híd az egyik legnépszerűbb helyi látnivaló, egyben fotótéma.

A Krk híd után, rögtön látogassunk el a sziget névadó településére Krk városba, melyről már a görög Homérosz is említést tett, a híres Koureto versében. Krk város karizmatikus alakja, a magyar történelemből is ismert Frangepán család volt. Egykoron innen a Kastelből irányították birodalmukat. A ma látható erődöt az illír időktől kezdve folyamatosan építik (több mint 2000 éves az erőd alapja). Az erőd ma is látható falai, városkapui ugyanott vannak, mint egykoron. Igazi középkori megjelenése és magyar kötődései miatt, a Krk vár a legfontosabb látnivalók közé tartozik.

Krk sziget legjobb, másfél kilométer hosszú, egyben legfestőibb strandja a sziget déli végén elhelyezkedő Baska, amely hatalmas sziklafalak által védett, öbölben helyezkedik el. Baska strandja a horvátországi Kék zászlós strandok mintaképe.

A horvát nyelv legrégebbi emlékét a baskai kőtáblát Baska település határában, Jurandvorban találták. Ennek emlékére Baskán, a glagolita nyelv 35 betűjéből, egy zarándokutat – a Glagolita utat- alakítottak ki. Az első jel a tengerparton található, s az ABC körbevisz a Baska körüli dombok legszebb részein. Az utat már csak a csodás panoráma miatt is érdemes végigjárni.

Krk keleti oldalán járva kihagyhatatlan a hatalmas sziklatömb tetejére épült, festői szépségű Vrbnik, amely egyáltalán nem a megszokott horvát, dalmát kisvárosokra hasonlít, szűk, meredek sikátorokon át felkapaszkodó utcáival inkább olyan, mint egy toszkán falu. Vrbnik híres borairól is: itt készítik az arany színű Zlahtina-t, amely állítólag a sziget legjobb bora.

Tipp: Ha egy nagyon lassan mélyülő, lagúnás, homokos strandot is kipróbálnátok, látogassatok el a Krk keleti partján elhelyezkedő Soline öbölbe. A parton gyógyiszapot találtok, amit magatokra is kenhettek (főként ízületi fájdalmakra ajánlott). Fürdés után tusolási lehetőség is van, így tisztán vezethettek vissza a szállásotokra.

Forrás: Aleksandar Gospic/CNTB

Opatija

Ha az Isztriai-félsziget irányába vennétek az irányt, Opatiját mindenképpen ejtsétek útba, de nyaralásotok végső célpontjaként is megállja a helyét! A város már a Monarchia idején is híres volt kellemes klímájáról, amit nem csak tengerpartjának, hanem a felette emelkedő Ucka-hegynek is köszönhet. A kiváló fekvésű városban komoly múltra tekint vissza az idegenforgalom: gyönyörű szállodák, pálmákkal szegélyezett villák, parkok és sétányok várják a pihenni vágyókat. Opatija nem csak gyönyörű természeti környezetével hívja fel magára a figyelmet, régi, eleganciát sugárzó épületeivel, a horvát Monte Carloként vagy az Adria Nizzájaként is szokták emlegetni.

Látnivalók, melyeket nem hagyhattok ki

Opatija egyik híres látványossága a gyönyörű parti sétány, a Lungomare, mely közvetlenül a tengerpart mentén, 12 kilométer hosszan nyúlik el, Voloskotól indul és egészen Lovranig tart. Egyik oldalán a tenger szépségeit csodálhatjuk, számos kis öböllel, sziklás parttal – másik oldalán pedig pompázatos villaépületek sorakoznak. A rendezett, kiépített sétány mentén jó néhány strand is útba esik. A sétányt végigjárva rájövünk, miért is volt ez a város az elit társaságok körében oly nagyra becsült.

A Lány sirállyal szobor Opatija szimbólumává, jelképévé vált. Zvonko Car horvát szobrászművész alkotta 1956-ban. Ezt az alkotást ma a Horvát Turizmus Múzeum őrzi, a Villa Angiolina-ban, míg másolata a szent Jakov templom előtti téren díszeleg.

A Hotel Kvarner 1884-ben nyitotta meg kapuit, ezzel az Adria keleti partjának első tengerparti szállodája volt. Még ha nem is itt szállunk meg, érdemes megcsodálnunk az épületet és káprázatos kristály csillárokkal díszített kristálytermét.

Különleges látnivaló a Hírességek sétánya, amely Horvátország hírességeinek, tudósainak, sportolóinak, művészeinek állít emléket. A díjat posztumusz is meg lehet kapni, így akit megszavaznak, az saját csillagot kap a sétányon.

