Elképesztő videó kering a TikTok-on: repülés közben szült egy nő!

Borítókép: Elképesztő videó kering a TikTok-on: repülés közben szült egy nő! Forrás: Getty Images (Orbon Alija)
Egy utas a repülőgép fedélzetén megörökítette a legfontosabb pillanatokat arról, hogy milyen volt a fedélzeten lenni, miközben egy nő életet adott gyermekének a repülőút alatt.

Bár sok várandós igyekszik megtervezni mindent és felkészülni mindenre, ez a legtöbb, amit megtehetnek, mert vannak olyan dolgok, melyekre nincs ráhatásuk. Ezt tapasztalta meg egy újdonsült anyuka, aki vajúdni kezdett, és megszülte újszülöttjét egy Salt Lake Cityből Hawaiira tartó járaton. A folyamatot egy kedves utastárs egy azóta már virálissá vált TikTok videóban dokumentálta. A gyermek felsírása után a pilóta hallható a hangszórón, amint megjegyzi:

"Ahogy a legtöbben valószínűleg hallották, éppen most született egy gyermek a repülőgépen, taps az anyukának. Gratulálok!"

Szerencsére egy háziorvos és egy újszülött intenzív osztály ápolói a fedélzeten voltak, így segíteni tudtak a gyermek születésénél. Az orvos és a nővérek csapatként dolgoztak együtt, hogy a koraszülött világra tudjon jönni, aki mindössze 29 hetesen született. Cipőfűzővel kötötték el a köldökzsinórt, tekintettel arra, hogy nem állt rendelkezésre speciális felszerelés, és egy okosórát használtak a baba pulzusának mérésére.

"Mindannyian egy nagyon kicsi, zárt térben tudtunk csak dolgozni egy repülőgépen, ami elég nagy kihívást jelentett. De a csapatmunka nagyszerű volt" – mondta Dr. Glenn.

@juliabernice

It’s the ‘baby being born while we’re above the Pacific Ocean’ for me

♬ original sound - juliabernice

Ezután három órás késés után a gép elérte rendeltetési helyét, és az utasokat arra kérték, hogy maradjanak ülve, amíg az újdonsült anyuka orvosi segítséget kapott a leszálláshoz. A TikTok videó ezután azt mutatja, hogy az anyukát, aki a babáját ringatja, kerekesszékkel legurul a repülőgépről. Az utasok ellátták jókívánságokkal, amikor elhaladt mellettük.

Az anyát és újszülöttjét a sürgősségi osztályra vitték, ahol a babát a NICU-ba szállították. Ami az újdonsült anyukát illeti azt mondta, hogy az élmény "elementáris erejű volt". Hozzátette: "Nagyon szerencsés vagyok, hogy három nővér és egy orvos volt a gépen, akik segítettek nekem és a fiamnak, és gondoskodtak arról, hogy minden rendben legyen a repülés ideje alatt."

A videó az első közzététele óta vírusként terjedt, és már gyűlnek a kommentek, hogy az anya mennyi pénzt takarított meg azzal, hogy elkerülte a kórházi szülést; hogy a baba asztrológiai születési képlete "soha nem lesz pontos"; és még arról is, hogy mi lesz a baba állampolgársága.

De vajon milyen állampolgárságot kap a baba, ha repülőút közben születik?

Sajnos nincs olyan univerzális szabály, mely meghatározná a levegőben született baba állampolgárságát. Több tényező figyelembevétele indokolt. Például az Egyesült Államok és néhány más ország követi a „ius soli” szabályát, amelynek jelentése ”a talaj joga". Eszerint az Egyesült Államok területe felett repülő repülőgépen született baba automatikusan megkapja az USA állampolgárságát, függetlenül a szülők állampolgárságától. Vannak azonban olyan körülmények is, amikor a baba kettős állampolgárságot kaphat, ha a szülők nem amerikai állampolgárok. Más országok viszont a „ius sanguinis” szabályt követik, ami „vérjogot” jelent. Ez azt jelenti, hogy a baba állampolgársága automatikusan követi a szülők állampolgárságát.

És ha nemzetközi vizek felett jár a gép a megszületés pillanatában?

Ha az anya nemzetközi vizek felett repülő repülőgépen szül, a talajjog nem érvényesül. Ha valamilyen oknál fogva a vér joga sem választható, a csecsemő állampolgársága attól függ, hogy melyik országban van bejegyezve a repülőgép, függetlenül attól, hogy hol szállt fel és hová tartott. Ugyanez vonatkozik a repülők mellett a hajókra, így az óceánjárókra is, ahol szintén gyakori a szülés.

forrás

Kattints a lenti galériába: Híres nők, akik több szülés után is elképesztően szép testük van. Hogyan csinálják?