Tipp: A város főként a vitorláskikötőiről és hajósturizmusáról ismert. Az ACI-marina kikötő Opatija és Ičići között található, amely egész évben nyitva tart és Kék zászló díjjal tüntették ki 1999-ben. Elhajózhatunk innen a közeli Losinjra vagy Cres szigetére, ahol káprázatos búvárhelyszínek is várnak ránk. A búvárkodás szerelmeseinek, különösen nagy élmény lesz megtekinteni a Fiumétól nem messze elsüllyedt első világháborús hadihajóroncsot. A szemfülesebbek pedig a környéken úszkáló delfineket is megpillanthatják. Akik ennél is aktívabban szeretnék eltölteni a nyaralást, azok a közeli Ucka-hegység túraösvényein kalandozhatnak, és fedezhetik fel ezt az elbűvölő tájat.

Forrás: Aleksandar Gospic/CNTB

Dubrovnik

A világ egyik legszebb városának tartott Dubrovnik óvárosa a Világörökség része.Történelmi és kulturális gazdagságával, mesés fekvésével mágnesként vonzza a külföldi turistákat.

Látnivalók, amelyeket nem hagyhattok ki

Kihagyhatatlan élmény a függővasút, amely kabinonként 30 utast szállítva kevesebb, mint négy perc alatt ér fel a 405 méterrel a tengerszint fölött magasodó Srđ hegyre, ahonnan lélegzetelállító, feledhetetlen panoráma nyílik Dubrovnikra. Akit a város viharos történelme is érdekel, az a hegy tetején található Hadimúzeumba léphet be, ahol a lenyűgöző fegyver-, térkép- és fényképgyűjtemény az 1991 és 1995 közötti jugoszláv háború idejéről nyújt tájékoztatást.

A Szent Domonkos-kolostor múzeumának központi termében, külön üvegszekrényben látható Szent István magyar államalapító király koponyaereklyéje. A relikvia valószínűleg Nagy Lajos király ajándékaként került Raguzába (Dubrovnikba), ahol a székesegyház kincstárában a mai napig nagy tisztelettel és megbecsüléssel őrzik.

Tizian (Tiziano Vecellio 1477-1576) Mária Magdolna Szent Balázzsal, az arkangyalokkal és a donátorokkal című oltárképe, a Szent Dominikánus templomban található. Dubrovnikban már az 1595-ből való, első nyomtatott írások említik, hogy a Dominikánus templom oltárképe Tizian, a híres velencei mester alkotása.

A városfalat a 13. és a 17. század között építették, 1940 méter hosszú és 25 méter magas, vastagsága 4–6 méter, a tengernél 3 m körüli. Több erődöt is építettek hozzá: a Minčeta-erődöt, majd a Bokar-erődöt és a Szt. Iván-erődöt a város délkeleti felén. Ez utóbbiban rendezték be a Tengeri Múzeumot, ahol tengerrel kapcsolatos tárgyak vannak kiállítva. Ugyanitt található a Tengeri és tengerparti Akvárium és Intézet. A 27 akváriumban halakat, kagylókat és korallokat és egyéb tengeri élőlényeket láthatunk.

Tudtad? Dubrovnik és környéke több híres film forgatási helyszínéül szolgált. A 2011-ben itt forgatott Trónok harca helyszínei a Lokrum-szigeti Benedek-rendi kolostor, a dubrovniki városfalhoz tartozó Bokar és Minčeta-erőd, a Rektor-palota, a Sponza-palota és a Lovrijenac-erőd. Az adriai város a sorozat 2. évadában szolgált Királyvár, a Hét Királyság és egyben Westeros fővárosa helyszínéül. Itt vették fel a Star Wars legutóbbi epizódjának számos jelenetét és Leonardo DiCaprio rendezésében a Robin Hood: Origins (Robin Hood: Kezdetek) című játékfilm egyes részeit is.

Tipp: A híres vízköpőfej Dubrovnik legszélesebb és legismertebb utcáján, a Stradun-on található, amely egy kőfalból áll ki. A legenda szerint, aki a falból 15 cm magasságban kiálló kőfejre rá tud állni, az a szerelemben szerencsés lesz.

Forrás: Hvroje Serdar/CNTB

Korčula

Aki Korčula-n jár, garantáltan beleszeret ebbe a hamisítatlanul mediterrán szigetbe. A sziget azonos nevű fővárosát Horvátország egyik legszebb kikötővárosának tartják. A fehérre meszelt, vörös tetős házak fölött a Szent Márk-székesegyház emelkedik a dombon. A templomban Jacopo Tintoretto világhírű oltárképe látható.

A kis félszigeten fekvő óváros számos történelmi épülete műemlék. A kikötő mentén a nyugati városhatár két erődített torony között húzódik. Mint az ország számos pontján, Korčulán is nyomot hagytak a görögök, rómaiak, illírek és velenceiek. Különösen az utóbbiak jól felismerhetők, hiszen a Szent Márk oroszlán sok helyen szerepel.

Látnivalók, amelyeket nem hagyhattok ki

Korčula óvárosát a 14. században épített vastag kőfalak és tornyok övezik, melyek egykor hatékony védelmet nyújtottak a támadókkal szemben. Egy helyi hagyomány szerint, Marco Polo 1254-ben Korčulán született egy kereskedőtelepen, bár erről nincsenek bizonyítékok és a mai napig vita tárgyát képezi. Bármi is az igazság, Korčula városában meg lehet nézni Marco Polo "szülőházát".

A Pinski rat nevű hegy déli lejtőjén található a Vela špilja nevű régészeti lelőhely, amelynek tanúsága szerint ezen a területen már a történelem előtti időkben (i. e. 3200-ban) is éltek emberek. A barlang bejárata előtti fennsíkról kiváló kilátás nyílik a vela lukai öböl valamennyi részére, de láthatjuk Blatsko polje nyugati csücskét, valamint a Vis, Sveti Andrija, Biševo, Sušak és Lastovo között elterülő nyílt tengert. Szép időben a közeli dombokról láthatók a Palagruža-szigetek, a túloldalon pedig Hvar és Pelješac déli oldala, valamint a Biokovo csúcsai.

Vela Luka egy mélyen benyúló, tágas völgyben megbúvó város, melyet számtalan apró öböl vesz körbe szőlőlugasokkal, olajfa ligetekkel, füge- és fenyőfákkal és más mediterrán növényekkel. Különleges elhelyezkedése miatt itt található az Adriai-tenger legvédettebb kikötője, amely kiválóan alkalmas a vitorlázók számára. A középkorban Vela Luka a korčulai fejedelmek és nemesek kedvenc nyaralóhelye volt, így számos nyaraló és kastély épült itt. Vela Lukán ma is él a klapa-éneklés hagyománya, és a település gazdag kulturális örökséggel rendelkezik. A helyi kulturális fesztivál, a Luško Lito június 24-én, Szent Iván napján kezdődik. A rendezvény hagyományos nyitóeseménye a Gradin-öböl és a település központja közti szakaszon rendezett evezőscsónak-regatta. A szeptember elejéig tartó rendezvény keretében csaknem 40 estén tartanak különféle kulturális programokat.

Tipp: Vela Luka látogatóinak – főként a nyári hónapokban érkező turistáknak – a kedvenc kirándulóhelye Ošjak és Proizd szigete. Az egyik közvetlenül az öböl bejáratánál helyezkedik el, és teljes felületét sűrű fenyőerdő borítja, amelyeket számos sétány szabdal. A sétányok sziklás helyekre és strandokhoz vezetnek. A sziget nyugati részén egy sziklákkal és tengerrel övezett, különleges szépségű barlang található. Ošjakot a helyiek „a szerelem szigetének” nevezték el.

Forrás: Ivo Biocina/CNTB

Makarska

Makarska az egyik legismertebb adriai üdülőhely, strandjain kívül nagy számban kínál sport és kulturális lehetőséget. A kristálytiszta tengervizű gyönyörű föveny és a zöldellő oázisok, amelyek hátterében a Biokovo trónol – mintha csak az édenben járnánk.

Látnivalók, amelyek nem hagyhattok ki

A Szt. Péter világítótorony 1884-ben épült Makarska központjában, az egyik legszebb adriai strand közelében lévő azonos nevű félszigeten. Egy 90 négyzetméter összterületű kisebb négyszögletes kőtoronyból és földszinti épületből áll, melyeket egy kőterasz vesz körbe. A világítótorony távműködtetésű, így nem is él benne világítótorony őr. Tőle mintegy száz méterre északra kezdődik az egyik legszebb adriai aprókavicsos föveny, a kék zászló minősítésű makarskai városi strand.

Európa egyik legszebb strandja egy szavazáson a makarskai Nugal strand lett, amely Makarska és Tucepi között fekszik, és ahová fenyőerdőn és sziklákon keresztül vezet az út.

Érdemes betervezni autóval egy egynapos kirándulást a Biokovo-ra, s annak is Szent György (Sveti Jure) nevű legmagasabb csúcsára, amelyről a napkelték és napnyugták lenyűgöző látványában lehet részünk.

Tipp: 2020 nyarán egy üvegpadlójú kilátó nyílt a Makarska Riviéra felett, a Biokovo-hegyen, a 1228 méter magas Ravna Vlaška-hágónál. A kilátó üvegből készült és 12 méterre nyúlik ki a hegy sziklájáról, alatta 100 méteres mélység terül el.

Forrás: Vjeko Begovic/CNTB